Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας

Αρχική | Κύπρος | Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του καλοκαιριού του 1974, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, τέλεσε στις 20 Ιουλίου 2010, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Λάρισας, Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και εκδίωξη του τούρκου εισβολέως από τα κατεχόμενα εδάφη μας. Του μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος.

Στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι τους 1974 αναφέρθηκε ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κύριος κ Σπύρος Μηλτιάδης, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, επισήμανε τις δυσκολίες που και σήμερα ορθώνονται μπροστά μας, στην προσπάθειες που καταβάλουμε για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Εθνικού μας προβλήματος. Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης: «Σήμερα, καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη τους 1974 και επαναβεβαιώνουμε ότι ουδέποτε θα ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη σύγχρονη προδοσία και τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τη μνήμη να εξασθενίσει. γιατί οι πληγές που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα παραμένουν ακόμη ανεπούλωτες. Γιατί η θυσία των μαρτύρων και των ηρώων μας παραμένει ακόμα αδικαίωτη. Γιατί ο αγώνας μας για αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και για την εξεύρεση μια δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος δεν έχει ακόμη δικαιωθεί.. Γιατί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί. Γιατί η τύχη των αγνοουμένων μας δεν έχει ακόμη διακριβωθεί….. Δικαίωση μπορεί να αποδοθεί μόνο με την άρση των συνεπειών της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του αγώνα μας. Για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες , Αρμένιοι και Λατίνοι να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια επανενωμένη Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία…. Δεν είναι αληθές ότι υπήρξε έως σήμερα οποιαδήποτε ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού που δεν αξιοποιήσαμε …. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση, έχοντας πάντα επίγνωση των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αφού η άτεγκτη συμπεριφορά της εισβολικής Τουρκίας αλλά και οι διεθνείς συγκυρίες δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας για αίσια κατάληξη των συνομιλιών που με σύνεση και απόλυτη ειλικρίνεια διεξάγουμε… Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο συμβιβασμό, όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογέννηση και που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα… Σήμερα, που η Κύπρος διέρχεται μια νέα κρίσιμη περίοδο, οι ήρωες και οι μάρτυρες της Ιστορίας μας προστάζουν να σταθούμε όρθιοι επί των επάλξεων του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος. Στόχος σταθερός και αδιαπραγμάτευτος είναι η επανένωση και η απελευθέρωση…..».

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακλούθησε τρισάγιο και κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο λόφο Φρουρίου. Στεφάνια κατέθεσαν: Ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κ. Μιλτιάδης Σπύρος, εκ μέρους του Νομάρχη Λάρισας ο αντινομάρχης κ Καλομπάτσιος Χρήστος, εκ μέρους του Δημάρχου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, ο Δήμαρχος Αγιάς και πολεμιστής Κύπρου κ. Βασίλειος Κουτσαντάς εκ μέρους του Διοικητή της 1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος κ. Ιωάννης Βούρος, εκ μέρους του Αρχηγού ΑΤΑ ο ταξίαρχος Ε.Α. Κωνσταντίνος Δάϊνας. εκ μέρους του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Πολεμιστών Κύπρου «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74» οι πολεμιστές κ.κ. Λάμπρος Πλίτσης και Τούλιος Μανώλης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74» ο πολεμιστής κ. Διβράμης Ευάγγελος, εκ μέρους της ΝΟΔΕ Λάρισας ο πρόεδρος κ. Παπαευθυμίου Δημήτριος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Γεωργούλης, ο πρόεδρος της Νεολαίας ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Ακριβούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Ισαάκ Σταμπουλίδης, εκ μέρους της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας ο αντιπρόεδρος κ. Νικολακούλης Ευρυπίδης, τα Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου, ο Ελληνικός Πατριωτικός Σύνδεσμος, ο Διευθυντής του Καταστήματος Ελληνικής Τράπεζας Λάρισας κ Δημήτριος Κυριακόπουλος και τέλος εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο πρόεδρος κ .Ντ. Αυγουστή.

Παρέστησαν ακόμη αντιπροσωπείες της ΝΟΔΕ, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας, του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Μαγνησίας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γιαννούλας, μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας και πολλοί Λαρισαίοι. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης και οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Ζώης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό Άγημα και η φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς. Ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «Φρούριο», προσφορά του Δημάρχου Αγιάς κ. Βασιλείου Κουτσαντά. Να σημειωθεί ότι πολεμιστής που γύρισε τραυματίας από τα στα γεγονότα της Κύπρου το 1974 Δήμαρχος Αγιάς, υποδέχθηκε τον πρόξενο της Κύπρου στην Λάρισα και την παραμονή της εκδήλωσης τον δεξιώθηκε μαζί με την σύζυγο του στα λαρισινά παράλια.

Δύο ώρες μετά την κεντρική εκδήλωση αντιπροσωπίες της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας και του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας βρέθηκαν στο Μεσοχώρι όπου κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του πεσόντα ήρωα Καταδρομέα Δαλαμάγκα Ηλία.

 

 

 

 

 

 

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0