Τι θα κρίνει τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Του Τάσου Δασόπουλου
Το "τίμημα" που πλήρωσε η Ιταλία και η Πορτογαλία, οι δύο πρώτες χώρες που άντλησαν το 2022 κεφάλαια από τις αγορές, ανέβαλε προς το παρόν και την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου για το νέο χρόνο.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου τις πρώτες ημέρες του χρόνου, ειδικά για την Ιταλία και την Πορτογαλία, μπορεί να αποδοθεί και στο εκλογικό κύκλο που έχουν εισέλθει οι δύο χώρες. Ωστόσο, άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα τους έχει και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές, εκτός από τις όποιες επικείμενες εκλογές, έχουν αρχίσει από τώρα να τιμολογούν και την διακοπή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος Μαρτίου, ειδικά για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος.
Με αυτά τα δεδομένα, κρίθηκε ότι η κατάσταση δεν ήταν η πλέον κατάλληλη για να γίνει η πρώτη ελληνική έκδοση ομολόγου για το 2022, παρά την βεβαιότητα που εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής αγοράς.
Άλλωστε, η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει την "πολυτέλεια" να μπορεί να επιλέγει το χρόνο και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει από τις αγορές. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες - παρά την αύξησή του χρέους λόγω της πανδημίας - παραμένουν πολύ χαμηλές, καθώς τα 2/3 του χρέους είναι στα χέρια των επίσημων δανειστών και μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, οι όποιες άμεσες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το οποίο παραμένει και σήμερα πάνω από 35 δισ. ευρώ.
Πότε θα βγούμε στις αγορές
Παρόλα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να έχει παρουσία στις αγορές, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει μια "ορατή" και ανταγωνιστική αγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κάνει την πρώτη έκδοση κοντά στην αρχή του χρόνου. Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η έκδοση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με το "κατάλληλο περιβάλλον".
Προφανές είναι ότι αυτό το κατάλληλο περιβάλλον περιλαμβάνει την υποχώρηση των αποδόσεων σε χαμηλότερα επίπεδα με την βοήθεια και κάποιων καλών ειδήσεων για το χρέος. Η αξιολόγηση της Fitch την περασμένη Παρασκευή έκανε μισό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας μια αναβάθμιση ίσως το καλοκαίρι. Ο αμερικανικός οίκος, αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας από σταθερή σε θετική χωρίς όμως - όπως άλλωστε αναμενόταν - να αναβαθμίσει και το αξιόχρεο της οικονομίας. Διατήρησε συνεπώς, την πιστοληπτική ικανότητα στην βαθμίδα ΒΒ όπου μας είχε αναβαθμίσει ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021.
Μια πιο θετική είδηση θα είναι το "πράσινο φως" από την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται τις επόμενες μέρες για την πρόωρη εξόφληση παλιών ακριβών χρεών.
Η τελική φάση της διαδικασίας για την εξόφληση του υπολοίπου των 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και η πρόωρη αποπληρωμή του 10% από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε στο πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι μια θετική είδηση που μπορεί να ηρεμήσει τη νευρικότητα των αγορών και να υποστηρίξει την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα