Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εξουσίες τύπου KGB αποκτά η κύρια ρωσική υπηρεσία πληροφοριών

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Εξουσίες τύπου KGB αποκτά η κύρια ρωσική υπηρεσία πληροφοριών

Μόσχα

Σημαντική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της FSB, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών στη Ρωσία, προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Παρασκευή η Δούμα και το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους της αντιπολίτευσης, των δικαστικών και των οργανώσεων για τις πολιτικές ελευθερίες.

Η ενίσχυση των εξουσιών της FSB, διαδόχου της πάλαι ποτέ KGB, στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας --μόλις το Μάρτιο, Τσετσένοι καμικάζι είχαν σκορπίσει το θάνατο στο μέτρο της Μόσχας. 

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην υπηρεσία να εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με πρόσωπα που σχεδιάζουν τη διενέργεια εγκλημάτων κατά της ασφάλειας της χώρας. Eπιπλέον, όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, η FSB θα μπορεί να θέτει υπόπτους υπό κράτηση μέχρι 15 ημέρες χωρίς να απαιτείται εμπλοκή της Δικαιοσύνης ενώ θα έχει τη δυνατότητα να «καλεί σε συζήτηση» πρόσωπα βάσει απλής υποψίας και μόνο.

Οι επικριτές του νόμου όμως επισημαίνουν ότι οι διευρυμένες αρμοδιότητες μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν για εκφοβισμό αντιφρονούντων ή κατάπνιξη διαμαρτυριών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Δούμα με 354 ψήφους υπέρ και 96 κατά (του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κόμματος «Μία Δίκαιη Ρωσία»). Επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από την Άνω Βουλή της χώρας, όπου δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το προφίλ του οποίου είναι μετριοπαθέστερο από εκείνο του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν (ο οποίος έχει τελέσει διοικητής της FSB ενώ ήταν πράκτορας της KGB), υπογράμμισε ότι οι αλλαγές γίνονται με δική του πρωτοβουλία σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Η χώρα «έχει το δικαίωμα να βελτιώσει τη νομοθεσία της» ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


in.gr

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0