Λουτς Λονγκ: Μια φιλία από… χρυσάφι
Πρωί της 4ης Αυγούστου 1936 Στην Ελλάδα ο Μεταξάς καταλύει τη Δημοκρατία. Στο Βερολίνο ο Χίτλερ είναι εκλεγμένος καγκελάριος και πριν ονειρευτεί να κατακτήσει τον κόσμο θέλει να τον εντυπωσιάσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει στη πρωτεύουσα του Ράιχ, το Βερολίνο.
Εκείνο το πρωϊνό γίνονται τα προκριματικά του μήκους. Η θεωρία της Άρειας φυλής περνά μία ακόμα δοκιμασία. Από τη μια ένας μαύρος, ο Τζέσε Όουενς, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και Αμερικανός. Από την άλλη ο Λουτζ Λογκ, ψηλός, 1μ84 και ξανθός, το πρότυπο Άρειου που ονειρεύονται οι Εθνικοσοσιαλιστές. Οι Γερμανοί δεν το συζητούν ότι ο… δικός τους θα κερδίσει τον… άλλο.
Ο ίδιος ο Λογκ έχει άλλη νοοτροπία. Γεννημένος στη κοσμοπολίτικη Λειψία, έχει σπουδάσει δικηγόρος στη Δρέσδη κι εργάζεται στο Αμβούργο. Ο αθλητισμός είναι μια ευγενική άμιλλα.
Στα προκριματικά του μήκους η έκπληξη είναι κοντά. Ο Τζέσε Όουενς έχει άκυρα τα δύο πρώτα άλματα. Ένα ακόμη κι… αντίο τελικός, καλημέρα χρυσό μετάλλιο για τον Λογκ.
Είπαμε όμως ο δικηγόρος του Αμβούργου είναι διαφορετικός. Πλησιάζει τον Όουενς και του λέει:
Το όριο είναι 7μ15. Δεν το συζητώ το άλμα το έχεις. Γιατί δεν δοκιμάζεις να πατήσεις αρκετά πίσω από την άσπρη γραμμή. Και πάλι θα κάνεις ένα μεγάλο άλμα…
Ο Αμερικανός άκουσε τον Γερμανό αντίπαλό του. Πάτησε αρκετά πίσω από την άσπρη γραμμή και… προσγειώνεται στα 7μ64. Πρόκριση στον απογευματινό τελικό και μάλιστα θριαμβευτική.
Το απόγευμα το στάδιο ήταν κατάμεστο. Όλοι περίμεναν το θαύμα από τον Λογκ. Οι συμβουλές όμως που έδωσε στον αντίπαλό του δυσαρέστησε πολλούς. Η μάχη των δύο ήταν εκπληκτική, αν και η ανωτερότητα του Οουενς φάνηκε από την αρχή.
• Πρώτο άλμα ο Ουενς «πετάει» στα 7μ54. Ο Λογκ στα 7μ54
• Δεύτερο, 7μ87 ο Ουενς και 7μ74 ο Λογκ
• Τρίτο, 7μ75 από τον Οουενς και 7μ84 ο Λογκ
• Τέταρτο, άκυρο το άλμα του Ουενς, 7μ73 του Λογκ
• Πέμπτο, 7μ95 του Οουενς, 7μ87 του Λογκ που δείχνει να εξαντλεί τα όριά του
• Έκτο, με 8μ96 για τον Ουενς που είναι νικητής. Ο Λογκ κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια, αλλά το άλμα του είναι άκυρο.
Ο Τζέσε Όουενς είναι νικητής. Και σωστά το μαντέψατε. Ο πρώτος που πάει να τον συγχαρεί είναι ο Λογκ. Το απόγευμα της 4ης Αυγούστου 1936 ξεδιπλώθηκε μια υπέροχη εικόνα αθλητικού πνεύματος μπροστά στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων που είδαν τη σκηνή και… πάγωσαν. Το γενικότερο κλίμα ευνοούσε την άποψη ότι οι μαύροι είναι κατώτεροι των λευκών. Πολύ περισσότερο όταν οι λευκοί είναι ξανθοί και ψηλοί!
Ο Χίτλερ έφυγε από το Στάδιο. Δεν ήθελε να συγχαρεί τον μαύρο Αμερικάνο που πανηγύριζε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο.
Ο Λογκ γενικά ήταν άτυχος στη ζωή του. Δεν ήξερε τι σημαίνει χρυσό μετάλλιο. Σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είχε πάρει το χάλκινο αν και ρέκορντμαν Ευρώπης με 7μ90. Ήλπιζε στην επόμενη διοργάνωση. Μόνο που ο ίδιος δεν θα ήταν εκεί.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στάλθηκε στο Ιταλικό μέτωπο. Στη διάρκεια της απόβασης των Αμερικανών στη Σικελία τραυματίστηκε στις 10 Ιουλίου 1943. Πέθανε τέσσερες μέρες αργότερα σ’ ένα νοσοκομείο που βρισκόταν υπό Βρετανικό έλεγχο.
Αμφισβήτηση
Οι φωτογραφίες είναι ένας αδιάψευστος μάρτυς της φιλίας που ανέπτυξαν ο Όουενς και ο Λογκ. Μια συνέντευξη, μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα μάλιστα, του 1964 του Όουενς έδινε όλες τις λεπτομέρειες της συνομιλίας στα προκριματικά το πρωϊνό εκείνο της 4ης Αυγούστου. Μόνο που ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος ο Όουενς το διέψευσε. Άγνωστο γιατί.
Ένα άλλο σενάριο λέει ότι ο Χίτλερ έστειλε το Λογκ στη πρώτη γραμμή για να τον τιμωρήσει που έπιασε φιλίες μ΄ ένα μαύρο. Κι αυτή όμως η δικαιολογία δεν ευσταθεί. Ο Χίτλερ εάν ήθελε να τιμωρήσει κάποιον τον έστελνε στο πολύ σκληρότερο Ανατολικό Μέτωπο. Και στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν μόνο ο Λογκ που σκοτώθηκε υπηρετώντας τη πατρίδα του. Υπήρξαν κι άλλοι αθλητές, ακόμα και χρυσοί Ολυμπιονίκες.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα