Στις 11.00 ξεκινούν οι συνομιλίες - Συμφωνία λέει ότι θέλει η Μόσχα
Σε ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά θα διαπραγματευτούν οι αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου - Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, που δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει» - Οι δεσμεύσεις του Λουκασένκο για τη συνάντηση
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας. Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).
Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες», ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.
Αυτό δημοσίευσε φωτογραφία της αίθουσας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος. Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε «δεν το πιστεύει πάρα πολύ» ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο. Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει». Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής αντιπροσωπείας θα διεξαχθούν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ και ήρθαν μετά από τελεσίγραφο που απέστειλε η Μόσχα στο Κίεβο, το μεσημέρι της Κυριακής. Πριν τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.
Αυξάνεται η πίεση από τη Δύση
Με την Ουκρανία να αμύνεται ηρωικά, η δύση κινείται πλέον το τελευταίο τριήμερο δυναμικά, κλιμακώνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, ενώ βοηθά σημαντικά με στρατιωτική συνδρομή τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να οργανώσει την άμυνα της χώρας του έναντι της ρωσικής επίθεσης. Σε μία αποφασιστική κίνηση χθες βράδυ και απαντώντας στην πυρηνική απειλή, που απηύθυνε νωρίτερα ο Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Το Κίεβο, όπου ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις και οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στα καταφύγια, γίνεται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρώσοι φαίνεται να ετοιμάζουν μία μεγάλη επίθεση, δίνοντας την εντύπωση πως περικυκλώνουν την πόλη από παντού. Από νωρίς την Κυριακή και σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα, προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας κατευθύνεται μεγάλη δύναμη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Πρόκειται για μία τεράστια φάλαγγα, που εκτείνεται τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό κ.α.
Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.
Όπως μετέδωσε το BBC, η πόλη Μπερντιάνσκ, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων, οι οποίοι κατέλαβαν το δημαρχείο και τα διοικητικά κτίρια. Κοντά στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων υπάρχει και μία μικρή ναυτική βάση.
Πύραυλοι χτυπούν επίσης και την πόλη Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται 150 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, πλήττοντας κτίριο της κρατικής υπηρεσίας ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας.
Πάντως ο πόλεμος δείχνει να παίρνει απροσδόκητη τροπή, σε σχέση με όσα περίμεναν όλοι και ιδίως όσα ήλπιζε η Μόσχα, καθώς η Ουκρανία αντέχει για πέμπτη μέρα σήμερα, πετυχαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις να αιφνιδιάσει τους ρώσους εισβολείς. Μία από αυτές σημειώθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου αρχικά μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά το μεσημέρι της Κυριακής οι ουκρανικές δυνάμεις της ανακατέλαβαν.
Την περασμένη νύχτα ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν νέα επίθεση.
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε για πρώτη φορά απώλειες στα πολεμικά μέτωπα, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία. «Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτές οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ όσες έχει η Ουκρανία.
Η τραγωδία στην Ουκρανία δεν έχει τέλος, καθώς όλο το σαββατοκύριακο συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κυνηγημένοι από τον πολεμικό όλεθρο, έχει ξεπεράσει τις 368.000.
Σοκ από την πυρηνική απειλή Πούτιν
Η σθεναρή αντίσταση που βρήκαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αντίστοιχες Ουκρανικές, φαίνεται ότι οδηγεί το Κρεμλίνο σε αδιανόητες και πρωτοφανείς κινήσεις. Η είδηση ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική επιφυλακή» με τον ισχυρισμό ότι έτσι απαντά στην «επιθετικότητα του ΝΑΤΟ», προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.
Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει κι ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα όπλα, ωστόσο η καταδίκη της ήταν έχει καταδικαστεί ευρέως, με τις ΗΠΑ να την αποκαλούν «εντελώς απαράδεκτη» και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να την περιγράφει ως «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη».
Η ρήξη Πούτιν – Δύσης είναι οριστική και ανεξέλεγκτη πλέον και είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν χθες βράδυ τους πολίτες τους, που είναι στη Ρωσία, να φύγουν από τη χώρα, όσο είναι ακόμα διαθέσιμες αεροπορικές πτήσεις.
Στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας
Όσο στο πεδίο των μαχών η Ουκρανία αντέχει το σφυροκόπημα από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, τόσο μεγαλώνει η διεθνής έμπρακτη ενίσχυση της αμυντικής της ισχύος, κυρίως από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα η ιστορική αλλαγή στη στάση του Βερολίνου, που ξεκίνησε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία προς το Κίεβο, ολοκληρώθηκε χθες με τον καγκελάριο Σολτς να ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για τη χώρα του, ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε τόσο ευρεία κλίμακα, εκφράζει και τις ελπίδες της Δύσης ότι τελικά η στρατιωτική υπεροχή του Πούτιν στο πεδίο δεν έχει δεδομένα αποτελέσματα και πως η Ουκρανία μπορεί να αντέξει για κρίσιμο χρόνο και με τρόπο, που να πλήξει αποφασιστικά τα αρχικά σχέδια της Μόσχας για εξαφάνιση της χώρας από τον χάρτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συνομίλησε χθες βράδυ με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων, την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας της χώρας – με την πρώτη και για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Διεθνείς σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, η συνολική βοήθεια μέχρι της ΕΕ προς την Ουκρανία ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν της Ελλάδας, που έστειλε από το απόγευμα της Κυριακής αμυντικό στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, στην επιχείρηση στρατιωτικής βοήθεια προς το Κίεβο μετέχουν με αποστολή σημαντικών οπλικών συστημάτων (όπως αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικά συστήματα, πυραύλους, πολυβόλα, βλήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους, κράνη κ.α.) η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν επίσης στη στήριξη προς την Ουκρανία και το Κογκρέσο συζητά την έγκριση ενός πακέτου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης ενεργή παρουσία έχει και ο Καναδάς.
Διαφόρων ειδών βοήθεια αποστέλλουν στην Ουκρανία χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.
Νέο πακέτο μέτρων
Η Δύση συντονισμένα και αποφασιστικά προχωρά σε θεαματικά μέτρα κατά του Πούτιν, με στόχο ουσιαστικά την οικονομική κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και την απομόνωση της Μόσχας στο διεθνές πεδίο.
Πέρα από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες, με κυριότερη τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών (SWIFT), η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες βράδυ τρία νέα σημαντικά μέτρα:
Πρώτον, κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου. Δεύτερον, θα απαγορευτεί σε μέσα ενημέρωσης, που θεωρούνται ως μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου, όπως τα κρατικά Russia Today, Sputnik και οι θυγατρικές τους, να λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Και τρίτο, θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο, καθώς η Λευκορωσία θεωρείται επίσης ως επιτιθέμενο μέρος στο πλευρό της Μόσχας, κατά της Ουκρανίας.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα