Γάζα: Στη Χάγη Παλαιστινιακή Αρχή-Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο - Έρευνα του ΟΗΕ
Την ώρα που κανείς δεν έχει αναλάβει την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας και ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το «χτύπημα» με τον τραγικό απολογισμό των 500 νεκρών αμάχων, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, δρομολόγησε τις διπλωματικές εξελίξεις.
Φωτό: Pixabay.com
Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και επισήμως τη Χαμάς ως υπαίτια του βομβαρδισμού, τόσο από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου, όσο και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο αρνείται αυτή την εκδοχή, αλλά ζήτησε και τη διερεύνηση του πολύνεκρου χτυπήματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας.
Έτσι, πέρα από τη μάχη στο πεδίο, οι δύο πλευρές οδηγούνται και διαμάχη και στις δικαστικές αίθουσες με φόντο τα εγκλήματα πολέμου. Όπως δήλωσε η παλαιστίνια εκπρόσωπος στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα, «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη (18/10) φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα».
Για την ακρίβεια, από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.
Έρευνα και από τον ΟΗΕ
Παράλληλα, τη δική του έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου θα κάνει ο ΟΗΕ, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του οργανισμού για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, τονίζοντας πως η έρευνα αυτή θα πρέπει να γίνει «πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα», μιλώντας στο CNNi.
Έτσι, παρά το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία για το θέμα.
Ζητά επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις.
Τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι νεκροί
Σε 3.478 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα επιπλέον 12.065 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με το 70% των θυμάτων να είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, όμως, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.
Νωρίτερα την Τετάρτη (18/10) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) «κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές». Ο ίδιος τόνισε ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.
Απειλή πανδημίας στα καταφύγια της Γάζας
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση για τους πολίτες στη Γάζα, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Όπως μετέδωσε το Skynews, σε ένα καταφύγιο, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Action Against Hunger, το 60% των παιδιών έχουν διάρροια λόγω έλλειψης υγιεινής στην περιοχή. Παράλληλα, η φιλανθρωπινή οργάνωση, τόνισε ότι η έλλειψη πρόσβασης στο νερό είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» στη Γάζα αυτή τη στιγμή, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες για την υγεία τους.
«Τα υπερπλήρη καταφύγια είναι ''κοντά σε οριακό σημείο''», ανέφερε η οργάνωση, σύμφωνα με το Skynews. «Ένα τέτοιο καταφύγιο υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή περισσότερους από 24.000 ανθρώπους, με το 60% των παιδιών εκεί να έχουν διάρροια. Οι άνθρωποι καταφεύγουν επίσης σε ανοιχτή αφόδευση. Αυτή είναι μια υγειονομική κρίση στο χείλος της έκρηξης».
Ισραήλ: Προμήθειες στη Γάζα μόνο από Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, αλλά δεν θα εμποδίσει τη βοήθεια που έρχεται από την Αίγυπτο, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μετά το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν «το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα μόνο εφόσον είναι τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας». «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν επιστρέφουν οι όμηροι μας», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το al jazeera.
Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Τελ Αβίβ
Μπορεί η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ να έφερε δρακόντεια μέτρα στο Τελ Αβίβ, λίγη ώρα όμως, αφότου αναχώρησε ξανά για τις ΗΠΑ, το βράδυ της Τετάρτης, ήχησαν εκ νου οι σειρήνες και μάλιστα την ώρα που στο κέντρο της πόλης υπήρχε κόσμος που άρχισε να τρέχει πανικόβλητος.
Ο Γιάννης Χαραμίδης κατέγραψε τις εικόνες για το CNN Greece, όπου όπως χαρακτηριστικά μπορεί να δείτε ένα λεωφορείο γεμάτο με κόσμο σταμάτησε στη μέση του δρόμου και όλοι άρχισαν να σκορπούν ψάχνοντας για τα καταφύγια. Ακόμα και ο οδηγός του λεωφορείου εμφανίζεται στο βίντεο να εγκαταλείπει το όχημα και να τρέχει και αυτός για να προστατευθεί.
Το «Iron Dome» έκανε τη δουλειά του και αναχαίτισε τις ρουκέτες της Χαμάς, όμως, το σκηνικό τρόμου δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί, όπως άλλωστε και σε άλλες πόλεις, όπως η Χασαρόν και η Πετάχ Τίκβα. Στο βίντεο ακούγεται και ο αντιαεροπορικός συναγερμός από την αναχαίτιση των ρουκετών της Χαμάς.
Λύση «δύο κρατών», πρότεινε ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ταξίδεψε σήμερα στο Τελ Αβίβ, με διπλή αποστολή. Να στηρίξει το Ισραήλ αλλά και να ανοίξει δρόμο για να περιοριστεί ο πόλεμος, ξεκινώντας μια διπλωματική προσπάθεια με Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πορεία ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν και οι δύο να ζουν με ασφάλεια και σιγουριά, με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε. «Για εμένα, αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το πετύχω αυτό».
Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΟΗΕ για τις εχθροπραξίες
Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη, βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».
Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Πώς ψήφισαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας:
Υπέρ του ψηφίσματος: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κατά του ψηφίσματος: Ηνωμένες Πολιτείες.
Αποχή: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία.
Χαμάς: Οι ΗΠΑ συνεργός του Ισραήλ στις σφαγές
Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν όπως υποστηρίζει από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.
«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (...) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Τραυματίες σε διαδηλώσεις σε Αμμάν και Βηρυτό
Πολλοί διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Τετάρτη 18/10, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν αλλά και στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι. Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα