Το σκοτεινό μυστικό μιας απίθανης απόδρασης
Δικαστικό θρίλερ στις φυλακές Κορίνθου
Γιάννης Σουλιώτης
Κύκλωμα διεφθαρμένων σωφρονιστικών που οργάνωσαν επ’ αμοιβή απόδραση κρατουμένου ή μια καλοστημένη πλεκτάνη από έγκλειστο απατεώνα; Οσα εκτυλίχθηκαν την 11η Νοεμβρίου στη φυλακή Κορίνθου, όταν 45χρονος κρατούμενος για απάτες απέδρασε βγαίνοντας ανενόχλητος από την κεντρική πύλη και όσα υποστήριξαν στις καταθέσεις τους οι υπάλληλοι της φυλακής και ο ίδιος ο φυγάς μετά τον εντοπισμό και σύλληψή του, τέσσερις ημέρες αργότερα στην Καλλιθέα, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο γρίφο.
Ο ίδιος ο φυγάς και η πρώην σύζυγός του, που επίσης ενεπλάκη στην υπόθεση, κατέθεσαν στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ότι τρεις υπάλληλοι της φυλακής συμφώνησαν να εισπράξουν 60.000 ευρώ για να σκηνοθετήσουν την απόδρασή του. Αφού άκουσαν τις απολογίες των τριών σωφρονιστικών, εισαγγελέας και ανακριτής διέταξαν την προφυλάκισή τους, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φρόντισαν να τους μεταγάγουν σε διαφορετική φυλακή, όπως κάνουν συχνά με τα μέλη σκληρών εγκληματικών οργανώσεων.
Την ίδια στιγμή, πάντως, μεταξύ των αστυνομικών που συμμετείχαν στη διερεύνηση του περιστατικού, των σωφρονιστικών και των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τον μικρόκοσμο των φυλακών, επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν όπως έχουν αποτυπωθεί στα δικαστικά έγγραφα.
Λένε δηλαδή ότι ο 45χρονος δεν είχε χρήματα να αγοράσει, για παράδειγμα, τετράδια στα δύο ανήλικα παιδιά του παραμονές της νέας σχολικής χρονιάς, πολλώ δε μάλλον 60.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο απόδρασής του. Παρατηρούν ακόμη ότι η πρώην σύζυγός του, που φέρεται να παρέδωσε στον έναν από τους υπαλλήλους το μισό από το προσυμφωνημένο ποσό, ήτοι 30.000 ευρώ, έχει από τον Σεπτέμβριο καταστεί διωκόμενη για οφειλή που δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.
Ο φυγάς και η πρώην σύζυγός του υποστηρίζουν ότι τρεις σωφρονιστικοί συμφώνησαν να εισπράξουν 60.000 ευρώ για να σκηνοθετήσουν την απόδρασή του. Εκείνοι όμως το διαψεύδουν…
Την ίδια στιγμή, η υπεράσπιση (εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Σπύρο Ρομποτή) επισημαίνει το νομικό παράδοξο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να καθίστανται κατηγορούμενοι με μόνο στοιχείο τη μαρτυρία του ίδιου του κρατουμένου – δραπέτη, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για απάτες.
Η απόδραση του 45χρονου από τη φυλακή Κορίνθου έγινε το μεσημέρι της 11ης Νοεμβρίου και ενώ μαζί με έναν αλλοδαπό κρατούμενο έβαφαν τους τοίχους του θυρωρείου ενόψει της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT). Πάτησε ο ίδιος το μπουτόν που ανοίγει την κεντρική πύλη, βγήκε στον δρόμο και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε απ’ έξω με την πρώην σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Αφού περιπλανήθηκαν για δύο εικοσιτετράωρα διανυκτερεύοντας στο αυτοκίνητο και σε ένα κατάλυμα στην Αράχωβα, κατέληξε σε ένα Airbnb στην Καλλιθέα, όπου και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών, τη 15η Νοεμβρίου.
