Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Γαλλική τεχνογνωσία στους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Γαλλική τεχνογνωσία στους ελληνικούς σιδηροδρόμους
image

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Κλεμάν Μπον στην «Κ»

 

Φωτό: Pixabay

Το Παρίσι θα παρέχει στην Αθήνα τεχνογνωσία προκειμένου να βελτιώσει τους σιδηροδρόμους, αλλά και ειδικούς στην έρευνα που διεξάγεται ήδη μετά το δυστύχημα των Τεμπών, λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον

 

Μιλώντας στην «Κ», ο Κλεμάν Μπον, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει επιτύχει πολύ περισσότερα απ’ όσα της αναγνωρίζουμε. 

Βασίλης Νέδος

Συμφωνία παροχής τεχνογνωσίας με τη Γαλλία υπεγράφη χθες ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον και τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, με σκοπό τη βοήθεια στην υφιστάμενη έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και μακροπρόθεσμα στον επανασχεδιασμό παραμέτρων του σιδηροδρομικού δικτύου. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Μπον, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει επιτύχει πολύ περισσότερα απ’ όσα της αναγνωρίζουμε. Επίσης, αν και αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος, τάσσεται υπέρ της έναρξης της θεσμικής συζήτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάσταση του κανόνα ομοφωνίας σε επίπεδο Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολόγησης, από μια διαδικασία αυξημένης πλειοψηφίας.

 

– Βρεθήκατε στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψετε συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Μεταφορών, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη γαλλική τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα των σιδηροδρόμων. Τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία;

– Είναι μια συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη προσφέρθηκα στον Ελληνα υπουργό να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένες, χειροπιαστές κατευθύνσεις. Θα φέρουμε σε επαφή τους χειριστές των δικτύων, ώστε να ελέγξουμε τα δίκτυα και τη διαχείριση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου. Μπορούμε, επίσης, να βοηθήσουμε στην έρευνα που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και να την υποστηρίξουμε, μέσα από το δικό μας γραφείο ερευνών. Σε πιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούμε να εργαστούμε στην εκπαίδευση για τη διαχείριση του δικτύου, κάτι για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον και ο υπουργός Μεταφορών. Εφερα μαζί μου και εκπρόσωπο από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) και στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και ξεκίνησαν μια πολύ καλή συζήτηση για την πορεία του ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου. Ηταν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και απτής συνεργασίας, που συμπληρώνει τη συνεργασία που έχουμε και σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η άμυνα, η αεροπλοΐα κ.ά.

 

– Τώρα βρισκόμαστε μπροστά από ένα πολύ όμορφο σκάφος στη μαρίνα του Φλοίσβου…

– Βρισκόμαστε στον Φλοίσβο, προκειμένου να συναντήσω τους ανθρώπους ενός πρότζεκτ το οποίο υποστηρίζω από την εποχή που ήμουν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κατά τη γαλλική προεδρία υποστηρίξαμε ως κυβέρνηση μαζί με άλλους Ευρωπαίους έργα που αφορούσαν το περιβάλλον και τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα σκάφος, ονομάζεται «The Arch» και έχει κερδίσει κάποιους αγώνες με κυβερνήτη τον Φρανσίς Ζουαγιόν. Αυτός και το πλήρωμα του «The Arch» θέλουν να πλεύσουν από λιμάνι σε λιμάνι στην Ε.Ε. και να προωθήσουν ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στη συζήτηση για αντικατάσταση στην Ε.Ε. του κανόνα της ομοφωνίας, με ενισχυμένη πλειοψηφία στις ψηφοφορίες για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

– Τους τελευταίους 14-15 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει επικρατήσει η αίσθηση ότι η Ε.Ε. υπολείπεται ως παγκόσμιος δρων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, για παράδειγμα. Πώς μπορεί η Ε.Ε. να ενισχύσει τον ρόλο της;

– Πιστεύω ότι η Ε.Ε. ως club κάνει πιο πολλά απ’ όσα βλέπουμε. Οταν κοιτάξουμε πίσω στην αρχή αυτού του φρικτού πολέμου, την πρώτη, δεύτερη μέρα έγινε μια Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής με αποφάσεις, με κυρώσεις που αποφασίστηκαν, με πολύ σκληρά μέτρα που αποκλείουν ρωσικά αεροπλάνα από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και κάποια ΜΜΕ που απαγορεύτηκαν, διότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία είχαμε μέτρα οικονομικά, όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία από κράτη-μέλη, απευθείας ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Φυσικά η Ε.Ε. είναι ένα εγχείρημα που συνεχίζεται να αναπτύσσεται και η 9η Μαΐου είναι μια ευκαιρία να το γιορτάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα όσα κάνει η Ε.Ε., ενώ αντιμετωπίζει αυτές τις κρίσεις. Κάποιες φορές δεν τα πάει τόσο καλά ή δεν κάνει τόσο πολλά ή όχι αρκετά γρήγορα, όπως ήταν η περίπτωση της ελληνικής κρίσης και μετά τη μεταναστευτική κρίση. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις όπως η COVID-19 πήγαμε αρκετά καλά, με την καμπάνια για τους εμβολιασμούς, το σχέδιο ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα και η Γαλλία στάθηκαν μαζί, η απάντηση στον πόλεμο. Αν και ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ε.Ε. είναι ο βασικός οικονομικός πάροχος στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας. Κάποιες φορές κοιτάμε τι γίνεται πιο έξω, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και αλλού και ξεχνάμε να δούμε τι κάνει η Ε.Ε. Οπότε η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τι έχει επιτύχει η Ε.Ε. μέσα στην κρίση. Κάθε χώρα έχει τους λόγους της. Η Ελλάδα εισήλθε στην Ε.Ε. το 1981, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κατορθώσει να βγει από μια δικτατορία. Ηταν ένα σύμβολο εκδημοκρατισμού και ελευθερίας. Και τώρα η Ουκρανία επιθυμεί να μπει στο κλαμπ για παρόμοιους λόγους.

 

– Οπότε είστε συνολικά αισιόδοξος;

– Ναι, διότι αν δείτε τι ακολούθησε, όταν περίπου πριν από 70 χρόνια κάποιοι μεμονωμένοι και κάπως τρελοί, με τη θετική έννοια, άνθρωποι είπαν: «Ας συνεργαστούμε, ας ξεχάσουμε τον πόλεμο, ας μην είμαστε εχθροί πια, ας δημιουργήσουμε μια κοινότητα». Αρχισαν τότε με έξι χώρες, τώρα είμαστε 27 και όχι απλά επιβιώσαμε από όλες αυτές τις κρίσεις, αλλά προχωρήσαμε το εγχείρημα παρακάτω. Κοινό νόμισμα, σταδιακά κοινή άμυνα που κάνει αργά βήματα, κοινές πράσινες πολιτικές, κοινή στάση στην COVID-19 κ.λπ. Οταν κοιτάμε τις τελευταίες επτά δεκαετίες, βλέπω πολλές επιτυχίες. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά γι’ αυτό αξίζει να αγωνιστούμε για την Ε.Ε.

 

– Εχει αρχίσει και αυτή η συζήτηση για την επικράτηση της αρχής της πλειοψηφίας στην εξωτερική πολιτική και άλλα θέματα, αντί της ομοφωνίας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

– Πέρυσι, κατά τη γαλλική προεδρία, στο Στρασβούργο αν θυμάμαι καλά, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση για όλους τους εναπομείναντες τομείς ψηφοφορίας ομοφωνίας. Δεν είναι μόνο η εξωτερική πολιτική, είναι και η πολιτική φορολογίας που άνοιξε όλη αυτή τη συζήτηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ευαίσθητο ζήτημα, ακόμη και για τη Γαλλία. Αλλά νομίζω ότι αν θέλουμε να κάνουμε την Ε.Ε. ισχυρότερη, τότε πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη θεσμική διάσταση. Εκκίνησε στις 9 Μαΐου τον προηγούμενο χρόνο. Ισως δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο. Αλλά είμαστε σε αυτή την πορεία να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...

Απεργία αύριο -Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

19 Νοεμβρίου 2024, 15:53
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας ...

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0