Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σίδνεϊ: Επίθεση με μαχαίρι - Επτά νεκροί

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Σίδνεϊ: Επίθεση με μαχαίρι - Επτά νεκροί
image

 Eπίθεση με μαχαίρι στο Westfield Bondi Junction: Επτά οι νεκροί ανάμεσά τους και ο δράστης


Φωτό: Pixabay.com

-Άγνωση ακόμα η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη

–Βρέφος 9 μηνών μαχαίρωσε ο δράστης

-O δράστης φέρεται να σκότωσε πέντε γυναίκες και έναν άνδρα

-Λόγο για τραγωδία έκανε ο πρωθυπουργός Anthony Albanese

 Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως από την επίθεση που πραγματοποιήσε ένας άντρας μέσα στο εμπορικό κέντρο Westfield in Bondi Junction στο παραθαλάσσιο προάστιο Bondi του Σίδνεϊ το μεσημέρι του Σαββάτου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα – τα πέντε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και το έκτο σε νοσοκομείο που μεταφέρθηκε – και να τραυματιστούν άλλα οκτώ, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά μιας αστυνομικού που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο σημείο.

O δράστης φέρεται να σκότωσε πέντε γυναίκες και έναν άνδρα.

Ο δράστης έβαλε στο στόχαστρο ακόμη και ένα βρέφος, με δύο αδέλφια που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, να περιγράφουν το πώς βοήθησαν τη μητέρα και το μόλις 9 μηνών μωρό της, μετά τις μαχαιριές που δέχτηκαν.

Άνθρωποι που είχαν πάει στο εμπορικό για τα ψώνια τους περιέγραψαν ότι άκουσαν μια μητέρα να ουρλιάζει καθώς ένας άνδρας έτρεξε προς το μέρος της.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας αυτός πυροβολήθηκε, αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να μαχαιρώσει ανυποψίαστους ανθρώπους.

«Το μωρό δέχτηκε μαχαιριές» δήλωσε ο ένας αυτόπτης μάρτυρας στο 9News. «Η μαμά μαχαιρώθηκε επίσης και ήρθε με το μωρό και μου το έδωσε». Ο άλλος μάρτυρας είπε ότι προσπαθούσαν να συμπιέσουν το τραύμα στο μωρό για να σταματήσουν την αιμορραγία. «Υπάρχει πολύ αίμα στο πάτωμα… Ελπίζω το μωρό να είναι καλά», είπαν. Τα αδέρφια ψώνιζαν πριν βγει η μητέρα αιμόφυρτη.

Μια άλλη εργαζόμενη και οι συνάδελφοί της φοβόντουσαν για τη ζωή τους. Είπε ότι άκουσε τις κραυγές της μητέρας και στη συνέχεια κλειδώθηκε σε μια αποθήκη μαζί με τους συναδέλφους της.

«Ήταν τόσο τρομακτικό… Ειλικρινά εύχομαι η μητέρα να είναι καλά γιατί αυτή τη κραυγή, δεν μπορώ να τη βγάλω από το μυαλό μου».

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τρέχοντας το εμπορικό κέντρο για να σωθούν από τη μανία του δράστη.

Παράλληλα, ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν πολίτη να κρατάει ένα κολωνάκι που είχε ξηλώσει, προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη να συνεχίσει τις επιθέσεις του.

Ένας εργαζόμενος σε παντοπωλείο του εμπορικού κέντρου δήλωσε στο 9News ότι τον άφησαν να βγει από το εμπορικό κέντρο λίγο μετά τις 4.30 μ.μ.

«Μου τηλεφώνησε η φίλη μου, μου είπε ότι η μητέρα της εργάζεται στον επάνω όροφο, στο επίπεδο τρία, και μου είπε: “Κοίτα, σε παρακαλώ πρόσεχε, ακούγονται πυροβολισμοί”», είπε.

«Δεν μπορούσα να την ακούσω καλά, οπότε βγήκα έξω. Άρχισα να ακούω πυροβολισμούς». «Η αντίδρασή μου ήταν να βάλω όλους τους πελάτες μέσα και να κλείσω την πόρτα του καταστήματος».

 

Πώς τον εξουδετέρωσε η αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο

Τον ρόλο που έπαιξε μια αστυνομικός, η οποία έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικο κέντρο του Σίδνεϊ την ώρα της επίθεσης κατά πολιτών, περιέγραψε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτήν, ανέφερε πως ο δράστης, τα κίνητρα και η ταυτότητα του οποίου δεν έχουν προσδιοριστεί, βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 3 το μεσημέρι, έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης κινήθηκε μόνος του.

O  πρωθυπουργός Anthony Albanese είπε ότι πρόκειται για τραγωδία.

“Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, η οποία σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, φαίνεται να “έδρασε μόνος του”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση”, δήλωσε επίσης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του δράστη.

“Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους”,

“Απόψε οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων”.

“Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους”, τόνισε.

Κάλεσε επίσης όλους να μην κάνουν υποθέσεις για τα κίνητρα και την καταγωγή του δράστη. “Αυτά”, είπε, “θα τα ξεκεθαρίσει η αστυνομία και η ASIO”.

Ο Reece Kershaw, επίτροπος της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί το κίνητρο» και προειδοποίησε ότι δε θα ήταν «ωφέλιμο να κάνουμε εικασίες» σε αυτό το στάδιο. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό, είπε: «Έχοντας μιλήσει με τον Αστυνομικό Επίτροπο της NSW σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε αυτήν την αξιολόγηση. Ωστόσο, όλοι οι φορείς, οι κατάλληλοι φορείς συνεργάζονται για να κάνουν αυτήν την αξιολόγηση»

Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές και για δεύτερο πιθανό δράστη που συμμετείχε στην επίθεση, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία.

Ασθενοφόρα και περιπολικά βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο μεταφέροντας τραυματίες στα νοσοκομεία.

Ένοπλοι αστυνομικοί διεξήγαγαν έλεγχο σε όλους τους χώρους του εμπορικού και στην ταράτσα όπου βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

«Ξαφνικά, ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Υπήρχε πολύς κόσμος που έκλαιγε. Έτρεξα μαζί τους» περιγράφει ο υπάλληλος ενός καταστήματος στο εμπορικό.

Ο Brendan Blomeley βρισκόταν με τα δύο παιδιά του μέσα στο Westfield όταν άκουσε δύο πυροβολισμούς. «Η αδρεναλίνη ανέβηκε», είπε στο ABC. «Ήταν απλώς μια από αυτές τις καταστάσεις που δε θα ήθελες να συμβεί σε κανέναν».

Ο Blomeley είπε ότι η αστυνομία και τα ασθενοφόρα έφτασαν «μέσα σε λίγα λεπτά». «Ήταν τρομακτικό, ήταν οδυνηρό… Βρισκόμασταν σε ένα κατάστημα με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους».

Μια γυναίκα, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και βρισκόταν στο επίπεδο 2 του εμπορικού την ώρα της επίθεσης είπε στον Guardian Australia: «Άκουσα μια κραυγή κάπου έξω. Στη συνέχεια, μια φωνή. Μας είπαν τότε από το προσωπικό ότι κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί στο κέντρο. Έπρεπε να τρέξουμε και να κρυφτούμε σε μια τοποθεσία στο πάτωμα που αποδείχθηκε ότι ήταν αποθήκη. Θα ήμασταν περίπου 70 ή 80 άτομα εκεί μέσα. Μας είπαν να κρατάμε τα τηλέφωνά μας αθόρυβα και να μείνουμε ήσυχοι. Είχε πολύ ζέστη εκεί μέσα. Υπήρχε αρκετή σύγχυση όλη την ώρα που ήμασταν εκεί μέσα, με κάποιες εντολές να ζητάμε να εκκενώσουμε το κτίριο και άλλες να μείνουμε στη θέση μας. Κάποια στιγμή εκκενώσαμε το δωμάτιο και μετά μας είπαν να τρέξουμε ξανά πίσω και να μπούμε μέσα. Το προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε. Μετά μας είπαν να εκκενώσουμε και βγήκαμε τρέχοντας από το Κέντρο».

Νέος Κόσμος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0