Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ: Δύσκολη μια επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE FOCUS
Φωτό: Pixabay
Σπυριδούλα Σκούρα
Μαύρος καπνός υψώνεται στον ουρανό του Χαρτούμ, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF)
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμος Παγουλάτος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece περιγράφει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Όπως λέει, υπάρχει φόβος, με τους κατοίκους να παραμένουν για όγδοη ημέρα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, μη τολμώντας να βγουν έξω, ενώ μιλά για τους Έλληνες της περιοχής και τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις εκκένωσής τους.
«Είναι ένας κανονικός πόλεμος, μπορεί να πέφτουν σφαίρες δίπλα σου, μπορεί να πέφτουν οβίδες δίπλα σου, έχει στρατό απ’ έξω, δεν ξέρεις πώς θα εκφραστεί ο στρατός αυτός όταν σε δει στο δρόμο, αν τυχόν βγεις από το σπίτι σου. Οπωσδήποτε υπάρχει φόβος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή 21/04 ο στρατός, ο κ. Παγουλάτος σημειώνει ότι αυτή δεν τηρείται: «Παρόλο που υπήρχαν ελπίδες ότι θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός τις ημέρες των εορτών του Ραμαζανιού, δηλαδή πρώτη μέρα ήταν χθες, η δεύτερη σήμερα, δυστυχώς αυτή δεν τηρείται. Σήμερα είχαν αρχίσει εχθροπραξίες σε πολλές περιοχές και με βομβαρδισμούς προφανώς από αέρος με τα αεροσκάφη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει κανείς έξω από το σπίτι του και σε καμία περίπτωση δεν κυκλοφορούν. Όλοι παραμένουν στα σπίτια τους γιατί είναι η μοναδική ασφάλεια που έχουν αυτή τη στιγμή».
Μεταφέροντας μια ζοφερή εικόνα, σημειώνει πως οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς νερό.
«Δεν υπάρχουν τα αναγκαία τρόφιμα. Για τους περισσότερους που είναι εγκλωβισμένοι είναι αυτά που είχαν όπως ένα σπίτι σε μια κανονική μέρα, μέχρι τη μέρα του Σαββάτου που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Ηλεκτρισμός δεν υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη στο Χαρτούμ, όπως επίσης από ζημιές δεν υπάρχει και νερό, υδροδότηση. Κάποιοι που έχουν γεννήτριες και έχουν εξοικονομήσει λίγο πετρέλαιο, τις λειτουργούν κάποιες ώρες για να φορτίζουν κάποιοι τα κινητά τους και να μπορούν και οι αντλίες, -γιατί μόνο με αντλίες μπορεί να έχει νερό στο δίκτυο του σπιτιού ή οπουδήποτε- να έχει και λίγο νερό. Φυσικά όλες οι προμήθειες όλων μετά από μια βδομάδα, σε άλλους μπορεί να έχουν ήδη τελειώσει, ή να τελειώνουν, αλλά δεν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει να βγει εκτός σπιτιού».
Το Χαρτούμ βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, όμως οι εχθροπραξίες έχουν εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. «Οι εχθροπραξίες είναι σε διάφορες πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στο δυτικό Σουδάν, το οποίο είχε τη φύλαξή του ο παραστρατιωτικός στρατός. Δεν έχουμε συγκεκριμένα νέα, αλλά ξέρουμε ότι γίνονται και εκεί φασαρίες και μάχες. Πάντοτε όμως το καίριο σημείο, θεωρείται ότι όποιος έχει το Χαρτούμ υπό τον έλεγχό του, έχει όλο το Σουδάν. Γι’αυτό και γίνονται τέτοιες εχθροπραξίες εντός της πρωτεύουσας».
«Πολύ δύσκολη μια επιχείρηση εκκένωσης»
Αναφορικά με τους Έλληνες του Σουδάν, ο επίτιμος πρόξενος -γέννημα-θρέμμα, όπως λέει, του Σουδάν-, αναφέρει ότι αυτοί ανέρχονται σε περίπου 130 και βρίσκονται όλοι στο Χαρτούμ.
«Υπάρχει η ελληνική κοινότητα η οποία φιλοξενεί γύρω στα 15 άτομα υπό την προστασία του μητροπολίτη Σάββα. Οι υπόλοιποι Έλληνες είναι στα σπίτια τους. Εμείς διατηρούμε και ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στο Χαρτούμ. Δυστυχώς μπήκαν οι δυνάμεις ων παραστρατιωτικών και μας είπαν να το αδειάσουμε. Έξω από το Χαρτούμ δεν υπάρχουν Έλληνες, υπάρχει ένας που είναι κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στο Χαρτούμ, μαζί με τους μεικτούς γάμους, οι Έλληνες πρέπει να φτάνουν γύρω στους 120 με 130 περίπου».
Ο κ. Παγουλάτος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία «και με τον πρέσβη μας στο Κάιρο και με το υπουργείο Εξωτερικών στη διαχείριση Κρίσεων που έχει γίνει ειδικά με εντολή του υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια. Υπάρχει εντολή να ιδρυθεί το Κέντρο Κρίσεων ειδικά για το Σουδάν».
