Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κρίσιμο ραντεβού και... στο βάθος επιστράτευση

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Κρίσιμο ραντεβού και... στο βάθος επιστράτευση

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την αγορά χωρίς καύσιμα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

prok@dolnet.gr

 

 

Το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης εξετάζει πλέον σοβαρά η κυβέρνηση αν σήμερα δεν βρεθεί λύση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Πηγές του υπουργείου Μεταφορών έλεγαν χθες ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την αγορά χωρίς καύσιμα». 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική επιστράτευση άρχισε χθες το βράδυ, αλλά διεκόπη προσωρινά, όταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του Μega κλείστηκε ραντεβού για τις 10 σήμερα το πρωί ανάμεσα στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών Γιώργο Τζωρτζάτο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα. 

Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Αlter ότι «η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη», ενώ ο γενικός γραμματέας Χάρης Τσιόκας τόνισε ότι η «αυριανή (σ.σ.: σημερινή) μέρα θα είναι μια άλλη μέρα». 

Νέα πρόταση

 

 

Η νέα πρόταση του υπουργείου, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, είναι η παραχώρηση και δεύτερης άδειας στους μεταφορείς για καθεμία υφισταμένη προκειμένου να αυξηθεί η αξία της άδειας, η οποία θα προσμετράται στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων μεταφορικών εταιρειών. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η περίπτωση των 5.500 μεταφορέων οι οποίοι μπήκαν στον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια μέσω μεταβίβασης αδειών και είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις νέες ρυθμίσεις.


Ωστόσο νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί από χθες το βράδυ και η νέα απεργία που εξήγγειλαν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών στις διεθνείς μεταφορές που μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Κενανίδης «η απόφαση για την απεργία πάρθηκε επειδή το υπουργείο Μεταφορών στο νέο νομοσχέδιο δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας». 

Η κόντρα κυβέρνησης και ιδιοκτητών φορτηγών έχει πλέον φθάσει στα άκρα και μέχρι χθες το βράδυ- προτού κλειστεί στον αέρα το σημερινό ραντεβού- η κάθε πλευρά επέρριπτε στην άλλη την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί. Από το υπουργείο έλεγαν ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών έπρεπε να ζητήσουν ραντεβού για διάλογο και να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, και οι ιδιοκτήτες των φορτηγών υποστήριζαν ότι την πρώτη κίνηση έπρεπε να είχε κάνει το υπουργείου, αφού το δικό τους επάγγελμα πλήττεται. 

Η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, αφού τα περισσότερα βενζινάδικα στέγνωσαν από καύσιμα. Πηγές του υπουργείου Μεταφορών- υπό την πίεση και των επαγγελματιών, ιδίως του τουρισμού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την απεργία- έλεγαν χθες ότι στην περίπτωση που γίνει πολιτική επιστράτευση είναι πολύ πιθανό να μην ισχύσει και το τριετές μεταβατικό στάδιο για την πλήρη απελευθέρωση των αδειών. 

Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές είπε ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η οριστική απελευθέρωση να γίνει ύστερα από 5 χρόνια αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων της τρόικας που ήθελε η απελευθέρωση να γίνει αμέσως, το μεταβατικό στάδιο περιορίστηκε στα 3 χρόνια. 

«Μένουν» και οι τουρίστες

 

Ούτε σταγόνα βενζίνης δεν υπάρχει στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Ρόδου, ενώ τα προβλήματα που έχουν προκληθεί είναι τεράστια, δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση στο νησί βρίσκεται στο ζενίθ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλοί ξένοι τουρίστες που είχαν ενοικιάσει αυτοκίνητα έμειναν από καύσιμα στους δρόμους και τα διάφορα γραφεία ενοικίασης έστελναν άλλα αυτοκίνητα για να παραλάβουν τους επιβάτες. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία του νησιού έχουν ακινητοποιηθεί και πολλά τουριστικά λεωφορεία. Ανάλογα προβλήματα από την έλλειψη καυσίμων παρουσιάστηκαν στην Κω και την Κάλυμνο, ενώ στα μικρότερα νησιά το πρόβλημα δεν είναι έντονο. 

Οι τουριστικοί φορείς των Χανίων εκφράζουν την αγανάκτησή τους. «Η εμμονή στη διενέργεια συντεχνιακών απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και καταλήψεων σε σημεία ιδιαίτερα νευραλγικά για τον τουρισμό μας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών μας θεσμών αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων των λοιπών πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χανίων Χ. Μυλωνάκης.


 

Από σήμερα αναμένονται και οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Φιντικάκης

ΓΕΜΙΖΟΥΝ ακόμη και... μπιτόνια με βενζίνη πολλοί οδηγοί, που τα φορτώνουν στο πορτ μπαγκάζ τους προκειμένου να ταξιδέψουν, αφού εννέα στα δέκα πρατήρια τόσο στις πόλεις όσο και στις εθνικές οδούς έχουν στεγνώσει. 

