Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στο Χάρκοβο έφτασε ο ρωσικός στρατός- Εκρήξεις και επιθέσεις σε διυλιστήριο και αγωγούς

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Στο Χάρκοβο έφτασε ο ρωσικός στρατός- Εκρήξεις και επιθέσεις σε διυλιστήριο και αγωγούς

Εκρήξεις στο Κίεβο τα ξημερώματα της Κυριακής

AP Photo/Efrem Lukatsky


Τεράστιες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο νωρίς την Κυριακή, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται έναντι των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας την Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο CNNi. Ουρές σχηματίζονται στις συνοριακές διαβάσεις προς Πολωνία και Ουγγαρία.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, βγάζοντας τη Ρωσία και τη βιομηχανική της παραγωγή εκτός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

 

09:29

Αγάπη Βαρούνη

Ρωσική αντιπροσωπεία φτάνει στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

09:22

 

Αγάπη Βαρούνη

Κρεμλίνο: Η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει στείλει αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, λέει στο RIA Novosti:

«Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για συνομιλίες στο Γόμελ. Τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς».

 

09:19

 Αγάπη Βαρούνη

Για «ειδική επιχείρηση παροχής βοήθειας στο Ντονμπάς» κάνει λόγο ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας τις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από την Παρασκευή, αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση παροχής βοήθειας στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς».

 Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής ομιλίας, συγχαίροντας τους στρατιώτες για την Ημέρα των Ειδικών Δυνάμεων.

 

09:06

 Αγάπη Βαρούνη

Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο

 

 09:02

 Αγάπη Βαρούνη

Το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης

Το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για τέταρτη μέρα, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί της Κυριακής.

 «Οι Ρώσοι κατακτητές χρησιμοποιούν ενεργά ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης που καταστρέφουν τις αστικές υποδομές και σκοτώνουν αμάχους στις μεγάλες πόλεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ουκρανοί κατηγόρησαν τους Ρώσους για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, λέγοντας ότι μια επίθεση σε μια αποθήκη πετρελαίου στο Βασιλκίβ, έξω από την πόλη του Κιέβου, και η καταστροφή ενός αγωγού φυσικού αερίου στο Χάρκοβο ήταν άμεσες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.

 

08:57

Αγάπη Βαρούνη

Η Αυστραλία θα ενισχύσει την υποστήριξη και θα βοηθήσει στην προμήθεια «θανατηφόρου» στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Η Αυστραλία θα συνεργαστεί με τα μέλη του ΝΑΤΟ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, σε δημοσιογράφους σήμερα, Κυριακή.

Η κίνηση για ενίσχυση της υποστήριξης έρχεται αφότου ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε την Παρασκευή η Αυστραλία θα παράσχει «μη θανατηφόρο» στρατιωτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες.

«Παρέχουμε ήδη σημαντική υποστήριξη όσον αφορά τη μη θανατηφόρα βοήθεια, αλλά μόλις μίλησα με τον υπουργό Άμυνας και θα επιδιώξουμε να παράσχουμε όποια υποστήριξη μπορούμε για θανατηφόρα βοήθεια μέσω των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Μόρισον στο περιθώριο μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας για την αυστραλιανή ουκρανική κοινότητα.

 «[Οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ] παρέχουν ήδη υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς και θα τους βοηθήσουμε σε αυτό που κάνουν».

 Ο Μόρισον είπε επίσης ότι η Αυστραλία έχει επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης βίζας για Ουκρανούς που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Αυστραλία και θα παράσχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στο εγγύς μέλλον, χαρακτηρίζοντάς την ως «ύψιστη προτεραιότητα».

 Εστιάζουμε σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και στην παροχή άμεσης ανακούφισης όσων θα προσέλθουν στα σύνορα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται και η παγκόσμια κοινότητα θα συνεργαστεί για όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά η Αυστραλία θα είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη για τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων, όπως πράξαμε με το Αφγανιστάν», είπε ο Μόρισον.

 

08:46

Αγάπη Βαρούνη

Η Γαλλία στέλνει καύσιμα και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα στείλει προμήθειες καυσίμων στην Ουκρανία μαζί με αμυντικό εξοπλισμό, «για να υποστηρίξει την αντίσταση της χώρας στη ρωσική εισβολή», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δήλωση το Σάββατο μετά τη μερική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

 Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον αμυντικό εξοπλισμό, αλλά μια πηγή των Ηλυσίων που επικαλείται το CNNi είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να περιλαμβάνει και αντιαρματικά όπλα.

Το συμβούλιο Εθνικής Άμυνας συμφώνησε επίσης να παγώσει τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων που αποτελούν στόχο κυρώσεων και ανακοίνωσε μέτρα για την «καταπολέμηση της προπαγάνδας από επιρροές και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε η δήλωση.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης «ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

08:31

 Αναστασία Κιτσικώστα

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο - Στο κέντρο της πόλης έφτασε ο ρωσικός στρατός

Υπό πολιορκία είναι το Χάρκοβο με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο να αναφέρει πως οι μάχες εξελίσσονται στο κέντρο της πόλης ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και ομάδες των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

«Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος», ανέφερε στο Twitter και ο τοπικός αξιωματούχος, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος σημείωσε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

 Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

 

08:18

Αναστασία Κιτσικώστα

Δαβίδ και Γολιάθ: Οι στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας – Ρωσίας σε αριθμούς

Αμυντικές δαπάνες: Η Ουκρανία δαπάνησε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σχεδόν το 1/10 από τα 45.8 δισ. της Ρωσίας σε πυρηνικά όπλα.

 Στρατιώτες: Η Ρωσία έχει 900.000 ενεργό προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις της και 2 εκατομμύρια εφεδρικό. Αντίστοιχα, η Ουκρανία έχει 196.000 και 900.000 εφέδρους.

 Στις χερσαίες δυνάμεις, η Μόσχα έχει διπλό πλεονέκτημα, με 280.000 στρατιώτες έναντι 125.600 του Κιέβου. Και η αεροπορία της είναι σχεδόν πέντε φορές ισχυρότερη, με 165.000 προσωπικό έναντι των 35.000 της Ουκρανίας.

 Συνολικά, υπολογίζεται πως η Μόσχα έχει περίπου 200.000 προσωπικό μέσα και στα σύνορα της Ουκρανίας.

 Όπλα και οχήματα: Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα από 15.857 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, έναντι 3.309 της Ουκρανίας. Διαθέτει επίσης πάνω από τα δεκαπλάσια αεροσκάφη -- 1.391 από τα 128 του Κιέβου και 821 ελικόπτερα έναντι των 55, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη, η Μόσχα έχει 49 υποβρύχια, ενώ το Κίεβο κανένα.

Παρ΄ότι η Ρωσία υπερτερεί αριθμητικά σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς, οι Ουκρανοί φαίνεται πως μάχονται με περισσότερο πάθος.

 Όπως αναφέρουν ειδικοί που παρακολουθούν την κατάσταση, τα ουκρανικά στρατεύματα αντέχουν περισσότερο από όσο πίστευαν στη Μόσχα, δείχνοντας μεγαλύτερη μαχητικότητα και θάρρος στο στα προστατέψουν τα σπίτια και τις οικογένειές του.

 

07:59

 Αναστασία Κιτσικώστα

Βοήθεια στην Ουκρανία από τον Έλον Μασκ - Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Starlink

Βοήθεια στην Ουκρανία προσέφερε ο Έλον Μασκ, ενεργοποιώντας την υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink.

 «Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Έλον Μασκ να προτρέψει «τους Ρώσους που έχουν σώας τα φρένας» να εναντιωθούν στην κυβέρνησή τους.

Η SpaceX εκτόξευσε την Παρασκευή ένα δεύτερο φορτίο περίπου πενήντα δορυφόρων Starlink προκειμένου να παράσχουν μια σύνδεση ίντερνετ σε πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι προσώρας σαφές πώς οι χρήστες στην Ουκρανία είχαν τη δυνατότητα στο έδαφος να λάβουν την υπηρεσία.

 

07:54

 Αναστασία Κιτσικώστα

Στρατιωτική βοήθεια από τη Λιθουανία έφτασε στην Ουκρανία

Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε tweet ότι στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής έφτασε στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

 

07:51

 Αναστασία Κιτσικώστα

Ο Τραμπ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και «προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είπε ότι προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό, σε μια μεταστροφή της στάσης του από την περασμένη εβδομάδα όταν είχε επαινέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

07:49

 Γιάννης Μανδαλίδης

Η ζωή στα καταφύγια του Κιέβου

 

 

 

 Φωτογραφίες: Associated Press

 

07:48

 Αναστασία Κιτσικώστα

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

 

07:46

 Αναστασία Κιτσικώστα

Τα τελευταία νέα για την Ουκρανία

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά του Κιέβου, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες.

Ρωσικές τράπεζες μπλοκάρονται από το SWIFT: O Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Μόσχα να κάνει χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Σκληρή αντίσταση: Η Ρωσία αντιμετωπίζει σκληρότερη απ’ ότι περίμενε αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό καθώς και απροσδόκητες δυσκολίες στον εφοδιασμό των δυνάμεών της, ανέφεραν στο CNNi ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η Μόσχα έχει δεχτεί βαρύτατες απώλειες σε προσωπικό και τεθωρακισμένα, αεροσκάφη και δεν έχει καταλάβει αεροπορικά τη χώρα ακόμη, σημειώνει αξιωματούχος.

Παρέμβαση των γιγάντων των social media: Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν θα επιτρέπεται να προβάλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα από την εταιρεία Meta, την μητρική του Facebook και του Instagram. Ομοίως και το YouTube απέκλεισε το RT και άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από διαφημίσεις οι οποίες παίζουν μαζί με τα βίντεό τους στην πλατφόρμα του.

Η έκκληση Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε έκκληση στους Ουκρανούς να αντισταθούν στην εισβολή και κάλεσε όσους έχουν φύγει από τη χώρα να επιστρέψουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσόρισε επίσης εθελοντές από το εξωτερικό λέγοντας πως «θα σας δώσουμε όπλα».

Μαζικός ξεριζωμός: Περισσότεροι από 120.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα τους ενώ 850.000 είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες. Προβλέπεται πως 4 εκατομμύρια θα τραπούν σε φυγή εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται.


07:28

 Γιάννης Μανδαλίδης

Nέα δεδομένα από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας

Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναμειγνύεται ενεργά σε μια εμπόλεμη κατάσταση που λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ανάμειξη αυτή εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα: Σε οικονομικό επίπεδο, αφορά στον «στοχευμένο» και «λειτουργικό» περιορισμό του SWIFT έναντι της Ρωσίας, τον οποίο ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ το Σάββατο.

 

07:24

Γιάννης Μανδαλίδης

Για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα επτάχρονο κορίτσι μετά από βομβαρδισμούς στην πόλη Okhtyrka κάνει λόγο ο κυβερνήτης της περιοχής

 

 07:23

Γιάννης Μανδαλίδης

Για χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους σε χώρο εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Κίεβο κάνουν λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας

 

07:22

Γιάννης Μανδαλίδης

 Νεκρό παιδί έξι ετών στο Κίεβο

Πληροφορίες ότι ένα παιδί έξι ετών έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια των συγκρούσων στα δυτικά προάστια του Κιέβου μεταδίδει το CNN

 Κατά την ίδια πηγή από τις συγκρούσεις αυτές υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.

 Γιατρός στο νοσοκομείου Okhmatdyt του Κιέβου είπε ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο έφηβοι και τρεις ανήλικοι

 

07:21

 Γιάννης Μανδαλίδης

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για το θάνατο των 10 Ελλήνων στη Μαριούπολη

Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογραμμίζει «απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα, που έχασε άδικα δέκα ομογενείς».

 Ειδικότερα, στην ανάρτηση που έκανε στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει:

 «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία, κοντά στην Μαριούπολη.»

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0