«Ανοίγει» το μέτωπο στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε στο Β. Ιράκ
- Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο
Φωτό: newworldencyclopedia.org
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς, σήμερα Τρίτη (16/1), ακόμα ένα ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από πύραυλο ανοιχτά της Υεμένης, εν μέσω επιθέσεων των δυνάμεων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου σε θέσεις των Χούθι, ενώ από το Ιράν, εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα βαλλιστικοί πυραύλοι σε βάση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στο βόρειο Ιράκ, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο στην εύφλεκτη περιοχή.
Της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούθι, είχε προηγηθεί πυραυλική επίθεση των ανταρτών, σε αμερικανικό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, με μικρές ζημιές. Αυτή ήταν και ήταν η πρώτη φορά που οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν επιτυχώς έναν αμερικανικό στόχο τους στον Κόλπο του Άντεν και ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ανταρτικής ομάδας.
Την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, έχουν ενταθεί. Την Κυριακή, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε να συνεχίσει τις αντιπαραθέσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο μέχρι το τέλος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, για τις οποίες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, υποσχέθηκε να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.
Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 24.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, καθώς οι άμαχοι ζουν με την απειλή του επικείμενου θανάτου - είτε από αεροπορική επιδρομή, πείνα ή ασθένεια.
Επίθεση σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Επίθεση δέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 16/1 το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA, το οποίο έπλεε υπό σημαία Μάλτας, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το πρακτορείο Al Arabiya επικαλείται την βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, σύμφωνα με την οποία το πλοίο φέρεται να στοχοποιήθηκε και να χτυπήθηκε με πύραυλο ενώ διέσχιζε βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της πόλης Saleef της Υεμένης.
Πλήγμα των Χούθι σε αμερικανικό φορτηγό πλοίο
Ο αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος των Χούθι που έπληξε χθες το φορτηγό πλοίο «Gibraltar Eagle» ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης των ΗΠΑ το απόγευμα της Δευτέρας (15/1), ήταν η πρώτη φορά που οι Αντάρτες της Υεμένης έπληξαν επιτυχώς έναν αμερικανικό στόχο τους, αυξάνοντας τα διακυβεύματα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Στην ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, το CNNi αναφέρει παράλληλα, πως οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι περαιτέρω εκτοξεύσεις των Χούθι θα λάβουν «άμεση απάντηση». Το «χτύπημα» των Χούθι ήρθε μάλιστα στον Κόλπο του Άντεν, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ανταρτικής ομάδας.
Όπως ήταν φυσικό, το νέο αυτό «χτύπημα» ανοίγει ένα νέο κύκλο επιθέσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη UKMTO, το πλοίο που χτυπήθηκε στα 95 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Άντεν από πύραυλο στην αριστερή πλευρά του υπέστη ζημιές, ωστόσο δεν κινδύνεψε να βουλιάξει.
Το «Gibraltar Eagle, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ανήκει και λειτουργεί από την αμερικανική εταιρεία Eagle Bulk (και όχι βρετανικών συμφερόντων όπως αρχικά ανακοινώθηκε), ενώ δεν ανέφερε κανέναν τραυματισμό στο πλοίο, τόνισε η Αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής. Εξάλλου, το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Παράλληλα, η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στη Γάζα.
Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου το απόγευμα της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους. Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι: Αποφεύγετε την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι νεωτέρας
Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στα αμερικανικά εμπορικά πλοία τη Δευτέρα, συμβουλεύοντάς τα να απομακρυνθούν από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας.
«Συνεχίζει να υπάρχει υψηλός βαθμός κινδύνου» που αντιμετωπίζουν τα πλοία που διέρχονται από τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για "αντίποινα" από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη», προειδοποίησε.
ΕΕ: «Πράσινο φως» για ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ότι η κατάσταση πλέον δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση εμπλέκεται όλο και περισσότερο.
Υπό την απειλή αυτή, σήμερα Τρίτη (16/1) συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ.
Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα