Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Σφυροκόπημα» στις αγορές - Στις 815 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αρχική | Οικονομία | «Σφυροκόπημα» στις αγορές - Στις 815 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δημήτρης Πεφάνης

 

Το ελληνικό χρηματιστήριο «διέγραψε» τα χθεσινά κέρδη και με απώλειες άνω του 2,8% προσγειώθηκε βίαια στις 815 μονάδες

AP Photo / Michael Probst


Σε «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται για μια ακόμη συνεδρίαση οι αγορές - συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χρηματιστηρίου - καθώς οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών δεν δείχνουν να πείθουν τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, ενώ στο τραπέζι μπαίνει δυναμικά το σενάριο της ύφεσης, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων που «φρενάρουν» την οικονομία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο «διέγραψε» τα χθεσινά κέρδη και με απώλειες άνω του 2,8% προσγειώθηκε βίαια στις 815 μονάδες, διασπώντας μια σειρά από στηρίξεις.

Την ίδια στιγμή, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Dax στη Γερμανία να χάνει πάνω από 3% ενώ πάνω από 2% είναι οι απώλειες για τα χρηματιστήρια της Γαλλίας, της Βρετανίας αλλά και της Ιταλίας.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, λίγο μετά άνοιγμα της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones έχανε περισσότερες από 650 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,14% ενώ αντίστοιχα η πτώση για τον δείκτη S&P 500 ήταν άνω του 2,75%.

 

«Σφυροκόπημα» στις τράπεζες

Αναλυτικά, στη δίνη των ρευστοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκαν για ακόμη μια συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%. Αντίστοιχα, ξεπέρασε το 4% η πτώση σε Eurobank, Jumbo και ΕΛΧΑ ενώ απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, ο Σαράντης, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ,ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΠ.

Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 815,27 μονάδες με απώλειες 2,82% ενώ ο τζίρος ανήλθε σε 80,75 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκήθηκαν σε σχεδόν όλο το ταμπλό είναι πως συνολικά 105 μετοχές κατέγραψαν πτώση, μόλις 11 άνοδο και 50 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Τα επιτόκια φέρνουν ύφεση

Οι πιέσεις στις μετοχές, αλλά και στα κρατικά ομόλογα, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων αυξάνουν τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να «γυρίσει» σε ύφεση, ή στο καλύτερο σενάριο η όποια ανάπτυξη να επιταχυνθεί σημαντικά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως, μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης, τη σκυτάλη πήραν σήμερα Βρετανία και Ελβετία, προχωρώντας σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Και πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg Εconomy, το σενάριο της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει πλέον 75% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καν στην κουβέντα.

Μάλιστα, οι αναλυτές στο Bloomberg συνδέουν άμεσα το πέρασμα της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση με το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας λόγω για εξαιρετικές πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Και αυτό γιατί τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ σφαδάζουν από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, όμως η όποια ανακούφιση μπορούν να φέρουν τα αυξημένα επιτόκια έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0