Ο θάνατος - μυστήριο και ο Γενικός Γραμματέας
Ανεξιχνίαστος παραμένει ο θάνατος του 44χρονου ψαρά, που βρέθηκε νεκρός την περασμένη Κυριακή, ανοιχτά της Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις για το γεγονός ότι στο εμπλεκόμενο στο δυστύχημα σκάφος του Λιμενικού επέβαινε ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το ιστορικό και η παραπληροφόρηση
Στις 4 Ιουλίου, το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ακυβέρνητη βάρκα, ανοιχτά της Μυτιλήνης, και, μάλιστα, διευκρίνιζε ότι παρά λίγο να υπάρξει σύγκρουση. Αργότερα, εντοπίζεται νεκρός ο ερασιτέχνης ψαράς, Αριστείδης Μπούκας, αλλά, παράλληλα, αποκαλύπτονται και δύο άλλες, πολύ σοβαρές πτυχές του θέματος. Ότι, δηλαδή, είχε προηγηθεί σύγκρουση των δύο σκαφών, αλλά και ότι στο σκάφος του Λιμενικού επέβαινε ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Μετά από πολλά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο κ. Χαλκιώτης αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για το θέμα, μέσω συνέντευξης Τύπου.
Το θέμα της μεταφοράς του από σκάφος του Λιμενικού βρέθηκε στο επίκεντρο επίθεσης και από τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που θέτει το ερώτημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το αν, όντως, υπήρχε προγραμματισμένη αποστολή.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το αν μπορεί να θεωρηθεί προγραμματισμένη αποστολή η μεταφορά πολιτικού προσώπου για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση, όπως αυτή της «Πανελλήνιας Ένωσης Σκαφών», στην οποία παρευρέθη ο γενικός γραμματέας σε μια περίοδο που περικόπτονται ακόμα και οι ελάχιστες δαπάνες του Δημοσίου. Ο Δημήτρης Χαλκιώτης, από τη δική του πλευρά, λέει ότι το σκάφος του Λιμενικού, του παραχωρήθηκε μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα μετακίνησης. Με λίγα λόγια, ο γενικός γραμματέας είπε ότι, αν επέλεγε να μετακινηθεί με το πλοίο της γραμμής, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο, μια και θα χρειαζόταν να μείνει και σε ξενοδοχείο της Χίου.
Σε σχέση με το μοιραίο βράδυ, το «κουβάρι» δε δείχνει να ξετυλίγεται. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατό ένα επιχειρησιακό σκάφος του Λιμενικού να μην μπορεί να εντοπίσει από το ραντάρ του ένα σκάφος, τη στιγμή που η συνήθης αποστολή τέτοιων σκαφών είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό δουλεμπορικών που, ως γνωστό, κινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι προφανές ότι, αν η μεταχείριση του θέματος ήταν διαφορετική, θα είχαν λυθεί πολλές απορίες σε εκείνους που έσπευσαν να θεωρήσουν υπαίτιους του θανάτου τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Φως στην ιστορία αναμένεται να ρίξει η ανάκριση που διενεργείται.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα