Επιχείρηση «αποδόμηση Ερντογάν»: Τα τρία σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη
H «έκπληξη» και οι επαφές
UN Photo/Mark Garten
«Φρένο» στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας την αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και στοιχειοθετώντας την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας με τεκμήρια και χάρτες.
Η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και οι κατηγορίες του εναντίον της Ελλάδας έχουν ήδη λάβει μια πρώτη απάντηση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ωστόσο θα αποδομηθούν σημείο προς σημείο και από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Αθήνα ανέμενε την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η έντασή της ήταν μάλλον μη αναμενόμενη.
Η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έφτασε προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και από τις πρώτες ημέρες επιδίδεται σε… σπριντ για την διεθνοποίηση του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας.
Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή
Παρότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει ήδη δώσει στο «στίγμα» των προθέσεών του σε τοποθετήσεις από τη Νέα Υόρκη.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από πλευράς της Άγκυρας δεν θα γίνει ανεκτή ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι «εξωφρενικό η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό».
Την ίδια ώρα, μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις του «Μεγάλου Μήλου», υπενθύμισε πως η Ελλάδα κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και διεμήνυσε πως «κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα».
«Τα υπόλοιπα, την Παρασκευή στον ΟΗΕ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού θα εστιάζεται σε τρία κομβικά θέματα:
1ον Την ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
2ον Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για την πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας
3ον Την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της αλήθειας μετά από τους ψευδείς ισχυρισμούς Ερντογάν και τα περί βίαιων επαναπροωθήσεων από πλευράς του ελληνικού λιμενικού.
Στην Αθήνα επικρατεί σκεπτικισμός για τα κίνητρα των πρόσφατων δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη. Η τουρκική πλευρά «στήνει» μεθοδικά σκηνικό ένταξης στο Αιγαίο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως εθνικιστικό αφήγημα δημιουργίας εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε... βλέμμα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάτι που καταδεικνύει τις ψυχρές σχέσεις των δύο ηγετών αυτή την περίοδο.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να διαφανεί και ο έντονος εκνευρισμός του για τη στάση που τηρούν απέναντι στη χώρα του οι ΗΠΑ.
Σε πρόσφατή συνέντευξή του στο δίκτυο PBS είπε πως οι σχέσεις Τουρκίας – Άγκυρας «δεν είναι ιδανικές» και αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο πρόγραμμα των F-16, που έχει «παγώσει» μετά από την αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Χθες, ωστόσο, προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και έκανε διπλωματικούς κύκλους να απορήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του Τούρκου προέδρου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε εκνευρισμένος:
«Γιατί; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, κι εγώ είμαι ο Ερντογάν».
Στη συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που η χώρα του δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα F-16 από τις ΗΠΑ, τότε θα χρειαστεί να «φροντίσει τον εαυτό της».
Με τα λόγια αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία αλλά και την Κίνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, την ανάγκη η ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους «αυταρχικούς ηγέτες» ανά την υφήλιο, ανακόπτοντας κάθε αναθεωρητική σκέψη.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο πρωθυπουργός να κρατάει και έναν… άσσο στο μανίκι του, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι παρασκηνιακές επαφές
Τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε διπλωματικό… σπριντ για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ, τον οποίο έχει ενημερώσει για τη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είχε μια εγκάρδια συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συζήτησε με τις ενεργειακές προκλήσεις με τον Σαρλ Μισέλ.
To σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 9:30 τοπική ώρα το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.
Στις 14:15 ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares.
Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi.
Στις 15:45 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson.
Στις 17:25 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα