Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή

-Νεκροί και πυραυλικές επιθέσεις

 


Σε κατάσταση πολέμου η Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Ουκρανία με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση πολέμου. Είχε προηγηθει, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί, μαζί με αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια.

Η κλιμάκωση της κατάσταση προκάλεσε την αυστηρή καταδίκη της δύσης, η οποία εκφράζει την αποφασιστικότητά της για άμεση αντίδραση. Χαρακτηριστική απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» που ξημέρωσε στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που τόνισε ότι θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλουν μαζικό βομβαρδισμό των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων και διαβεβαιώνουν ότι ανθίστανται σθεναρά.

 

Σεϊντή Εύα

Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

 

11:50

 Σεϊντή Εύα

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

 

11:48

Σεϊντή Εύα

Καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σχολιάζει, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, κι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που από το πρωί της Πέμπτης διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, οι οποίες παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.

 

11:37

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στο Κραματόρσκ

11:35

 

Σεϊντή Εύα

Λετονία: Για κινδύνους στην ασφάλειά της προειδοποιεί η Ρίγα

Η Λετονία εκτίμησε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Λετονία είναι ασφαλής, δεν απειλούμαστε στρατιωτικά άμεσα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών. «Ωστόσο η Λετονία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της –απρόβλεπτες προσφυγικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις ψευδών ειδήσεων, προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.

 

11:33

Σεϊντή Εύα

Πολεμικές σειρήνες και στην Πολωνία

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει να μην γίνονται ταξίδια στην Ουκρανία. Οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της άμεσα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι η πολωνική διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ανοικτή «όσο τον δυνατόν περισσότερο».

Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

 

11:31

 Σεϊντή Εύα

Ουκρανική προεδρία: Υπό έλεγχο η κατάσταση

«Υπό έλεγχο» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία σύμβουλος της προεδρίας, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει «Blitzkrieg», δηλαδή πόλεμος - εξπρές.

 

11:25

Σεϊντή Εύα

Ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας»

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

11:24

 Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Πλάνα του CNNi από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

11:23

 Σεϊντή Εύα

Μαζική καταδίκη της ρωσικής επίθεσης από τις ευρωπαϊκές χώρες

Η μια μετά την άλλη, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν την Πέμπτη την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Περισσότερα ΕΔΩ

 

11:20

 Σεϊντή Εύα

Σκοτ Μόρισον: «Βάρβαρη» και «απρόκλητη» η ρωσική εισβολή

«Βάρβαρη» και «απρόκλητη» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, αμέσως μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων σε 25 επιπλέον άτομα και τέσσερα οικονομικά ιδρύματα.

«Καταγγέλλουμε τις μονομερείς εχθρικές ενέργειες στην Ουκρανία. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ρωσία επέλεξε τον πόλεμο», είπε ο Μόρισον, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

 

11:11

Σεϊντή Εύα

Μητσοτάκης: Η παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

 

11:06

Σεϊντή Εύα

Εικόνες χάους στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούγονται σε πολλές περιοχές της χώρας: τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά, την Οδησσό στα νότια και την πόλη Λβιβ στα δυτικά.

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν χαλάσματα στο Κίεβο και καπνούς, ενώ πλήθος κόσμου να έχει πάρει τα αυτοκίνητα και άλλοι να έχουν μπει σε λεωφορεία για να φύγουν από την πρωτεύουσα προς ασφαλέστερα σημεία.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

11:02

Σεϊντή Εύα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μολδαβία μετά τη συρροή Ουκρανών

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

 

10:57

 Σεϊντή Εύα

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, με βομβαρδισμούς και εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών και το Κίεβο

Είχε προηγηθεί πολεμικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν με το οποίο ανακοίνωνε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας προειδοποιώντας ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» εάν κάποιος προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας και προτρέπει τον ΟΗΕ «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να τον σταματήσει

Περισσότεροι από 8 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον δέκα έχουν τραυματιστει

Έντονη καταδίκη της ρωσικής εισβολής από την ΕΕ και τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες απειλούν με σκληρές κυρώσεις

10:51

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σχολιάζει, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, κι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

 

10:47

Σεϊντή Εύα

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των Ηνωμένων Εθνών

 

10:46

Σεϊντή Εύα

Ζοζέπ Μπορέλ: Θα υιοθετήσουμε το «πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων» από ποτέ

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.

«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.

 

10:42

Σεϊντή Εύα

Ουκρανική προεδρία: Δεχόμαστε βομβαρδισμό των πολεμικών υποδομών μας

Σύμβουλος στην ουκρανική προεδρία είπε πριν από λίγο ότι οι στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας δέχονται μαζικό βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν σκληρά», πρόσθεσε ο σύμβουλος, μεταδίδει το Reuters.

 

10:36

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

«Φωτιά» τα καύσιμα στα συνοικιακά πρατήρια: Στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης

Λόγω της εκτίναξης των διεθνών τιμών του πετρελαίου ως απότοκο της ρωσικής εισβολής, ξεκίνησαν ήδη να περνούν στις αντλίες των συνοικιακών πρατηρίων βενζίνης οι αυξήσεις, με τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης να αγγίζει ήδη το 1,90 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά και να βάζει ρότα για τα 2 ευρώ το λίτρο.

 CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0