Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αναμένοντας την εισαγγελική παρέμβαση για το άλογο που κακοποιήθηκε στην Τζια

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Φιλοζωία | Αναμένοντας την εισαγγελική παρέμβαση για το άλογο που κακοποιήθηκε στην Τζια
image

Η αργή εξέλιξη της υπόθεσης και η κατάσταση των ιπποειδών στην Ελλάδα. Μιλούν στην «Κ» η ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ζώων

 

To άλογο που βρέθηκε παστουρωμένο στη Τζιά, όταν κόπηκαν τα σχοινιά που το κρατούσαν εγκλωβισμένο σε μια πλαγιά- Φωτ.: ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ


Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ηταν μια εικόνα αποκρουστική, η οποία «πλημμύρισε» τα social media το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος για το εξαντλημένο από τη δίψα άλογο, το οποίο βρέθηκε από διερχόμενους τουρίστες να κρέμεται σε μια πλαγιά, σε επαρχιακό δρόμο στην Τζια. Στην αρχή, οι τουρίστες νόμιζαν πως πρόκειται για ατύχημα. Δυστυχώς όμως, επρόκειτο για (άλλη) μια ιστορία βάναυσης κακοποίησης ζώου, από τις πολλές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

 

Kακοποίηση αλόγου στην Τζια – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Και όμως, παρά την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία και τις διαστάσεις που πήρε το γεγονός, το ντροπιαστικό περιστατικό δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, σημειώνουν οι οργανώσεις που ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων.

 

Το άλογο στην Τζιά όταν το βρήκαν διερχόμενοι τουρίστες | φωτ. ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ

«Δεν ξέρουμε αν το ζώο είναι καλά, αν είναι τραυματισμένο, αν κάποιος το φροντίζει στο μεσοδιάστημα, σε τι κατάσταση βρίσκεται γενικώς», λέει στην «Κ» η Ρόζα Ρούσου, ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», ο οποίος ζήτησε, στο πλαίσιο της καταγγελίας, να αφαιρεθεί το άλογο από τον ιδιοκτήτη του και να περάσει στη φροντίδα του συλλόγου. Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου, οι εθελοντές της «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», μέσα από τις φωτογραφίες που τούς δόθηκαν από τους τουρίστες, πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα στειρωμένο, αρσενικό, και όχι μεγάλο σε ηλικία άλογο.

Η κ. Ρούσσου περιγράφει πως δύο ημέρες μετά την καταγγελία, όπως όλα δείχνουν, το κακοποιημένο ζώο συνεχίζει να παραμένει στον χώρο του ιδιοκτήτη όπου βρέθηκε βάναυσα κακοποιημένο.

«Περιμένουμε ακόμα την οριστική αφαίρεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του. Το άλογο απεγκλωβίστηκε μεν εκείνη την ημέρα, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση ή ενδείξεις ότι είναι καλά. Ζει σε ένα χωράφι χωρίς σταβλικές εγκαταστάσεις, σε μια αγροτική περιοχή, σε επαρχιακό δρόμο. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν έχει εγγυηθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται δύο ημέρες μετά το περιστατικό. Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν η κυρία την οποία είδαν οι τουρίστες να το κλωτσάει και να του κόβει τα σχοινιά στα πόδια, ήταν γειτόνισσα, ή ήταν κι αυτή ιδιοκτήτρια ή κάποια περαστική. Η “ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ” πάντως δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση για να το φροντίσει χωρίς άδεια εισαγγελέα».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της «Κ», ο 34χρονος φερόμενος ως ιδιοκτήτης του αλόγου, συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής 30/4/2023 (η καταγγελία από την “ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ” έγινε το πρωί της ίδιας μέρας) και τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακοποίηση ζώου.

Σήμερα, το ζώο αναμένεται να εξεταστεί από κτηνίατρο, ο οποίος θα προχωρήσει και σε πραγματογνωμοσύνη. Βάσει αυτής, όπως μάς είπαν, θα αποφασιστεί το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη αλλά και το αν θα τού αφαιρέσουν από την κατοχή του, το άλογο.

 

«Κακή η κατάσταση των ιπποειδών στην Ελλάδα»

Με αφορμή αυτό το αποτρόπαιο γεγονός στην Τζια, η κ. Ρούσσου σημειώνει πως η κατάσταση με τα ιπποειδή στην Ελλάδα είναι ακόμα κακή, παρά την πρόσφατη, πιο ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν, νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων – βλ. Ν.4030|21.

«Σκεφτείτε πως τοπικοί φορείς στις Κυκλάδες συνεχίζουν να ζητούν το παστούρωμα των ζώων, αποκαλώντας το κομμάτι της παράδοσης στα νησιά», λέει η κ. Ρούσσου και προσθέτει: «άλλο ένα βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα των ιπποειδών στη χώρα μας. Η καταγραφή των αλόγων άρχισε να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο του 2022, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε , αυτό έχει θεσπιστεί από το 2008. Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο να γίνει πράξη από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει όμως να υπάρξει θεσμικό, συγκεκριμένο πλαίσιο για κάθε μία από τις κατηγορίες ιπποειδών- άλογα άθλησης, εργασίας, δεσποζόμενο κ.τ.λ».

 

Άλογα και γαϊδουράκια στην Ελλάδα: Ανύπαρκτη προστασία για τους ακούραστους εργάτες

Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου, μάλιστα, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, κάποιος μπορεί να βρει πολλά άλογα να πωλούνται χωρίς σήμανση και χωρίς χαρτιά κτηνιάτρου. «Η διαδικασία για πολλούς από τους πωλητές είναι απλή: αναπαραγωγή-πώληση χωρίς πιστοποιητικά και γρήγορα, ξανά από την αρχή», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

 

«Δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό»

Ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας», τονίζει με τη σειρά του, πως «το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης δεν είναι μεμονωμένο. Έχουν προηγηθεί η κακοποίηση γαϊδουριού στη Ζίτσα αλλά και η διατήρηση ιπποειδών σε συνθήκες εργασίας, που δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευζωία των ιπποειδών εργασίας, του “Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων” σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές στη χώρα μας.

Περαστικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων σημειώνονται σε ημερήσια διάταξη και δείχνουν πως ως κοινωνία οφείλουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ώστε να τα εξαλείψουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοδήμο, ένα βασικό προαπαιτούμενο για να συμβούν τα παραπάνω είναι η επαρκής στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ανθρώπους με κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο της ευζωίας και προστασίας των ζώων. Ενίσχυση χρειάζεται και η Κτηνιατροδικαστική Υπηρεσία, ώστε να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι αναφορικά με την προστασία, τη σήμανση και την καταγραφή των ζώων και ανάλογα να επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο κ. Παλαιοδήμος σημειώνει ακόμα την ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών από εξειδικευμένους επιστήμονες κτηνίατρους και όχι από ΜΚΟ και οργανώσεις που στερούνται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων δομών ώστε να φιλοξενούνται τα αφαιρεθέντα κακοποιημένα ζώα από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Στις περιπτώσεις εντοπισμού περιστατικών κακοποίησης ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά, για τον σχηματισμό της δικογραφίας, να προσκομίζεται κτηνιατρική πραγματογνωμοσύνη ή κτηνιατροδικαστική έκθεση, ώστε οι κακοποιητές ζώων να τιμωρούνται με ποινές αναλογικές, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές, κατόπιν επιστημονικής γνωμάτευσης και αντικειμενικών στοιχείων».

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Έχασε τη σκυλίτσα του στην Ελλάδα και τη βρήκε στην Σερβία

17 Απριλίου 2024, 23:00
- Η απίστευτη ιστορία της Ράικα   Φωτό: Facebook/Remy Dargere Μια ιστορία βγαλμένη… από ταινία έζησε ένας ...

Νέα Ιωνία: Πέταξε κουτάβια σε κάδο λίγο πριν περάσει απορριμματοφόρο

13 Απριλίου 2024, 20:51
Της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 120.000 ευρώ χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό    Φωτό: Pixabay.com Αποτροπιασμός από τη δράση ...

Βοτανικός: Οκτώ χρόνια χωρίς αναστολή στον 33χρονο που σκότωνε γάτες

17 Ιανουαρίου 2024, 21:17
- Δεν έγινε και κάτι, απλώς τα λέγαμε, είπε στην απολογία του - Του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0