Τεράστιες ουρές σχηματίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στα λιγοστά ακόμη βενζινάδικα που διέθεταν καύσιμα, τα οποία εφοδιάζονταν- αλλά με δυσκολίες- από ιδιόκτητα βυτιοφόρα, τα οποία μπλόκαραν οι απεργοί. Αρκετοί κάτοχοι ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης παρακώλυσαν χθες τη διακίνηση καυσίμων με Ι.Χ. βυτιοφόρα, που ούτως ή άλλως είναι ελάχιστα για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως κατήγγειλαν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. 

Τα πρατήρια των εθνικών οδών έχουν στεγνώσει από καύσιμα, ενώ Ι.Χ. βυτιοφόρα που ξεκίνησαν από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης δεν κατάφεραν να φτάσουν στα Τέμπη, λόγω μπλόκου από τους απεργούς. Αρκετοί οδηγοί που έπρεπε οπωσδήποτε να ταξιδέψουν από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, αναγκάστηκαν να πάρουν μαζί τους μπιτόνια, τα οποία για λόγους ασφαλείας γέμισαν μέχρι τη μέση. 

Το κινητό του κ. Γεώργιου Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτη πρατηρίου, δεν σταματούσε να χτυπά: «Πελάτες μου απαιτούν να τους βάλω έστω και 5 ευρώ βενζίνη. Οταν τους λέω ότι δεν έχω σταγόνα, μού απαντούν θυμωμένα λες και τους λέω ψέματα», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Αποστολόπουλος. 

Τριάντα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρά στη συμβολή των οδών Αγγελου Σικελιανού και Κηφισίας στο Ν. Ψυχικό. Οπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, Χρήστος Οικονόμου, από το άνοιγμά του στις 6 το πρωί και μέχρι και τις 3 το μεσημέρι είχαν φουλάρει 2.200 αμάξια. «Ημουν τυχερός. Ανεφοδιάστηκα το Σάββατο με 120.000 λίτρα βενζίνης- τέσσερα βυτία- έχοντας ήδη άλλα 160.000 λίτρα στο πρατήριο», είπε ο κ. Οικονόμου στα «ΝΕΑ». 

Από σήμερα εκτός από καύσιμα, αναμένεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως οπωροκηπευτικά. Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, τηρώντας στάση αναμονής, ενόψει και της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στις ρυθμίσεις που προβλέπει για τον κλάδο τους το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. 

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου και κυρίως σε αυτή που καταργεί το μέτρο της απόστασης μεταξύ δύο πρατηρίων, που σήμερα είναι περίπου στα 200 μέτρα. 


Επέμβαση εισαγγελέα για τα μπλόκα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Χάτσιος

ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ του εισαγγελέα προκάλεσε ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων από απεργούς ιδιοκτήτες βυτιοφόρων οχημάτων, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, στα λίγα βενζινάδικα που έχουν απομείνει ανοιχτά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν και χθες τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, ενώ από την έλλειψη καυσίμων σημειώνονται προβλήματα στη διακίνηση εμπορευμάτων, στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. 

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε χθες εντολή στις αστυνομικές αρχές να σχηματίζουν δικογραφίες εις βάρος ιδιοκτητών βυτιοφόρων που παρεμποδίζουν τη μεταφορά καυσίμων από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ με βυτιοφόρα των εταιρειών πετρελαιοειδών. 

Και το πετρέλαιο

 

Από τα 450 πρατήρια που λειτουργούν στον Νομό Θεσσαλονίκης στα 360 εξαντλήθηκε η αμόλυβδη βενζίνη και σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία μέσα σε δύο μέρες το πολύ δεν θα υπάρχει «σταγόνα» βενζίνης, ενώ στα τέλη της εβδομάδας θα εξαντληθούν και τα αποθέματα πετρελαίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των αστικών λεωφορείων και των ταξί, αφού υπάρχουν ακόμα αποθέματα πετρελαίου, ενώ χωρίς προβλήματα λειτουργεί προς το παρόν και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». 

Ωστόσο, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο αερολιμενάρχης Σάββας Βασιλειάδης, τα αποθέματα βενζίνης δεν είναι ανεξάντλητα και σε περίπτωση που συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων τότε υπάρχει κίνδυνος να καθηλωθούν αεροσκάφη και υπηρεσιακά οχήματα στο αεροδρόμιο. Προβλήματα έλλειψης πρώτων υλών και προϊόντων άρχισαν να σημειώνονται στην αγορά της Θεσσαλονίκης από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, ενώ μετ΄ εμποδίων πραγματοποιούνται οι εξαγωγές φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Βόρεια Ελλάδα. Στον Νομό Πέλλας αγρότες και κονσερβοβιομήχανοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς ανέστειλαν τη λειτουργία τους 7 εργοστάσια μεταποίησης ροδάκινων, λόγω έλλειψης μαζούτ, με κίνδυνο να καταστραφεί η παραγωγή και να ακυρωθούν εξαγωγές. 

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0