Μετά τα 50, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να παρατηρήσουμε τυχόν ένοχα συμπτώματα.
Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σταύρος Δημητράκος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «εφ’ όσον κάποιοι από εμάς ξαφνικά αρχίσουν να βλέπουν παραμορφωμένες εικόνες, καμπύλα τα κάγκελα στο μπαλκόνι τους, δεν μπορούν να διαβάσουν τα μικρά γράμματα της εφημερίδας που διάβαζαν μέχρι πρόσφατα με τα κοντινά γυαλιά τους, και τον ίδιο φωτισμό, τότε αυτή η ξαφνική αλλαγή πρέπει να τους στείλει αμέσως στο γιατρό, με σκοπό να ψάξει για πιθανή, εξελισσόμενη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.»
Η κυρία Τίνα Ξηρού, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας συμπληρώνει ότι «υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες και για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, όπως για κάθε νόσημα. Οπωσδήποτε το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, και διαιτητικοί παράγοντες, οπωσδήποτε παίζουν ρόλο. Χωρίς να λησμονήσουμε και ότι η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας ισχυρός παράγων για την εκδήλωση της νόσου»
Είναι αναγκαίο, οι άνθρωποι μετά τα 50 να εξετάζονται προληπτικά κάθε χρόνο. Η ξηρή μορφή, εξελίσσεται αργά και αντιμετωπίζεται κυρίως με συμπληρώματα διατροφής. Οι μελέτες για αυτή τη μορφή γίνονται με εντόνους ρυθμούς, αλλά για την ώρα περιορίζονται αποκλειστικά στο επίπεδο της έρευνας.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Τάσος Κουρής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς, «συζητείται για κοινή καταγωγή της νόσου αλτσχαιμερ, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και της ξηράς ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Κάποια σκευάσματα για τις βαρύτερες αυτές καταστάσεις, έχει βρεθεί ότι βοηθούν και για τη ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Συζητείται μέχρι και η πιθανότητα εμβολίου. Αλλά είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά.»
Η υγρή μορφή αποτελεί πιο σπάνια, αλλά εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Αλλοιώνεται το κέντρο της όρασης, κι έτσι δυσχεραίνονται οι απλές και αναγκαίες, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης.
Ωστόσο, οι νεότερες θεραπείες με ενέσεις κάθε μήνα, έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει η κυρία Ξηρού, «οι ενέσεις μέχρι στιγμής, από μεγάλες μελέτες, φαίνεται ότι σε ένα 90 τοις εκατό οδηγούν σε σταθεροποίηση, αλλά αυτό που είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό είναι ότι με τα νέα σκευάσματα μπορεί να έχουμε και καλυτέρευση της όρασης σε ένα 40 τοις εκατό των ασθενών.»
Το λέιζερ και η φωτοδυναμική θεραπεία είναι οι παλαιότερες μέθοδοι αντιμετώπισης για την υγρή μορφή, και πλέον χρησιμοποιούνται σε ειδικές καταστάσεις._
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας - της Άννας Περουτσή
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης των ανθρώπων άνω των 50 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν 35 χιλιάδες ασθενείς, - και τουλάχιστον οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν βασικό θέμα συζήτησης στο πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που παρακολούθησε η εκπομπή, στη Χερσόνησο της Κρήτης.
(Εκπομπή 31η, 13 Ιουνίου 2009)
Υγεία για όλους
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο