Αντιφάσεις στην κατάθεση Κορκονέα εντόπισε η πρόεδρος του δικαστηρίου
Σωρεία αντιφάσεων εντόπισε η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας στα όσα ισχυρίζεται ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος ξεκίνησε την Παρασκευή να απολογείται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου 2008.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις στον κατηγορούμενο αστυνομικό, καθώς στην απολογία του εμφάνισε αντιφάσεις με όσα αρχικώς έχει υποστηρίξει, αλλά και αντιφάσεις, όπως του εντόπισε, σε σχέση με όσα έχουν καταθέσει για τους χρόνους των γεγονότων που προηγήθηκαν των μοιραίων πυροβολισμών, στην οδό Τζαβέλα οι άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ που το επίμαχο βράδυ βρισκόταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ενώ αρχικά είχε υποστηρίξει πως στην οδό Τζαβέλα όπου πήγαν πεζοί με τον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη είχαν δεχθεί επίθεση με μολότοφ από πολλά συγκεντρωμένα άτομα, σήμερα δεν ανέφερε καθόλου τη ρίψη μολότοφ και στην επισήμανση της προέδρου απάντησε ότι δεν θυμάται. Δεν μπόρεσε επίσης να δώσει εξήγηση γιατί η διμοιρία ανέφερε στο κέντρο της ότι είδε το περιπολικό να ανεβαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη σε χρόνο που αυτός και ο Σαραλιώτης δήλωναν στο δικό τους κέντρο ότι δέχονταν επίθεση.
Στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Παπαβασιλείου γιατί οι δύο ειδικοί φρουροί αποφάσισαν να πάνε πεζοί στην οδό Τζαβέλα, αφού ήδη, όπως λένε, είχαν δεχθεί με το περιπολικό δύο φορές επίθεση με ρίψη αντικειμένων, ο Επ. Κορκονέας απάντησε πως ήθελαν να προβούν σε συλλήψεις.
Πρόεδρος: Το κέντρο σας σάς έδωσε εντολή να απεμπλακείτε. Επιστρέφοντας εκτελούσατε εντολή;
Κορκονέας: Οχι. Θέλαμε να δούμε πού είναι τα άτομα, τι σκοπούς είχαν... Να κάνουμε συλλήψεις.
Πρόεδρος: Δεν ήταν επικίνδυνο; Ησασταν δύο και ήταν περίπου τριάντα, όπως λέτε. Πόσους μπορούσατε να συλλάβετε;
Κορκονέας: Θα μπορούσαμε δύο-τρεις. Δεν το σκέφτηκα ότι κινδυνεύαμε. Δεν περίμενα ότι θα μας ξαναεπιτεθούν. Πίστευα ότι θα είχα τη διμοιρία πίσω μου.
Πρόεδρος: Ο συνήγορός σας λέει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι άβατο. Ετσι είναι; Γιατί πήγατε;
Κορκονέας: Το ότι πήγα ήταν λάθος. Εκεί δεχθήκαμε επίθεση. Ημουν σε πανικό.
Ο Επ. Κορκονέας υποστήριξε επίσης, σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι άργησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το κέντρο τους που τους το είχε ζητήσει μέσω ασυρμάτου τρεις φορές μετά το συμβάν, διότι ήταν σε σύγχυση, καθώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. «Δεν είμαι εξοικειωμένος με τη βία. Οταν πυροβολείς στον αέρα η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει κάποιον», είπε χαρακτηριστικά για να του απαντήσει η πρόεδρος ότι αυτή τη φράση του το δικαστήριο την κρατάει.
Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν ήξερε πως είχε χτυπηθεί πολίτης, ότι είχε ταραχθεί πολύ από το όλο περιστατικό και πως όταν ενημερώθηκε ότι είχε σκοτωθεί το παιδί σκεφτόταν συνεχώς το παιδί και όχι την απολογία του.
Η εξέταση του κατηγορούμενου από την έδρα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί, καθώς λόγω κόπωσης ο Επ. Κορκονέας δεν μπορούσε να συνεχίσει σήμερα.
Λυγμοί Επ. Κορκονέα κατά την απολογία του
Σε λυγμούς ξέσπασε με την έναρξη της απολογίας του ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος, μαζί με τον συνάδελφό του Βασίλη Τσαραλιώτη, κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.
«Θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε», είπε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, στην αρχή της απολογίας του. «Τα θύματα είμαστε εγώ και αυτός, το παιδί και εγώ, πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό, οι οικογένειές μας σίγουρα πονάνε», ψέλλισε ο κατηγορούμενος και άρχισε να κλαίει με λυγμούς, προσπαθώντας, μέσα στο κλάμα του, να διατυπώσει ότι συμμερίζεται τον πόνο της οικογένειας του 15χρονου.
Αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ, υποστήριξε εκ νέου, ότι ενώ ήταν στο περιπολικό με τον συγκατηγορούμενό του, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από περίπου δέκα συγκεντρωμένα άτομα.
Όπως ανέφερε, άφησαν το περιπολικό κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με τον συνάδελφό του πήγαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου και πάλι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια περίπου είκοσι με τριάντα άτομα.
Είπε ακόμη πως ο Βασίλης Σαραλιώτης έριξε δυο βολίδες κρότου-λάμψης και οπισθοχώρησαν, αλλά -όπως τόνισε- συνειδητοποίησε ότι και από τη μεριά της Κωλέτη υπήρχαν συγκεντρωμένοι, που τους έβριζαν και τους πετούσαν αντικείμενα.
«Αισθάνθηκα εγκλωβισμένος από την επίθεση, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα, νομίζω, δυο φορές. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, έχω ακόμα στο μυαλό μου τους έντονους ήχους από σπασίματα και φωνές. Τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή είναι πάρα πολλά. Συνειδητοποιώ ότι έχω κάνει χρήση του όπλου και έχω συγκλονιστεί. Λέω στον συνάδελφο «πάμε να φύγουμε». Θυμάμαι, ότι κοιταζόμασταν, χωρίς να μιλάμε».
Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός υποστήριξε, ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου τους μετέφεραν, αρχικά τους είπαν για τραυματισμό ενός πολίτη και αφού παρέδωσαν τα όπλα, έμαθαν ότι υπήρξε θάνατος. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε.
Με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα και ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, έγινε επίδειξη των ρούχων, που φορούσε το μοιραίο βράδυ ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, καθώς και των όπλων των δυο αστυνομικών. Για πρώτη φορά στο δικαστήριο παρούσα ήταν σήμερα και η γιαγιά του παιδιού, η οποία με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας στο στήθος της τη φωτογραφία του εγγονού της, παρακολουθούσε την επίδειξη των πειστηρίων.
Μάλιστα, όταν η πρόεδρος της Έδρας, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, είπε στην οικογένεια του θύματος, αν επιθυμεί να αποχωρήσει από την αίθουσα κατά την επίδειξη η γιαγιά του Αλέξανδρου, απάντησε ότι θέλει να παραμείνει και να δει τα πειστήρια.
Η απολογία του Επ. Κορκονέα συνεχίζεται με ερωτήσεις της προέδρου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα