Εκδόσεις Λιβάνη: Η δεινή θέση και ο δρόμος του πλειστηριασμού
της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της ιστορίας του βιώνει τα τελευταία χρόνια ο φημισμένος εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη, ο οποίος φαίνεται να έχει λυγίσει υπό το βάρος των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων.
Οι ασθενικές επιδόσεις του εκδοτικού οίκου απόρροια σε μεγάλο βαθμό της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας καθώς και των πτωτικών τάσεων που διαγράφει σταθερά το βιβλίο και οι έντυπες εκδόσεις στην ψηφιακή εποχή έχουν οδηγήσει τις Εκδόσεις Λιβάνη να αγωνίζονται να κρατηθούν ζωντανές με τα περιθώρια ωστόσο να στενεύουν διαρκώς.
Τα νούμερα άλλωστε είναι αμείλικτα και αποτυπώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το 2020 η πρώην εισηγμένη είδε τον κύκλο εργασιών της να περιορίζεται στα 1,504 εκατ. ευρώ-σε αυτό συνέβαλε και η αρνητική συγκυρία της πανδημίας- έναντι 3,384 εκατ. ευρώ που είχε ανέλθει το 2019 όταν ο τζίρος της για παράδειγμα το 2011 άγγιζε τα 10,8 εκατ. ευρώ.
Αρνητική είναι και η εικόνα των καθαρών αποτελεσμάτων της τα οποία κινούνται στην περιοχή των ζημιών εδώ και αρκετά χρόνια. Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις το 2020, οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 2,574 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 800 χιλ. ευρώ το 2019, την ίδια στιγμή που οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές της υποχρεώσεις φθάνουν τα 15,8 εκατ. ευρώ ενώ επί των παγίων στοιχείων του ομίλου έχουν εγγραφεί προσημειώσεις της τάξεως των 12,7 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο εξυγίανσης που έμεινε στα χαρτιά
Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2018 ο εκδοτικός οίκος υπέβαλλε αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την υποστήριξη των πιστωτριών της τραπεζών.
Η σχετική δίκη έγινε τον Μάιο του ίδιου έτους ενώ μερικούς μήνες αργότερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε απόφαση υπέρ της εταιρείας, κάνοντας δεκτή την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο σύνολο της.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο εκδοτικός οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις του, αδυνατώντας, παράλληλα, να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να καταγγείλουν τη σύμβαση εξυγίανσης κάτι που άνοιξε το δρόμο διεκδίκησης των οφειλόμενων.
Επιπλέον, η εταιρεία υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2019 αίτηση στο πλαίσιο του νόμου περί "Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις", για την αναδιάρθρωση των οφειλών της, η οποία κοινοποιήθηκε στις πιστώτριες τράπεζες.
Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο η αξιολόγηση της συγκεκριμένης αίτησης βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη, αν και μέχρι στιγμής η πρόταση αναδιάρθρωσης έχει λάβει τη θετική ψήφο του 43,95% των πιστωτών της.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το γεγονός ότι το όνομα του Ηλία Λιβάνη, του γιου του ιδρυτή του εκδοτικού οίκου Αντώνη Λιβάνη και ενός εκ των βασικών μετόχων του ομίλου με ποσοστό 34%, έχει βρεθεί πρόσφατα αντιμέτωπο με τη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν έρχεται σαν έκπληξη.
Συγκεκριμένα, την 1η Ιουνίου του 2022 είναι προγραμματισμένο να βγει στο σφυρί διαμέρισμα στη Φιλοθέη, το οποίο ανήκει στον κ. Λιβάνη. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 590.000 ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η Εθνική Τράπεζα.
Το εν λόγω διαμέρισμα, το οποίο αποτελεί μέρος μιας τριώροφης οικοδομής, εντοπίζεται στον πρώτο όροφο και έχει συνολική επιφάνεια 258,40τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 267,90/1000.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται χαρακτηρίζεται από έντονη κλίση εδάφους ενώ το διαμέρισμα έχει ανεμπόδιστη θέα. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο, στο οποίο έχει ανεγερθεί η οικοδομή, βρίσκεται εντός εγκεκριμένου σχεδίου του δήμου Φιλοθέης, είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και έχει επιφάνεια 1.070,00τ.μ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη ζήτηση για αγορά ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, η έκθεση αναφέρει ότι είναι πολύ περιορισμένη καθώς υπερκαλύπτεται από τη διαθεσιμότητα των προς πώληση ακινήτων.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα