Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρόταση Σάλλα για εξαγορά της ΑΤΕΒΑΝΚ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πρόταση Σάλλα για εξαγορά της ΑΤΕΒΑΝΚ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

 

Σε πλήρη ανατροπή του τραπεζικού χάρτη της χώρας οδηγεί η αιφνιδιαστική πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του μεγαλύτερου «deal» στην ελληνική οικονομία θα αλλάξει ριζικά τις σχέσεις των αγροτών με την Αγροτική Τράπεζα, αλλά και των μικροκαταθετών με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς αμφότερες οι δύο τράπεζες φεύγουν από τον κρατικό έλεγχο. Επίσης, η δημιουργία ενός τεράστιου τραπεζικού ομίλου μεταβάλλει και τους όρους ανταγωνισμού στην αγορά επιτοκίων, δανείων και καταθέσεων.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, αιφνιδιάζοντας όλους, πλην του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον οποίο είχε ενημερώσει από την Τετάρτη, ανακοίνωσε τη συνδυασμένη προσφορά τους για την απόκτηση του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77% της Αγροτικής Τράπεζας, ποσοστά τα οποία κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Το αντίτιμο για την εξαγορά αυτή φτάνει συνολικά σε 701 εκατ. ευρώ, με την υποσημείωση από τον κ. Σάλλα ότι η καταβολή του θα γίνει μετρητοίς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πειραιώς, ο νέος τραπεζικός όμιλος που θα δημιουργηθεί, στην περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους μετόχους και των τριών τραπεζών, ενώ θα αλλάξει και επωνυμία, που θα εκφράζει την ένωση των τριών τραπεζών.

Ειδικότερα, η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, χορηγήσεις μετά από αποσβέσεις 69 εκατ. ευρώ, ο δείκτης ρευστότητας της νέας τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 98% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.

Αναφέρθηκε και σε έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει συνέργιες ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως στην επόμενη τριετία ήτοι 200-220 εκατ. από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από αύξηση εσόδων.

Ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι η προσφορά αυτή έρχεται ως απάντηση στην προτροπή της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, προσθέτοντας ότι αναμένει να υπάρξει σύντομα η απάντηση της κυβέρνησης, αλλά, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η απάντηση. Τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση επενδύσεων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Η προσφορά

Η Τράπεζα Πειραιώς, υπέβαλε πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (Τ.Τ.), που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικότερα, για το 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η Πειραιώς προσφέρει 329 εκατ. ευρώ. Ανά μετοχή, η προσφορά ύψους 3,5 ευρώ είναι υψηλότερη από τη μέση τιμή εξαμήνου της μετοχής του Τ.Τ. που είναι σε 3,46 ευρώ.

Για το 77,31% της ΑΤΕ η Πειραιώς προσφέρει 372 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 0,53 ευρώ ανά μετοχή, όταν η μέση τιμή εξαμήνου της ΑΤΕ είναι 1,41 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ φτάνει στα 968 εκατ. ευρώ και το 77,35% του μετοχικού της κεφαλαίου βάσει της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης αξίζει 745 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου στην Αγροτική, ο διοικητής της, Θεόδωρος Πανταλάκης, είχε εισηγηθεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να εξυγιανθεί, αλλά συνάντησε την άρνηση του ΥΠΟΙΚ, δεδομένου ότι το δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει το 77% της αύξησης (1,15 δισ. ευρώ), που είναι αδύνατο λόγω της στενότητας των δημοσιονομικών.

Δεσμεύσεις για εργαζόμενους, θυγατρικές, αγρότες

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς συνοδεύεται και από δεσμεύσεις της διοίκησης, για την επόμενη μέρα, εφόσον υλοποιηθεί το deal.

Όπως εξήγησε ο κ. Σάλλας, με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει:

- να εισαγάγει και να αναπτύξει τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας,
- να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας,
- να αξιοποιήσει τη συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών,
- να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων,
- να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών,
- να γίνει και η Τράπεζα του σύγχρονου αγροτικού κόσμου και της πράσινης επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, να ενισχύσει την παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξε με το Τ.Τ. ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων αποταμιευτών.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας».

Για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν το σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για την ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

 

Παναγιώτης Κακούρης


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0