Το Σεβεροντονέτσκ «έπεσε» στους Ρώσους - Η Ουκρανία «χάνει» την επαρχία Λουχάνσκ
Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας και υπ' αριθμόν ένα στόχο της ρωσικής πολεμικής μηχανής
AP Photo/Oleksandr Ratushniak
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται στο Σεβεροντονέτσκ. Σήμερα, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και αιματηρών συγκρούσεων, η στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας «έπεσε» ολοκληρωτικά, και μόνο το γειτονικό Λισιχάνσκ -όπου και επικεντρώνονται τώρα η μάχη- «χωρίζει» τη Ρωσία από τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ.
Δυνάμεις του ρωσικού στρατού και των αυτονομιστών επιχειρούν να αποκλείσουν το Λισιχάνσκ από τα νότια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών αναφέρει από πλευράς του ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη εισέλθει στο Λουχάνσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στους δρόμους της πόλης -που αποτελεί πλέον το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στο Λουχάνσκ.
Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας και υπ' αριθμόν ένα στόχο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακτούν το πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έμαθαν από λάθη που έγιναν κατά τα αρχικά στάδια της εισβολής, περιλαμβανομένης της ανάγκης καλύτερου συντονισμού των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων, καθώς και βελτιώσεων στις γραμμές ανεφοδιασμού.
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική επικράτεια δέχεται μπαράζ βομβαρδισμών, με το Κίεβο να αναφέρει πως για πρώτη φορά ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο με στόχο κυρίως τη βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ.
«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο για «πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Υπό ρωσική κατοχή το Σεβεροντονέτσκ
Το Σεβεροντονέτσκ, το οποίο αριθμούσε 10.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται «υπό πλήρη ρωσική κατοχή», δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.
«Οι [Ρώσοι] διόρισαν διοικητή. Όμως η πόλη είναι τόσο κατεστραμμένη που θα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Στρίουκ.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει από την Παρασκευή ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες στο Σεβεροντόνετσκ έλαβαν εντολή να αποσυρθούν, καθώς ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους, και για να οργανώσουν καλύτερα την άμυνα της γειτονικής Λισιχάνσκ.
Το Σεβεροντόνετσκ ήταν ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια της Ουκρανίας στην περιοχή. Ο Σέρχιι Χαϊντάικ ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι ο στρατός πήρε την απόφαση να αποσυρθεί «επειδή ο αριθμός των νεκρών σε ανοχύρωτα εδάφη μπορεί να αυξάνεται καθημερινά».
Ως προς τους αμάχους, ο ίδιος ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη. «Μπορούν να προσπαθήσουν να φύγουν μόνο προς την κατεύθυνση των κατεχόμενων εδαφών. Θα διευκολύνουμε την εκκένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα» δήλωσε.
Αρκετές εκατοντάδες πολίτες είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών Αζότ και μέχρι πρότινος είχαν απορρίψει τις εκκλήσεις να απομακρυνθούν. Σήμερα, κατά δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα υπόγεια, όπου πέρασαν τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Φεύγουν από το Αζότ και οι Ρώσοι τραβάνε προπαγανδιστικά βίντεο μαζί τους. Οι άνθρωποι πέρασαν τρεις μήνες σε υπόγεια και καταφύγια. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται ιατρική και ψυχολογική βοήθεια» δήλωσε ο Αλεξάντερ Στριούκ.
Κύμα βομβαρδισμών - Πύραυλοι από τη Λευκορωσία
Η Ουκρανία έχει δεχθεί κύμα πυραυλικών επιθέσεων -περισσότερες από 40 επιδρομές- το τελευταίο 24ωρο.
Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί γύρω από το Χάρκοβο και οι Ρώσοι προσπάθησαν να εξαπολύσουν επίθεση κοντά στον οικισμό Ούντα, βόρεια του Χαρκόβου, αλλά «αποκρούστηκαν αποφασιστικά» από τους Ουκρανοούς στρατιώτες.
Βόρεια του Σλοβιάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι μάχες σε περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εδώ και μήνες. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών θέσεων περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.
Στο νότιο μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι μια ρωσική επίθεση για την ανάκτηση του εδάφους που είχε χαθεί προηγουμένως στη Χερσώνα αποκρούστηκε. Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στη Χερσώνα, με περιορισμένη επιτυχία, από την περιοχή του Μικολάιβ.
Ο δήμαρχος της πόλης Μικολάιβ, Ολεξάντρ Σιενκεβιτς, δήλωσε πως σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την Παρασκευή, προέτρεψε «όλους όσοι θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί να εγκαταλείψουν την πόλη» και είπε ότι «βομβαρδίζεται κάθε μέρα», με 111 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλοί από τους πυραύλους που έπληξαν το τελευταίο 24ωρο τη χώρα εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
«Τα πυραυλικά πλήγματα από το έδαφος της Λευκορωσίας είναι μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ρωσικά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επίθεση απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Συμμετείχαν έξι αεροσκάφη Tu-22M3, τα οποία εκτόξευσαν 12 πυραύλους cruise Kh-22», δηλώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Σε σχετικό του δημοσίευμα το CNNi αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα