Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

ΟΗΕ: Στην Αλισάντρα Φάζινα το βραβείο Νάνσεν για τους πρόσφυγες

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | ΟΗΕ: Στην Αλισάντρα Φάζινα το βραβείο Νάνσεν για τους πρόσφυγες

Στη φωτορεπόρτερ Αλιξάντρα Φάζινα (Alixandra Fazzina) απονέμεται φέτος το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για τη συγκλονιστική καταγραφή των καταστροφικών συνεπειών του πολέμου για τον άνθρωπο.

Η Φάζινα έχει γεννηθεί στη Μεγάλη Βρετανία και σήμερα ζει στο Πακιστάν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει δουλέψει σε επικίνδυνες περιοχές, αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό της φακό τα δεινά των εκτοπισμένων ανθρώπων με συμπόνια και κατανόηση.Το έργο της έχει δημοσιευθεί σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τη συμπόνια για τους ανθρώπους που φωτογραφίζει.

Το βιβλίο της «Ένα Εκατομμύριο Σελίνια – Απόδραση από τη Σομαλία», είναι το χρονικό της εξόδου μεταναστών και προσφύγων μέσα από τις παράτυπες οδούς από τη Σομαλία προς την Αραβική χερσόνησο που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.

Η Αλιξάντρα Φάζινα, απόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτορεπόρτερ, ακολουθώντας τα βρετανικά στρατεύματα στη Βοσνία. Έκτοτε, έχει δουλέψει επαγγελματικά ως φωτορεπόρτερ, στρέφοντας το φακό της μακριά από τα πολεμικά μέτωπα για να εστιάσει στις επιπτώσεις και τις μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου.


Υπέρμαχος των προσφύγων

 

 

Η Φάζινα στρέφει το βλέμμα της στις συγκρούσεις που συχνά περνούν απαρατήρητες και αποσιωπούνται από τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης. Τα ρεπορτάζ της εστιάζουν στις συνέπειες των συγκρούσεων για τις ανθρώπινες ζωές και τα ζητήματα εκείνα που συνθέτουν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, η Φάζινα έχει ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα θύματα ναρκοπεδίων στο Κόσοβο, τις οικογένειες που χωρίστηκαν και ξεριζώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, τους αμάχους που παγιδεύτηκαν στα εχθρικά μέτωπα της Ανγκόλα, το βιασμό ως πολεμική τακτική στη Σιέρρα Λεόνε, τους εκτοπισμένους για περιβαλλοντικούς λόγους στο Κέρας της Αφρικής, την κακοποίηση παιδιών από παραστρατιωτικές ομάδες στο Κονγκό και την Ουγκάντα και την παρατεταμένη προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν.

Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες της Φάζινα από τα μακροχρόνια -πολλές φορές- αυτά ρεπορτάζ, έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: TIME, The New York Times, The Guardian, The Sunday Times, The Telegraph και Stern. Επιπλέον, έργα της εκτίθενται συχνά σε διεθνείς εκθέσεις.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν απονέμεται για το 2010 στην Αλεξάνδρα Φάζινα. Το Βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργάνωση για το εξαιρετικό τους έργο για τους πρόσφυγες.

Αποστολή: Αναστασία Ιωαννίδου (Σαρωνίδα)





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0