Καταθέτοντας αργότερα στους «Αδιάφθορους» της αστυνομίας, ο 45χρονος υποστήριξε ότι είχε εκμυστηρευθεί το σχέδιό του να αποδράσει αρχικά στον φύλακα και αργότερα στον αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου. H μαρτυρία του κατέστησε αυτομάτως και τους δύο υπαλλήλους κατηγορουμένους στην υπόθεση. «Μου είπε ότι έχει κανονίσει τη δουλειά της απόδρασής μου και ότι αυτή θα κοστίσει 60.000 ευρώ», κατέθεσε για τον φύλακα, ενώ πρόσθεσε ότι υπέδειξε στην πρώην σύζυγό του το σημείο όπου είχε κρύψει πριν από τη σύλληψή του 30.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή του, την ημέρα της απόδρασης και ενώ είχε ήδη καταβληθεί στους υπαλλήλους μέρος του προσυμφωνημένου ποσού, ο φύλακας τον πλησίασε λέγοντάς του: «Καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 15.00 σηκώνεσαι όρθιος, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν». Σε ό,τι αφορά τον αρχιφύλακα κατέθεσε ότι γνώριζε το σχέδιό του να αποδράσει από τη φυλακή, καθώς και ότι τον είχε προτρέψει να έχει το στόμα του κλειστό.
«Περί ώρα 15.20 άκουσα κόρνα και είδα τη γυναίκα μου ως οδηγό σε ένα μαύρο Mercedes. Σηκώθηκα από το παγκάκι και κατευθύνθηκα προς το θυρωρείο. Οταν με είδε ο φύλακας γύρισε επίτηδες την πλάτη του και τότε εγώ πάτησα το μπουτόν. Η εξωτερική πόρτα άρχισε να ανοίγει και βγήκα κατευθείαν με κατεύθυνση προς το αυτοκίνητο».
«Αν πεις ότι μου έδωσες λεφτά, θα πάθεις μεγάλο κακό»
Την ίδια εκδοχή των γεγονότων αφηγήθηκε με μικρές διαφοροποιήσεις η πρώην σύζυγος του κρατουμένου. Αστυνομική πηγή περιέγραψε στην «Κ» ότι η γυναίκα πείστηκε με δυσκολία να πει όσα γνώριζε καθώς φοβόταν για τη ζωή της και τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών της. Κατέθεσε ότι στο παρελθόν ο πρώην σύζυγός της της είχε εκμυστηρευθεί ότι ήθελε με κάθε τρόπο να βγει από τη φυλακή καθώς και ότι οι σωφρονιστικοί τον είχαν επ’ αμοιβή προμηθεύσει με κινητό τηλέφωνο και άλλα αντικείμενα. Για τον ρόλο της στο σχέδιο απόδρασης κατέθεσε ότι ο πρώην σύζυγός της της υπέδειξε το σημείο όπου είχε κρύψει φάκελο με 30.000 ευρώ καθώς και ότι της ζήτησε να παραδώσει τα χρήματα σε σωφρονιστικό υπάλληλο – τον τρίτο από τους κατηγορούμενους, τον οποίο θα έπρεπε να συναντήσει στο Βραχάτι Κορινθίας.
Περιέγραψε ως εξής το ραντεβού της με τον εισπράκτορα: «Με οδήγησε με τα πόδια σε ένα στενάκι και καταλήξαμε σε μια αυλή μονοκατοικίας. Μόλις μπήκαμε μέσα με κόλλησε στον τοίχο, με έπιασε από τον λαιμό, μου άρπαξε τον φάκελο και μου είπε χαρακτηριστικά: “Μία που με είδες, μία που με ξεχνάς. Κι αν πας και πεις ότι μου έδωσες λεφτά, θα πάθεις μεγάλο κακό εσύ και τα παιδιά σου”».
Οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν και μετά την απολογία τους, την Τρίτη, στον ανακριτή προφυλακίστηκαν. Αρνούνται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζουν την υπόθεση «κακοστημένη απάτη». Παρουσιάζουν τον κρατούμενο ως «ραδιούργο, πανούργο κρατούμενο, ανακατωσούρα» και αποδίδουν την απόδρασή του σε ανθρώπινο λάθος. Από τις απολογίες τους προκύπτει ακόμα ότι η φυλακή ήταν και παραμένει υποστελεχωμένη, ότι το σύστημα καμερών δεν λειτουργεί, ενώ αποκαλύπτεται πως αν και το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου λειτουργεί ως φυλακή ανηλίκων είχαν μεταχθεί σε αυτό επικίνδυνοι κακοποιοί. Ανάμεσα σε όσα ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας είπε στην απολογία του είναι ότι είχε προ μηνών καταγγείλει τον έναν από τους συγκατηγορούμενούς του στις Εσωτερικές Υποθέσεις! Κι αυτό διότι ο 45χρονος έγκλειστος σε χρόνο προγενέστερο της απόδρασής του είχε πει στον αρχιφύλακα ότι ο σωφρονιστικός είχε δεχθεί επ’ αμοιβή να παρακολουθήσει την εν διαστάσει σύζυγό του. Ο αρχιφύλακας είπε ακόμα ότι στις 21 Οκτωβρίου είχε ζητήσει την απομάκρυνση του 45χρονου και τη μεταγωγή του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα επειδή δημιουργούσε προβλήματα στη φυλακή, καθώς και ότι οι συνάδελφοί του στο σωφρονιστικό κατάστημα τον αντιμετώπιζαν ως ξένο σώμα καθότι δεν κατάγεται από την περιοχή.
Ο φύλακας που, τη στιγμή της απόδρασης, είχε υπ’ ευθύνη του τον 45χρονο, χαρακτήρισε «μυθεύματα» όσα κατέθεσε ο δραπέτης: «Στοχοποίησε εμένα για τον τρόπο που διαχειριζόμουν τα ζητήματα που ανέκυπταν στο κατάστημα και για τα οποία πολλές φορές ήταν υπαίτιος ο ίδιος. Του είχα κουνήσει το δάκτυλο για μικρά ή μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει».
Για τη στιγμή της απόδρασης είπε: «Είχα πλάτη και το μπουτόν και την πόρτα την κεντρική του θυρωρείου, η οποία ήταν ανοιχτή. Ξαφνικά, λόγω αντιλήψεως, λόγω διαίσθησης αντιλαμβάνομαι με την άκρη του ματιού μου μια σκιά, κάποιος να απλώνεται, ένα χέρι προς το σημείο του μπουτόν». Τον τρίτο κατηγορούμενο υπέδειξε ως το άτομο που παρέλαβε τον φάκελο με τα χρήματα η πρώην σύζυγος του δραπέτη. Ο υπάλληλος γνωριζόταν με τον κρατούμενο ήδη από την εποχή που ο πρώτος υπηρετούσε και ο δεύτερος κρατούνταν στις φυλακές Πάτρας. Την ημέρα της απόδρασης, πάντως, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια και όπως κατέθεσε απολογούμενος, είχε πάει με τα παιδιά του και ένα φίλο του για καφέ στο Βραχάτι.
Σε ερώτηση της ανακρίτριας για το ποια ήταν η εντύπωσή του για τον κρατούμενο είπε απολογούμενος ότι στο παρελθόν είχε ενημερωθεί για τη μετάθεσή του από τον 45χρονο, πριν δηλαδή πάρει στα χέρια του το φύλλο πορείας. «Μου είπε υποτιμητικά “φεύγεις”. Είχε πληροφορίες για τη δική μου μετάθεση. Εγώ ενημερώθηκα επίσημα μετά από 15 ημέρες».
Το ερώτημα-κλειδί
Περισσότερες από μία πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι στο διάστημα που ο 45χρονος κρατείτο στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί για απάτες μέσω του τηλεφώνου της φυλακής. Και τότε είχε προσπαθήσει να εμπλέξει υπαλλήλους της φυλακής λέγοντας ότι δρούσαν από κοινού. Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων θέτουν το εξής ερώτημα: Πώς ο 45χρονος κακοποιός μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα έβγαινε από τη φυλακή στις 3.30 μ.μ., την ώρα δηλαδή που είπε στην πρώην γυναίκα του να έρθει να τον παραλάβει, εάν δεν είχε προηγουμένως έρθει σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους;
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα