"Πέφτουν" οι τιμές στα φοιτητικά ενοίκια - Τι να προσέχουν οι φοιτητές
Με ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε φέτος το κυνήγι της φοιτητικής στέγης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν «φθηνό» σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.
Μετά την πτώση των τιμών στα ακίνητα και τις ενοικιάσεις των επαγγελματικών χώρων, παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση και στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα. Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες «φοιτητουπόλεις», το μέσο ενοίκιο πέφτει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Φθηνότερες οι... φοιτητουπόλεις
Όπως όλα δείχνουν, το φετινό φθινόπωρο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα στο γεγονός ότι οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά, λόγω της οικονομικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων, που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Η υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται σε δυο ή τρεις φοιτητές μαζί.
Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες «φοιτητουπόλεις», το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η φοιτητική στέγη φέτος θα είναι πιο οικονομική κυρίως για τα παλιά διαμερίσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μείωση στα παλιά διαμερίσματα ανέρχεται σε ποσοστό 7%-8%. «Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 200-250 ευρώ, ενώ για τα δυάρια στα 280-350», σημείωσε ο κ. Γ. Ρεβύθης.
Όσον αφορά τα νεόδμητα διαμερίσματα, ο κ. Γ. Ρεβύθης δήλωσε ότι σε αυτά οι τιμές δεν έχουν παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές, γιατί την τελευταία διετία δεν υπήρξαν καινούριες κατασκευές.
Επίσης, σύμφωνα με τους μεσίτες, με την ενοικίαση μεταχειρισμένου ή με αναζήτηση σπιτιού μακριά από τη σχολή μπορούν να εξοικονομηθούν έως και τα μισά χρήματα για ενοίκιο.
Ανάλογη πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 200-300 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 280-380 ευρώ για τα δυάρια, ενώ ανάλογα κυμαίνονται και οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα.
«Στροφή» στα φθηνότερα ενοίκια
Ήδη, αρκετές οικογένειες φοιτητών στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς αναζήτηση φθηνότερης φοιτητικής κατοικίας, το τελευταίο διάστημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δημήτρης Μπλάτσος, φοιτητής ΤΕΙ λογιστικής στην Πρέβεζα, ο οποίος δήλωσε ότι τη φετινή χρονιά θα πληρώνει ενοίκιο 240 ευρώ από 270 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, επαναδιαγματεύτηκε το ενοίκιο, που πλήρωνε, με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και του έκανε μείωση κατά 30 ευρώ, το μήνα. «Λόγω της οικονομικής κρίσης, ήμουν αναγκασμένος ή να βρω σπίτι με φθηνότερο ενοίκιο ή να μου μειωθεί η τιμή στο υπάρχον, που νοικιάζω», ανέφερε ο Δημήτρης Μπλάτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των ενοικίων κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της υπερπροσφοράς ακινήτων.
Η Κυριακή Γκισούρη, μητέρα φοιτητή στην Αθήνα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης νέας φοιτητικής κατοικίας. Η κ. Κ. Γκισούρη τόνισε ότι το ενοίκιο, που ήδη πληρώνει, ανέρχεται στα 380 ευρώ. «Θεωρώ ότι το ποσό αυτό σε μια τέτοια εποχή είναι αρκετά υψηλό, ενώ πιστεύω ότι η κατάσταση του σπιτιού δεν ανταποκρίνεται στα λεφτά, που πληρώνω. Η μόνη λύση, που έχω, είναι να βρω φθηνότερο ενοίκιο, για να ανταπεξέλθω οικονομικά» και πρόσθεσε ότι στόχος της είναι να βρει ένα σπίτι με χαμηλότερα έξοδα κοινοχρήστων.
Τι να προσέχουν οι φοιτητές κατά την ενοικίαση
Εν αναμονή της νέας φοιτητικής χρονιάς, ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι φοιτητές και οι οικογένειες τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης τόνισε ότι η διάρκεια μίσθωσης του σπιτιού καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες. «Κι αυτό, γιατί ο φοιτητής, γνωρίζοντας με τον καιρό την περιοχή που διαμένει, έχει τη δυνατότητα ενδεχομένως να ανακαλύψει καλύτερες γι΄ αυτόν ευκαιρίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.
Ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης επεσήμανε ότι οι οικογένειες των φοιτητών θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα του κόστους, προτού καταλήξουν στην απόφαση να νοικιάσουν ένα σπίτι. «Γι΄ αυτό, επιβάλλεται να ζητούν παλαιότερους λογαριασμούς κοινοχρήστων για έναν καλό προϋπολογισμό», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η ενοικίαση ενός μεγαλύτερου σπιτιού με την πιθανότητα μιας συγκατοίκησης είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά από την επιλογή ενός μικρού σπιτιού.
Επίσης, ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης σημείωσε ότι οι φοιτητές, ψάχνοντας για σπίτι, είναι αναγκαίο να αξιολογούν την εκάστοτε πρόταση και να γνωρίζουν κάθε φορά τα δικαιώματά τους. «Στο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες για τις αμοιβές μεσιτών, που διεκδικούσαν ένα ενοίκιο, ενώ τους αντιστοιχεί το μισό», σχολίασε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.
Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μεγαλύτερη εκμετάλλευση παρατηρείται στα αστικά κέντρα. Όπως σχολίασε, οι διαφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών ξεκινούν από τη στιγμή που θα προκύψουν οι πρώτες φθορές, για το ποιος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει.
Όσον αφορά την ενοικίαση ενός σπιτιού, η κ. Π. Καλαποθαράκου διευκρίνισε ότι οι νεαροί ενοικιαστές οφείλουν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις. «Έχουν συμβεί περιστατικά που ο ιδιοκτήτης υποχρέωσε τον ενοικιαστή να πληρώσει χαρτόσημο, ενώ έχει καταργηθεί», σημείωσε η κ. Π. Καλαποθαράκου.
Η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε ότι οι φοιτητές θα πρέπει να καταγγείλουν τη σύμβαση, αν διαπιστώσουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Ρεβύθης προσθέτει ότι οι φοιτητές στην αναζήτηση κατοικίας πρέπει να απευθύνονται στους νόμιμους μεσίτες και όχι σε διαφημιστικά γραφεία και γραφεία ερευνών, δίνοντας προκαταβολή χρημάτων. «Κατά καιρούς, πολλοί υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης, αφού, όπως διαπιστώνουν στην πορεία, έχουν απευθυνθεί σε λάθος άτομα», τόνισε ο κ. Γ. Ρεβύθης.
Συμβουλές προς γονείς και μαθητές
Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, συμβουλές προς γονείς και μαθητές δίνει με ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας. Σημειώνει ότι υπάρχουν σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κλπ. Οπως τονίζει, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες, που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφθούν μεσιτικά γραφεία, να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν:
- Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
- Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ).
- Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.
- Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού.
Επίσης, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
- Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).
- Οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν.
- Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
- Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
- Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
- Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
- Έτσι, μπορούν να διεκδικήσουν: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κλπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι στο πλαίσιο της συνηθισμένης χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
- Οι φοιτητές αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούν αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αποδέχονται προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Έτσι, γίνονται συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
- Από την πλευρά τους, οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
- Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα