«Απόβαση» υπουργών στην Ντάουνινγκ Στριτ - Ο Μπ. Τζόνσον μετρά εχθρούς και φίλους
Tα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανακαλούν τη νύχτα προ της παραίτησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν δεχόταν έναν προς έναν τους υπουργούς της
AP Photo/Frank Augstein
Μακρά προδιαγράφεται η νύχτα στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεία υπουργών για να καλέσει επίσημα τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προς όφελος της χώρας και της παράταξης των Τόρις. Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν σπεύσει και υπουργοί που παραμένουν «πιστοί» στον Τζόνσον, ο οποίος ζυγίζει τις δυνάμεις του ενώπιον μίας πιθανής, νέας πρότασης μομφής.
Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να δέχεται τους υπουργούς καθέναν χωριστά και όχι ως αντιπροσωπεία, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να ανακαλούν τη νύχτα προ της παραίτησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν συνομίλησε με κάθε ένα από τα μέλη της κυβέρνησής της για να διαπιστώσει εάν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή τους στη δεύτερη ψηφοφορία για τη μάχη ηγεσίας.
Η Θάτσερ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, αλλά όχι με το απαιτούμενο ποσοστό. Όμως, εάν θεωρούσε ότι το να μην τους επιτρέψει να την αντιμετωπίσουν ως ομάδα θα μείωνε το θάρρος τους και θα έκαμπτε την αποφασιστικότητά τους, έκανε λάθος. Οι περισσότεροι της έδειξαν την «έξοδο», σχολιάζει ο Guardian, επισημαίνοντας πως ο Τζόνσον ακολουθεί την ίδια τακτική.
Στο στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τα επόμενα βήματα: Κάποιοι συνεργάτες του θεωρούν ότι πρέπει να επιμείνει, να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες υπουργούς και να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος, ενώ άλλοι θεωρούν πως ο κύκλος έχει κλείσει και πιέζουν για ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ηνίων. Ο ίδιος ο Τζόνσον ακολουθεί, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον την πρώτη γραμμή.
Της αντιπροσωπείας των πολέμιων του Τζόνσον ηγείται ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος και εξήλθε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως μετέδωσε το Sky News. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο διόρισε ο Τζόνσον υπουργό Οικονομικών μόλις το βράδυ της Τρίτης, καθώς και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ -η οποία και δήλωσε στον Τζόνσον πως πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με το BBC.
Στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται όμως και ομάδα υπουργών που παραμένουν πιστοί στον Μπόρις Τζόνσον. Οι «αντίπαλες» ομάδες έχουν συγκεντρωθεί σε διαφορετικά σημεία του κτηρίου, κατά πληροφορίες των Times.
Η ταραχώδης πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να οδεύει προς το τέλος της, εν μέσω του συντονισμένου κύματος παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και επιστολών βουλευτών των Τόρις που αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και τον καλούν να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση φυλλοροεί και μολονότι ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει, ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών και δημοσιογράφων, ότι ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί, μπορεί να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ενώπιον νέας πρότασης μομφής.
Το ντόμινο παραιτήσεων συνεχίζεται στη Βρετανία· έως το απόγευμα της Τετάρτης είχε φθάσει τους 27 ο αριθμός των υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που «αποκήρυξαν» τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα, έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί -γεγονός που δεν αρνήθηκε ούτε ο ο ίδιος ο Τζόνσον ερωτηθείς σχετικά ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Μάλιστα, τόσο ο Μάικλ Γκόουβ, όσο και υπουργοί που ακόμη τηρούν στάση αναμονής, φέρονται κατά πληροφορίες του Bloomberg να έχουν διαμηνύσει πως θα αποχωρήσουν και αυτοί εάν ο Τζόνσον δεν υποβάλει άμεσα παραίτηση και επιμείνει να «αναμετρηθεί» σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής. O ίδιος ο Μάικλ Γκόοουβ δεν μετέχει στην αντιπροσωπεία στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι έχει ήδη μεταφέρει τις θέσεις τους στον Μπόρις Τζόνσον.
Την επόμενη εβδομάδα ίσως η πρόταση μομφής - Τα βήματα της «Επιτροπής 1922»
Ως προς τη διαδικασία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα πρόταση μομφής, καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς, συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει πρώτα στην εκλογή νέων μελών, προτού αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η «Επιτροπή 1922» θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα.
Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία. χρόνου.
Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα «Επιτροπή 1922» θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.
«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Γι' αυτό επιταχύνουν [τη διαδικασία] των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.
Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Η εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον επέμεινε, πάντως, νωρίτερα σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη εάν τεθεί ξανά ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, και ως προς το εάν πιστεύει ότι θα «κερδίσει», απάντησε «ναι». Η ίδια δήλωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών» πρόκειται να αντικατασταθούν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έχουν παραιτηθεί από το βράδυ της Τρίτης, ενώ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των βουλευτών των Τόρις.
Οι συντονισμένες κινήσεις που γίνονται εντούτοις για την «εκδίωξή» του από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν συνηγορούν προς αυτό. Οι πιέσεις πλέον είναι ασφυκτικές από στελέχη των Τόρις για την άμεση παραίτηση Τζόνσον και αποδοχή εκ μέρους του ότι έχει χάσει ήδη των εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματος -χωρίς, δηλαδή, να οδηγηθεί η παράταξη σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.
Από χθες, Τρίτη, μετά τις πρώτες παραιτήσεις των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ακολούθησαν οι παραιτήσεις ενός από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της χώρας, τεσσάρων βουλευτών των Συντηρητικών από τη θέση των γραμματέων υπουργείων, καθώς και δύο εμπορικών απεσταλμένων.
Σήμερα επίσης παραιτήθηκαν, μεταξύ άλλων, η γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, ο υφυπουργός Παιδείας άλλα και η υφυπουργός Εσωτερικών Βικτόρια 'Ατκινς, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν θερμή υποστηρίκτρια του Μπόρις Τζόνσον και ένα από τα πιο επιφανή στελέχη των Συντηρητικών.
Στα τελευταία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υπέβαλαν το τελευταίο 24ωρο παραίτηση συγκαταλέγονται οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ και Μιμς Ντέιβις.
Όλοι όσοι παραιτήθηκαν στις δηλώσεις τους ξεκάθαρα τονίζουν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό. Το ίδιο δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.
«Όχι, όχι, όχι»...
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμία πρόθεση να παραιτηθεί μιλώντας σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει την κυβέρνηση του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαφορά της κυβέρνησης του «με την αντιπολίτευση είναι ότι 'εμείς έχουμε σχέδιο ενώ αυτοί δεν έχουν'».
Παράλληλα υποστήριξε ότι απεχθάνεται «τον εκφοβισμό και την κατάχρηση εξουσίας οπουδήποτε συμβαίνει στο κοινοβούλιο. Είτε σ' αυτό το κόμμα είτε σε οποιοδήποτε άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλώντας τα γέλια και τα επιφωνήματα βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της βουλής των Κοινοτήτων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, ασκώντας του έντονη κριτική, τόνισε με νόημα πως είναι «η πρώτη φορά που βυθίζεται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».
Πριν από την εμφάνισή του ενώπιον έτερης κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα, ο Τζόνσον απέρριψε ξανά τις πιέσεις να παραιτηθεί. Ερωτηθείς, κατά την άφιξή του για προγραμματισμένη ακρόαση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι»...
Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».
Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προκήρυξη εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν», ανέφερε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα