Γηροκομείο - κολαστήριο: "Χτυπούσαν τους ηλικιωμένους επειδή έτσι ήθελαν"
- Περιγραφές φρίκης από πρώην εργαζόμενο
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την "Αγία Σκέπη" στα Χανιά, με πρώην εργαζόμενο να αποκαλύπτει όσα είδε στο γηροκομείο, σχετικά με την κακοποίηση των ηλικιωμένων από συναδέλφους του.
Μιλώντας στο Tlive, ο πρώην εργαζόμενος ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μιλήσε στην Αστυνομία για όσα συνέβαιναν, είπε ότι από την τρίτη ημέρα εργασίας του άρχισε να βλέπει πως έδεναν τους ηλικιωμένους. "Έτυχε σε πολλά περιστατικά να δω συναδέλφους να χτυπάνε τους ηλικιωμένους, κάποιες φορές γιατί αντιδρούσαν οι ηλικιωμένοι, άλλες γιατί έτσι ήθελαν. Δεν ξέρω ακριβώς. Για αυτό δεν είχα και τις καλύτερες σχέσεις με την διοίκηση και με τους συναδέλφους", όπως ανέφερε.
Επίσης, συγγενής θύματος δήλωσε πως έδεναν τους ηλικιωμένους, οι οποίοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αυτοτραυματίζονται, μην αντέχοντας όλα αυτά που περνούσαν.
"Δεν ξέρετε τι είναι να κλαίνε ηλικιωμένοι, να χτυπιούνται, να δαγκώνουν τον εαυτό τους, τους δένανε σαν ζώα, τους βάζανε πίσω στα καγκελώματα στη μπάρα, για να μην φεύγουν ούτε τα καρότσια", είπε χαρακτηριστικά.
Ξεσπά η δικηγόρος των οικογενειών - "Πρέπει να τους αποδεκατίσουν όλους για να παρέμβει κάποιος;"
Στο μεταξύ, την άμεση παύση της λειτουργίας και την προφυλάκιση των 7 συλληφθέντων ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Μαρία Παπαδάκη, μίλησε για την υπόθεση στο ZARPA RADIO 89,6.
Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει την εποπτεύουσα αρχή και συγκεκριμένα τις υπηρεσίες της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Π.Ε. Χανίων. Άλλωστε υπάλληλοι της Περιφέρειας περιλαμβάνονται στους 36 της δικογραφίας.
"Με τα ποσοστά θανάτου το 2020 και α' τρίμηνο 2021 είναι 150% όταν στο δημοτικό γηροκομείο είναι 16% και με ποσοστό θανάτων τα έτη 2015-2019, άνω του 350% έχουμε μια εποπτεύουσα αρχή που λέει ότι όλα πήγαιναν καλά και ότι ουδέν μεμπτόν προέκυψε από τους ελέγχους.
Αυτοί που πήγαιναν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δεν παρατηρούσαν ότι τα γεροντάκια που είχαν δει στον προηγούμενο έλεγχο, είχαν εξαφανιστεί όλα;
Πόσους υπερήλικες πρέπει να θάψουμε για να σταματήσουν να μας λένε ότι ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές η δομή και ήταν ένα κόσμημα για την Κρήτη;" διερωτήθηκε η κα Παπαδάκη.
Αυτή τη στιγμή, στη δομή παραμένουν περίπου 40 φιλοξενούμενοι. "Τα ποσοστά θανάτων στη δομή έχουν αλλάξει, οι θάνατοι έχουν κάθετα μειωθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δηλαδή πρέπει να τους αποδεκατίσουν όλους για να παρέμβει κάποιος;" ανέφερε, τονίζοντας ότι "πρέπει να λάβει τα μέτρα της η Πολιτεία".
Για τη λειτουργία της Δομής
"Δυστυχώς είναι γεγονός ότι συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα χάριν αυτής της παραμονής της σε λειτουργία, κατάφερε να εμπλακεί και σε νέα αδικήματα, τα Χριστούγεννα φέτος και πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Και πάλι σε βάρος ηλικιωμένου", τόνισε.
Όπως είπε "τo 2011 βγήκε απόφασης σφράγισης η οποία παραλείφθηκε και είπαν ότι δήθεν οι συγγενείς των περιθαλπόμενων αρνούνταν να τους πάρουν, ενώ η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έδωσε η Μονάδα τα στοιχεία των συγγενών στις Αρχές.
Στη συνέχεια έχουμε επέκταση άδειας λειτουργίας της μονάδας αλλά και πολλές δηλώσεις του τύπου "ουδέποτε διαπιστώθηκε το παραμικρό", "είναι μια μονάδα – κόσμημα" και στη συνέχεια έχουμε ανάκληση των συμβάσεων εργασίας δύο εργαζομένων μαρτύρων κατηγορίας και το αποκορύφωμα είναι ότι έχουμε και κατηγορίες σε βάρος υπαλλήλων της Περιφέρειας, οπότε ξέρετε ότι είναι αυτό είναι λίγο περίεργο".
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα