Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική
Του Γιώργου Λαμπίρη
Φωτό: enochimiki.gr
Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, προχώρησε τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά την περιπετειώδη διαδρομή που προηγήθηκε, με τον ίδιο να βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για διαφορετικές υποθέσεις. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει συστήσει την κυπριακή εταιρεία Pliskantino Ltd με αντικείμενο την παραγωγή ρητινών που χρησιμοποιούνται για τη χρωματοβιομηχανία. Η παραγωγή των προϊόντων της Pliskantino πραγματοποιείται στο Βαθύ Αυλίδας, όπου κατά το παρελθόν βρισκόταν ένα από τα εργοστάσια της δικών του συμφερόντων εταιρείας, Νεοχημική, η οποία πριν από μερικά χρόνια τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ήδη η νέα εταιρεία του Λ. Λαυρεντιάδη έχει ξεκινήσει να φέρνει στην αγορά τα προϊόντα της και συγκεκριμένα ρητίνες διαλύτη. Σημειώνεται ότι επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Σωκράτης Ροκοτάς, πρώην διευθυντής εργοστασίου της Νεοχημικής, ο οποίος έχει συστήσει και την εμπορική εταιρεία Interallis Chemical με δραστηριότητα στη διανομή χημικών προϊόντων – πρώτων υλών.
Ο πλειστηριασμός της Νεοχημικής και η απόκτηση από τη Megara Resins
Θα θυμίσουμε ότι ένα τμήμα των εγκαταστάσεων της Νεοχημικής είχε εκτεθεί σε πλειστηριασμό και αποκτήθηκαν από την εταιρεία Megara Resins της οικογένειας Φάνη που αποτελεί τον μεταλύτερο παραγωγό ρητινών στην Ελλάδα συστήνοντας την κοινοπραξία AKFA Α.Ε. από κοινού την εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, Aktas. Επισημαίνεται ότι η Megara Resins αποτελούσε τον μοναδικό εγχώριο παραγωγό ρητινών και επομένως αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή της εταιρείας του Λαυρεντιάδη. Πιο συγκεκριμένα μέσω του πλειστηριασμού η Megara Resings είχε αποκτήσει το λιμάνι και τους αποθηκευτικούς χώρους του εργοστασίου της πρώην Νεοχημικής, ενώ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας διατήρησε την παραγωγή και τους αντιδραστήρες που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή των ρητινών που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία χρωμάτων. Σημειώνεται ότι εκτός από τη Megara Resings που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μοναδικό εγχώριο παίκτη που παράγει ρητίνες για τη χρωματοβιομηχανία, σημαντικές ποσότητες εισάγονται από άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες.
Την Ειδική Εκκαθάριση της Νεοχημικής είχε η PwC Business Solutions η οποία ήταν αυτή που έλεγξε και τις οικονομικές καταστάσεις της Proton Bank (επίσης συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη), λίγο πριν η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας και ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι η Νεοχημική, μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ανέλαβε μετά τον θάνατο του πατέρα του ο επιχειρηματίας το 1999, μεγάλωσε με ταχύτατους ρυθμούς στα χρόνια που ακολούθησαν, πριν τελικά φτάσει να εξελιχθεί σε ένα από τα "μαύρα κουτιά" της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Από το 1998 εξαγόρασε διαδοχικά βιομηχανίες παραγωγής χημικών και κέντρα logistics στην Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Συν τοις άλλοις έκανε παραγωγή απορρυπαντικών για λογαριασμό κάποιων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, όπως οι Henkel, Unilever, Sara Lee αλλά και για αλυσίδες σουπερμάρκετ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το 1996 ο Λαυρεντιάδης απέκτησε το ποσοστό του συνεταίρου του στη Νεοχημική και δύο ακόμη εταιρείες χημικών. Τη Hoechst στην Αυλίδα και τη Henkel στην Αταλάντη. Το 2003 πραγματοποιήθηκε η είσοδός της στο Χρηματιστήριο. Η αρχή του τέλους καταγράφεται για τη Νεοχημική από το 2008 και ύστερα, χρονιά κατά την οποία πουλήθηκε έναντι 749 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική Carlyle. Έναν χρόνο αργότερα η Carlyle άφησε να εννοηθεί ότι εξαπατήθηκε από την πώληση και ότι η εταιρεία που της παρουσιάστηκε, καλυπτόταν πίσω από μη υπαρκτά οικονομικά στοιχεία.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα