Πεθαίνοντας στη Μόσχα...
Δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι τις τακτικές τύπου Τσέρνομπιλ; Στο κάτω - κάτω η τοξική - πυρηνική απειλή αφορά όλους μας!Γιατί επιμένουν οι Ρώσοι να αρνούνται τη βοήθεια από το εξωτερικό, όπως εκείνη της Γαλλίας;
Εκατοντάδες οι νεκροί από το τοξικό νέφος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
«Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα», συμβουλεύουν οι ειδικοί καθώς στην πόλη καταγράφονται πλέον διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας. «Κάθε βράδυ είναι σαν να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο», έγραψε ένας μοσχοβίτης μπλόγκερ στην ηλεκτρονική έκδοση της ανεξάρτητης εφημερίδας Νοβάγια Γκατζέτα. «Με ανοικτά τα παράθυρα είναι αδύνατο να αναπνεύσουμε εξαιτίας του καπνού και με κλειστά παράθυρα ψηνόμαστε από τη ζέστη».
Η Μόσχα συνεχίζει να πνίγεται για έκτη συνεχή ημέρα από το νέφος και η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμφανή αδυναμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Βλαντίμιρ Ρέσιν θεωρεί, πάντως, ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ενώ για τον δήμαρχό του, που επέστρεψε μόλις χθες έπειτα από απουσία μιας βδομάδας για «θεραπεία», διαβεβαίωσε ότι «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης από μακριά». Στην πραγματικότητα, όμως, η ρωσική πρωτεύουσα έχει παραδοθεί στον καπνό και τη στάχτη. Ακόμη και τα 120 «κέντρα ανάσας» που εγκαινίασαν την περασμένη Κυριακή οι δημοτικές αρχές προσφέρουν ελάχιστα από αυτά που υπόσχονται. Στα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχει κλιματισμός και το μόνο πράγμα που διαθέτει το προσωπικό για τους επισκέπτες είναι λίγο τσάι.
Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων και τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις στη
Οι ευπαθείς ομάδες
Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν χθες ότι οι 10.000 πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες είναι πολύ λίγοι σε μια τόσο αχανή χώρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχει πλέον και ο στρατός, καθώς 557 εστίες παραμένουν ενεργές σε ολόκληρη τη Ρωσία, ενώ από 40 μέτωπα περιβάλλεται η Μόσχα. Την ίδια στιγμή, η πυρηνική απειλή παραμένει: μια ημέρα μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που απειλούσε το πυρηνικό εργοστάσιο του Σαρόφ, 350 χλμ. από τη Μόσχα, οι ρωσικές Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο του Μαγιάκ, το οποίο βρίσκεται στα Ουράλια.
Αλλη μια φορά προς τα κάτω αναθεώρησε η ρωσική κυβέρνηση την πρόβλεψη για τη σοδειά των σιτηρών, καθώς χθες προέβλεψε μείωση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας είχε προβλέψει μείωση της τάξης του 20% με 25%. Πέρυσι η συγκομιδή ήταν 97 εκατομμύρια τόνοι, ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι τη φετινή χρονιά θα συγκεντρωθούν 67 εκατομμύρια.
Βοήθεια από την Ελλάδα
Σήμερα η ρωσική πλευρά αναμένεται να εξειδικεύσει τους τομείς στους οποίους επιθυμεί να υπάρξει προσφορά βοήθειας. Τηλεγραφήματα συμπαράστασης έστειλαν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στον ομόλογό του κ. Πούτιν και ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σχεδόν διπλάσιοι από το κανονικό είναι οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά στη ρωσική πρωτεύουσα
Οργή κατά Πούτιν και Μεντβέντεφ
ΤΟ 2000, όταν βυθίστηκε το υποβρύχιο «Κursk» κι έχασαν τη ζωή τους τα 118 μέλη του πληρώματος, ο αμερικανός δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ ρώτησε τον τότε πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τι συνέβη με το υποβρύχιο. Κι εκείνος απάντησε κοροϊδευτικά:
“Βυθίστηκε”. Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στη Μόσχα, σύμφωνα με το οποίο ένας δημοσιογράφος ρωτά τον (πρωθυπουργό πλέον) Πούτιν τι συνέβη με τη Ρωσία. Κι εκείνος απαντά: “Κάηκε!”.
Οι Ρώσοι απαντούσαν πάντα με χιούμορ στις καταστροφές. Αυτές τις ημέρες, όμως, είναι έξαλλοι με τους ηγέτες τους. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ έκανε διακοπές μέχρι την Κυριακή, οπότε ανακοίνωσε ότι τις διακόπτει και επιστρέφει στη Μόσχα παρ΄ όλο που ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις φωτιές! Ο Πούτιν έκρινε σκόπιμο να ασχοληθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο με την αρχαιολογία, τονίζοντας ότι πρέπει να κατασκευαστούν μεγαλύτερες αποθήκες για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων.
Στο εξωτερικό
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα