Τα οράματα των πολιτικών αρχηγών - Του Διονύση Γουσέτη
Προχθές άρχισε και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Βεβαίως, οι πολίτες που σκέφτονται με προοπτική τετραετίας και όχι με κριτήριο σιδηροδρομικές τραγωδίες ή αταξίες ευρωβουλευτών, έχουν κατασταλαγμένες απόψεις και δεν περιμένουν αυτές τις τέσσερις βδομάδες για να σχηματίσουν γνώμη. Ωστόσο, υπάρχουν και οι «αναποφάσιστοι», οι οποίοι κάποιες φορές συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Η πορεία της μέχρι σήμερα άτυπης προεκλογικής περιόδου δεν αφήνει αμφιβολίες για την ποιότητα του εκλογικού αγώνα. Κατέφυγα, λοιπόν, στην πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) να ζητήσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συγγράψουν ένα άρθρο-απάντηση στο ερώτημα «Πώς οραματίζεσθε την Ελλάδα του 2040;». Θεωρώ ότι είναι ίσως η σοβαρότερη, αν όχι η μόνη, αδιάβλητη πηγή για τη διαμόρφωση κριτηρίου εκτίμησης και σύγκρισης μεταξύ των κομμάτων.
Περιληπτικά: Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «σύμφωνα με το δικό μας όραμα η Ελλάδα του 2040 θα είναι μια χώρα σταθερή, αλλά σε διαρκή κίνηση, ένα ευρωπαϊκό κράτος με την οικονομία μακριά από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της, η οποία θα αναπτύσσεται απαντώντας στα στοιχήματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το όραμά μας για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, πρέπει να συγκροτείται γύρω από δύο θεμελιώδεις αξίες που συνιστούν το ζητούμενο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο: τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια».
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «μια προοδευτική πρόταση, που στον πυρήνα της θα έχει την οικοδόμηση ενός κράτους διαφάνειας, αξιοκρατίας και λογοδοσίας. Που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας, για να αναχαιτίσουμε τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του δημογραφικού».
Νομίζω ότι καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος και σε ποιο βαθμό έχει όραμα προόδου και όχι όραμα διαχείρισης, ποιος μιλάει για το 2040 και όχι για το σήμερα, καθώς και σε ποιο βαθμό καθένας μιλάει καινοτόμα ή επαναλαμβάνει τα στερεότυπα. Ωστόσο, εγώ ανήκω σε αυτούς που ήδη έχουν κατασταλαγμένη άποψη και πιθανόν οι περιλήψεις μου να θεωρηθούν προκατειλημμένες. Η δε καχυποψία στην Ελλάδα ακμάζει. Γι’ αυτό συνιστώ στον «αναποφάσιστο» αναγνώστη να διαβάσει ο ίδιος τα αποκαλυπτικά άρθρα των αρχηγών (θα τα βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tinyurl.com/myxase4f).
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα