Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Οι 11 άξονες του εθνικού σχεδίου
-Τα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων
Τις δράσεις που αναλαμβάνει η πολιτεία στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ανέλυσε από τη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του σχεδίου είναι η ενσωμάτωση και ενοποίηση όλων των πολιτικών προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.
«Θέλω να προσθέσω και τη δική μου φωνή στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτού του επώδυνου κοινωνικού αιτήματος. Στόχος μας είναι το εθνικό σχέδιο δράσης που θα ενσωματώνει και ενοποιεί τις πολιτικές μας», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα, 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης! Και αυτό πρώτιστος για πιο ευάλωτα παιδιά, ανήλικα, με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο! Σοκάρει ότι μεγάλο ποσοστό περιστατικών προέρχεται από ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον παιδιών που κακοποιούνται! Το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα παιδιά δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα και τα στοιχεία στατιστικά».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις του συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, τονίζοντας πως τις μεγεθύνουν, η σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία. Σε αυτό το πλαίσιο είπε, απάντηση θα δοθεί από το Εθνικό σχέδιο για τη προστασία παιδιών από κακοποίηση σεξουαλική.
«Πρόκειται για μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει θεμέλιο λίθο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών! Η προστασία ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας! Είναι μια παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Καταργεί ανισότητες, τονώνει τη συνοχή της κοινωνίας. Είναι εθνική προτεραιότητα με την οποία πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις κοινοβουλίου», είπε.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή. «Θα σημειώσω ότι οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν δομές και λειτουργίες. Δημιουργείται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων! Καταγράφοντας κάθε περιστατικό, θα κοινοποιεί σε υπηρεσίες για να συντονίζονται. Επίσης, το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης θα διευκολύνει τον εντοπισμό και παρακολούθηση περιστατικών! Θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρυμμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους! Καθώς όσοι ασχολούνται με παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας. Είναι δυσεξήγητο πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ως πολιτεία ποιοι ασχολούνται με παιδιά πχ στην άθληση και αν στο παρελθόν έχουν συμπεριφορές που τους καθιστά εν δυνάμει ύποπτους. Είναι υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας με ανάλογη κατάρτιση για να διαβιβάζει αμέσως καταγγελίες στις αρχές και αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αυστηροποιεί τις ποινές για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά των παιδιών.
«Καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει αν δεν διαπεράσει την κοινωνία. Η εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη και θα επιδιώξει να μας ενεργοποιήσει όλους, τους ενήλικες που πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να εντοπίζουν συμπεριφορές και να έχουν θάρρος να σπάσουν το τοίχος της σιωπής σε πιο μικρές ειδικά κοινωνίες και να καταγγέλλουν! Και τα ίδια τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να έχουν θάρρος να μιλούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως την πορεία του εθνικού σχεδίου θα επιβλέπει συντονιστική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδιου. Κεντρικά, η επιτροπή θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα τοποθετηθεί η βουλευτής με πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχες δράσεις. Ελ. Ράπτη. «Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μεμονωμένη, είναι ένα τόξο μέτρων μας για ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπισής τους», κατέληξε.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Σημαντικά σημεία:
- Ήθελα και εγώ να βρεθώ σήμερα μαζί σας σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση. Επώδυνο κοινωνικό ζήτημα. Αιτία οι πραγματικές στατιστικές που διατρέχουν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου. Στόχος η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα ενσωματώνει όλες τις πολιτικές για το τεράστιο αυτό θέμα.
- Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται. Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών φτάνει στις αρχές. Βουβό έγκλημα ειδικά όταν η σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται από ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα. Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγεθύνουν οι σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.
- Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου.
- Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση. Οι 11 άξονες αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές. Εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων που θα ορίζει τους φορείς. Εθνικό αρχείο καταγραφής κακοποιημένων παιδιών θα αποτρέπει την παρουσία ανθρώπων με βεβαρυμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. Όσοι δουλεύουν κοντά σε παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.
- Θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας που θα διαβιβάζει σχετικές καταγγελίες στις αρχές.
- Το νομικό μας πλαίσιο μόλις πρόσφατα έχει ήδη ενισχυθεί. Τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.
- Μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη και θα επιδιώξει να μας ενεργοποιήσει όλους. Τους ενήλικες για να εντοπίζουν αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
- Σημαντικό ότι από φέτος διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή.
- Την πορεία αυτού του σχεδίου θα επιβλέπει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή. Κεντρικά θα υπάγεται στο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα είναι μία βουλευτής με εμπειρία σε δράσεις σε σχέση με το παιδί, η Έλενα Ράπτη.
- Η κοινωνία ζητά να ζητήσουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα