Aποσπάσεις αντί προσλήψεων στη Βουλή
Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ο αρνητικός αντίκτυπος που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασης να γίνουν νέες προσλήψεις στο Κοινοβούλιο, μέσω ΑΣΕΠ μεν, αλλά και με διαδικασίες εξπρές, φαίνεται ότι «αναγκάζουν» τον γενικό διευθυντή της Βουλής κ. Αθ. Παπαϊωάννου, έστω και για λόγους εντυπώσεων, να εξετάσει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μέσω αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Προκειμένου να είναι και αξιόπιστη όμως, απομένει να προσλάβει δημοσιότητα αυτή η αναζήτηση, η οποία δεν επελέγη αρχικά –όπως θα ήταν λογικό– κατά την τρέχουσα, εξαιρετικά δυσμενή για τα εργασιακά συγκυρία. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες ιδιαίτερα στον τομέα των στενογράφων, αλλά και σε δεύτερο πλάνο, εν όψει της σύστασης Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή έκτακτες προσλήψεις υπαλλήλων.
Τοποθέτηση Ν.Δ.
«Να χρησιμοποιηθούν και να αξιολογηθούν οι υπάρχοντες. Δεν μπορούμε να φουσκώνουμε κι άλλο τη Βουλή. Πρόσφατα μπήκαν διακόσιοι τόσοι άνθρωποι στη Βουλή. Να σταματήσει αυτό το πράγμα», αντέδρασε άμεσα ο κ. Κ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.). «Να αποφύγουμε να πληρούμε με προσλήψεις τα κενά τα οποία υπάρχουν», υποστήριξε και από τη δική του πλευρά ο κ. Αν. Νεράντζης (Ν.Δ.).
Ο κ. Πετσάλνικος απάντησε ότι είναι αμφίβολο εάν μπορεί η κάλυψη των κενών να γίνει με εσωτερικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο ή με αποσπάσεις μόνο από άλλες υπηρεσίες, μια και οι ειδικότητες για τις προς κάλυψη θέσεις (στενογράφοι, οικονομέτρες, ειδικοί στα οικονομικά του κράτους πρόνοιας κ.ά.) θεωρείται ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό και, όπως ο ίδιος ανέφερε, ήδη είχε σπεύσει να έρθει σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ προκειμένου «πολύ σύντομα να προκηρυχθεί η διαδικασία διαγωνισμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε, στη Βουλή εργάζονται 728 μόνιμοι υπάλληλοι, 618 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και «ελάχιστοι» –δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό– συμβασιούχοι σε υπηρεσίες όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός του Κοινοβουλίου.
Την ώρα, ωστόσο, που προωθείται αυτή η διαδικασία για την κάλυψη των «αναγκών» του Κοινοβουλίου, όπως αποκαλύπτει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, 877 διοριστέοι, ως επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από το 2008, «παραμένουν μετέωροι, με πρόσχημα τον νόμο ο οποίος πάγωσε τις προσλήψεις στο Δημόσιο».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα