Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα και φόβοι για «θερμό» επεισόδιο εν μέσω καλοκαιριού

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα και φόβοι για «θερμό» επεισόδιο εν μέσω καλοκαιριού

  - Τα μηνύματα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν στην Άγκυρα


Associated Press

Κατακόρυφα έχει αυξήσει την ένταση πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία, η οποία καθημερινά και μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στην Αλεξανδρούπολη, όπου τουρκικά μαχητικά πέταξαν 2,5 μίλια από την πόλη, προβαίνει σε νέες παραβιάσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, δημιουργώντας περαιτέρω εντάσεις. Την ίδια ώρα, βασικό θέμα συζήτησης στη διεθνή ατζέντα αποτελούν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.

Tην ίδια στιγμή, την Τρίτη ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου. Σύμφωνα μάλιστα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, μηνύματα για όσα λαμβάνουν χώρα στέλνουν ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες συνιστούν κατευνασμό των πνευμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα είπε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση». Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

 

Αναδίπλωση από Κομισιόν και μήνυμα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση

Aυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε και η Κομισιόν, λίγες ωστόσο ώρες μετά τις ίσες αποστάσεις που πήρε απέναντι στις δύο χώρες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν.  Συγκεκριμένα, η ίδια ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η νέα αυτή δήλωση της Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε. «Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», είπε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη και του OPEN TV, μετά τα τελευταία γεγονότα, στην κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως πλέον η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά και για αυτόν τον λόγο άπαντες είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Η Αθήνα, ειδικότερα, θεωρεί σίγουρο ότι η Άγκυρα θα κρατήσει την ίδια ρητορική μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ενδεχομένως θα κλιμακώσει έτι περισσότερο τις προκλητικές ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένου ότι μπαίνει και σε προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί τοποθετούνται σχετικά με ό,τι έγινε τα τελευταία 24ωρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως τις προηγούμενες ώρες. Η λογική που ακολουθούν είναι «βρείτε λύση, όπου υπάρχουν διαφορές, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα», ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Κομισιόν.

 

29 νέες παραβιάσεις από τουρκικά κατασκοπευτικά

Όσον αφορά στις τουρκικές κινήσεις από.. αέρος, τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν 29 νέες παραβιάσεις από τουρκικά και κατασκοπευτικά μαχητικά στο Αιγαίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη και του OPEN TV. H Τουρκία, στο μεταξύ, εξέδωσε και αντι-navtex για τη μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Tην ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να παραδοθεί η νέα πρόταση για τα F35.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0