Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στην Πολωνία ο Μπάιντεν - Μαραθώνια Σύνοδος της ΕΕ για την ενέργεια

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Στην Πολωνία ο Μπάιντεν - Μαραθώνια Σύνοδος της ΕΕ για την ενέργεια

Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία

AP Photo/Evan Vucci


Με μια ματιά:

  • Τοπικοί αξιωματούχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στις 16 Μαρτίου στο Θέατρο της πόλης. Περίπου 1.300 πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει στο κτήριο, με μόλις 150 επιζώντες να έχουν βγει από τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση.
  • Δεύτερη ημέρα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώθηκαν την Παρασκευή στην αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέπτεται την πόλη Ζέτσνο της Πολωνίας, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερο από ένα μήνα.
  • Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετούς πόρους για να προωθήσουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, δήλωσε ο Oleksander Motuzyanyk, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
  • Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
  • Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα εργαστούν για να προμηθεύσουν την Ευρώπη με τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την καταστροφή του μεγάλου ρωσικού αποβατικού πλοίου καθώς έφερε προμήθειες στα στρατεύματά του. Δραματικές εικόνες έδειχναν φωτιά και μαύρο καπνό καθώς το 'Saratov', που ήταν ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, χτυπήθηκε από ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
  • Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους στην πρώτη ανταλλαγή στρατιωτών από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεσούκ.


Όλες οι εξελίξεις στο Live Blog του CNN Greece:

19:32

 Αγάπη Βαρούνη

«Βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας» είπε ο Μπάιντεν στους Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία

Με Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, συναντήθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

 «Βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε σύντομη ομιλία του στους στρατιώτες.

 

18:44

 Αγάπη Βαρούνη

Σι σε Τζόνσον: Η Κίνα θα διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην πολιτική διευθέτηση του ουκρανικού

Μια «ειλικρινή» συνομιλία για τις εξελίξεις στην εμπόλεμη Ουκρανία είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «μια σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», με τον εκπρόσωπο του Τζόνσον να κάνει λόγο για «μια ειλικρινή και αμερόληπτη συνομιλία που κράτησε σχεδόν μία ώρα».


18:25

Ηλένα Κρητικού

Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν χρήση χημικών όπλων «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες»

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εμφατική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν» εάν η Ρωσία κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, επιχείρησε ένα 24ωρο μετά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Σάλιβαν δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν «ανάλογα».

«Που σημαίνει ότι θα επιλέξουμε τη μορφή και τη φύση της απάντησής μας με βάση τη φύση της δράσης της Ρωσίας και θα το κάνουμε σε συντονισμό με τους συμμάχους μας».

 

17:54

Αγάπη Βαρούνη

«Στο Ντονμπάς θα επικεντρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» λέει η Μόσχα

Η Ρωσία θα επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κύριου επιχειρησιακού τμήματος του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εξέταζε δύο επιλογές για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» -όπως η Μόσχα αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία- μία να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και μία να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Οι εν λόγω δηλώσεις, που μεταδίδονται από ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, υπαινίσσονται πιθανή υποβάθμιση των πολεμικών στόχων της Ρωσίας εκτιμούν οι αναλυτές.

 

17:25

 Ηλένα Κρητικού

Μαραθώνια η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αυτήν την ώρα, ηγέτες και εθνικές αντιπροσωπείες μελετούν τις τροποποιήσεις που έγιναν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, πάντως, πως αν και υπάρχει πρόοδος, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της Συνόδου.

 

16:30

Αγάπη Βαρούνη

Αναγκαστική προσγείωση για το αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου

Αναγκαστική προσγείωση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έκανε το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με το Reuters.

Το αεροπλάνο του Πολωνού προέδρου επέστρεψε στη Βαρσοβία, ενώ ο Ντούντα είναι καλά στην υγεία του.

 

16:24

Αγάπη Βαρούνη

1.351 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί ανακοίνωσε η Μόσχα

Η Ρωσία παραδέχθηκε τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα» προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, τη 2α Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

 Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.

 «Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης», είπε.

 Συμπλήρωσε πως η Ρωσία «θα απαντήσει ανάλογα», εάν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζητά, ανεπιτυχώς, εδώ και εβδομάδες.

 Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει υποδεχθεί 419.736 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, από την έναρξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μιχαΐλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας της Ρωσίας, που έκανε δηλώσεις στην ίδια συνέντευξη τύπου.

«Ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να διεξάγει αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου όλοι οι στόχοι επιτευχθούν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

 

16:05

Γιάννης Μανδαλίδης

Σαρλ Μισέλ: Οδηγός μας για ισχυρότερη αμυντική πολιτική η «Στρατηγική Πυξίδα»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Παρασκευή την αναθεωρημένη και ενισχυμένη «Στρατηγική Πυξίδα», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται ευρωπαίκή στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της.

«Υποστηρίξαμε τη Στρατηγική Πυξίδα που θα είναι ο οδηγός μας για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική και θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές μας ικανότητες», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίους, Σαρλ Μισέλ, στο Twitter το πρωί της Παρασκευής.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι τα νέα σχέδια έχουν σκοπό να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν -όχι να αντιγράψουν ή να αντικαταστήσουν- τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0