Αναφορικά με το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» του ΓΕΕΘΑ για την εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν, εξηγεί τη δυσκολία μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά και τα εμπόδια που συναντά αυτό στην παρούσα φάση. «Είναι έτοιμοι σχεδόν εδώ στην Ελλάδα τα μεταγωγικά, όποια αεροπλάνα είναι στον αριθμό και όσα χρειαστούν να μεταβούν στο Χαρτούμ για να μπορέσουν να παραλάβουν τους Έλληνες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, είναι ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και αν δεν υπάρξει πλήρως κατάπαυση του πυρός δεν μπορούν να φύγουν τα αεροπλάνα αυτά και να προσγειωθούν στο Χαρτούμ. Για φανταστείτε είτε να προσγειωθούν είτε να απογειωθούν και να καταστραφούν από μια αδέσποτη σφαίρα ή από εχθροπραξίες που γίνονται εκείνη την ώρα».
«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χαρτούμ, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς γενικά με όλους για να μπορέσουν να συντονίσουν μια εκκένωση, η οποία και σαν επιχείρηση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των γεγονότων».
Για τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, σημειώνει πως η κατάσταση του ενός είναι πιο κρίσιμη, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν τους έχει προσφερθεί η αναγκαία περίθαλψη, αφού το νοσοκομείο στο οποίο είχαν μεταφερθεί βομβαρδίστηκε. «Έχουμε και δύο τραυματίες παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν την πρώτη μέρα από βλήμα μέσα στην ελληνική κοινότητα, βγαίνοντας από την εκκλησία. Το ένα θέλει οπωσδήποτε περίθαλψη και γιατρούς και το άλλο είναι σε πιο επικίνδυνη κατάσταση γιατί έχει και επικείμενα νοσήματα, ζάχαρο και πίεση και οι πληγές που έχουν από τα θραύσματα, μπορεί, γιατί κανείς δεν ξέρει, δεν τα έχει δει κανείς μέχρι στιγμής. Ήταν σε ένα νοσοκομείο στο οποίο έπεσε μια οβίδα και αναγκάστηκαν να τους βγάλουν από εκεί. Έγινε ολόκληρη επιχείρηση από τα παιδιά εκεί στο Χαρτούμ να μπορέσουν να τους απεγκλωβίσουν και είναι αυτή τη στιγμή σε σπίτι συγγενούς του ενός και αναμένουμε και τη βοήθεια από τα άλλα μέλη της κοινότητας ώστε να μπορέσει να βρεθεί ένα νοσοκομείο και ένας τρόπος να τα μεταφέρουν εκεί».
Σε ό,τι αφορά τους Σουδανούς, επισημαίνει πως όσοι μπορούν να φύγουν, το κάνουν.
«Οι Σουδανοί, οι οποίοι είναι σε κάποια προάστια που έχουν περισσότερη ησυχία, μπορούν και μπαίνουν σε κάποια μικρο-λεωφορεία και με τα αυτοκίνητά τους, όσοι έχουν, και φεύγουν εκτός της πόλης. Πάνε σε συγγενείς, σε οικογένειες που βρίσκονται εκτός Χαρτούμ. Και εκείνοι αντιμετωπίζουν το ίδιο, σε μερικές περιοχές έχει μερικά μαγαζιά με τρόφιμα ανοιχτά, αλλά και εκείνοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και όλα τα δυσάρεστα».
«Οι παραστρατιωτικοί θα παραμείνουν εκεί»
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει ο ίδιος να εξελίσσεται η κατάσταση, ο κ. Παγουλάτος εκτιμά ότι οι παραστρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί και πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός, είναι να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, με τη συνδρομή των μεγάλων δυνάμεων.
«Από τις πληροφορίες που παίρνω, αυτή τη στιγμή, παρόλο που η τηλεόραση, δηλαδή τα αραβικά κανάλια τα οποία έχουν και κάμερες που αναμεταδίδουν εικόνες απευθείας και σχόλια από κατοίκους και ιθύνοντες εκεί στο Χαρτούμ έδειξαν ότι οι παραστρατιωτικοί εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα. Αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι οι παραστρατιωτικοί βρίσκονται εκεί. Έχουν καίρια πόστα υπό τον έλεγχό τους και θα παραμείνουν πιστεύω και ο μόνος τρόπος είναι, αν όχι να δώσουν τα χέρια μεταξύ τους, τουλάχιστον να γίνει κατάπαυση του πυρός τελείως και να μπορέσουν μετά να τα βρουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων», σημειώνει και συμπληρώνει:
«Μεταξύ τους όχι (δεν θα πάνε σε διαπραγματεύσεις) γιατί ο ένας έχει αποκλείσει τον άλλον, αλλά ίσως με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, οι οποίες έχουν και πολύ οργανωμένες αποστολές στο Χαρτούμ και οπωσδήποτε και η Αμερική. Και εμπειρία και πίεση και από τις χώρες του Κόλπου».
Κλείνοντας, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ εκφράζει τη θλίψη του για τα συμβάντα και την ελπίδα του να εφαρμοστεί η εκεχειρία για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.
«Με τη βοήθεια του Θεού να συνετιστούν, να βρουν έναν χρόνο με πραγματική εκεχειρία για να μπορέσει να γίνει και η επιχείρηση της διάσωσης από όλες τις χώρες για όλους τους κατοίκους. Και δυστυχώς επειδή είμαστε και γέννημα-θρέμμα του Σουδάν λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί οι Σουδανοί είναι πάρα πολύ καλοί άνθρωποι όλοι, ήσυχοι σε γενικές γραμμές και πάρα πολύ αγαπητοί με όλους τους ξένους, τους οποίους δεν έχουν πειράξει ποτέ μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα