Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

'Ερευνα NewsIt: 500.000 μαθητές θα πέσουν θύματα του καρτέλ των βιβλίων και της μαφίας των φροντιστηρίων

Αρχική | Εκπαίδευση | 'Ερευνα NewsIt: 500.000 μαθητές θα πέσουν θύματα του καρτέλ των βιβλίων και της μαφίας των φροντιστηρίων

- Έως και 25% ακριβότερα στην Ελλάδα τα ξενόγλωσσα βιβλία σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
- Δείτε τα τιμολόγια ντοκουμέντα της αισχροκέρδειας.
- Άγνοια καταγγέλλουν βιβλιοπώλες και καθηγητές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Εν μέσω κρίσης χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, χρυσοπληρώνοντας ακριβότερα τα ξενόγλωσσα βιβλία, επειδή όπως καταγγέλλουν οι βιβλιοπώλες μόνο 3 εταιρείες μοιράζονται την πίτα του κέρδους στην χώρα μας. Παράλληλα η ελεύθερη αγορά χαρακτηρίζεται απαγορευτική για πολλούς επιχειρηματίες του είδους αφού κανείς δεν μπορεί να εισάγει φθηνότερο βιβλίο από μια άλλη χώρα.

''Golpo grosso'' με θύματα τους μαθητές.

Από την έρευνα του Newsit προκύπτει ότι το κόλπο του ακριβού βιβλίου έχει δύο κατευθύνσεις. Από την μία τα φροντιστήρια πλασάρουν συγκεκριμένα πακέτα στους μαθητές μέσω των καθηγητών τους σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία και από την άλλη οι αποκλειστικοί εισαγωγείς που είναι ελάχιστοι και καθορίζουν την τιμή όπως θέλουν, με γνώμονα πάντα το υπερκέρδος, που φθάνει στην αισχροκέρδεια.

Ο κ. Ν.Γ  υπήρξε υπεύθυνος μιας γνωστής αλυσίδας φροντιστηρίων για πολλά χρόνια. Όπως καταγγέλλει στο Newsit τα βιβλία που αγόραζαν οι μαθητές από συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία, μπορούσαν να τα βρουν πιο φθηνά αν έκαναν έρευνα αγορά από μόνοι τους.

''Ο καθηγητής έλεγε στους μαθητές να αγοράσει συγκεκριμένο πακέτο βιβλίων από κάποιο βιβλιοπωλείο. Από αυτή την δουλειά κέρδιζε ο αντιπρόσωπος του εκδοτικού οίκου , αλλά και το φροντιστήριο'' όπως επισημαίνει.''Το σημαντικό είναι ότι αναγκαστικά ο μαθητής θα έπρεπε να αγοράσει τα συγκεκριμένα είδη και δεν θα  μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, αφού εμπιστευόταν τον καθηγητή'' τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, κάτω από την άγνοια των χιλιάδων γονιών , την ώρα που βλέπουν κάθε μήνα το πορτοφόλι τους να αδειάζει.


Ο βιβλιοπώλης αναγκαστικά θα πουλήσει ακριβά

''Μέχρι πέρυσι κάναμε και μία έκπτωση στον πελάτη'' λέει στο Newsit ο Γιώργος Α., βιβλιοπώλης και πρόεδρος εμπορικού συλλόγου. ''Φέτος βγάζουμε 3,5 ευρώ στο βιβλίο, που σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε άρα θα ανεβάσουμε την τιμή και θα το αγοράσει πιο ακριβά ο μαθητής'' προσθέτει.''Κι όλο αυτό γιατί οι οι αντιπρόσωποι των ξενόγλωσσων ιδιωτικών οίκων μας έκοψαν τις εκπτώσεις'' τονίζει.


Στην Ελλάδα 41,83 ευρώ, στην Αγγλία 32 ευρώ για το ίδιο βιβλίο.

Ο κ. Γιώργος Φλωράς, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα,είναι ο μόνος επιχειρηματίας που μέχρι στιγμής προσπάθησε να τα βάλει με το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου.

''Το καρτέλ υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα'' επισημαίνει.'' Δείτε τιμολόγια αγοράς. Ξενόγλωσσο βιβλίο πωλείται στο βιβλιοπωλείο προς 41,3 ευρώ ενώ το ίδιο ακριβώς στην Αγγλία το αγοράζει κάποιος 9 ευρώ φθηνότερα'' τονίζει χαρακτηριστικά.

Τιμολόγιο αγοράς από τον αντιπρόσωπο ξένου οίκου στην Ελλάδα. Τιμή λιανικής πώλησης 41,83 ευρώ.
Τιμολόγιο αγοράς από τον αντιπρόσωπο ξένου οίκου στην Ελλάδα. Τιμή λιανικής πώλησης 41,83 ευρώ.


Στην Αγγλία το ίδιο ακριβώς βιβλίο πωλείται περίπου 32 ευρώ.Στην Αγγλία το ίδιο ακριβώς βιβλίο πωλείται περίπου 32 ευρώ.


Έπειτα από πολλές προσπάθειες,το 2003 έστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους των ξενόγλωσσων οίκων στην Ελλάδα ισχυριζόμενος με στοιχεία πως έπαιζαν κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος χιλιάδων μαθητών.


Η πρώτη απόφαση για τους κατηγορούμενους ήταν καταδικαστική αφού τους επέβαλε πρόστιμο αξίας 21 εκ ευρώ. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί δεν ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και το ''πάρτι'' συνεχίζεται.


''Προσπάθησα πολλές φορές να εισάγω βιβλία από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή από κάποια άλλη χώρα με σκοπό να πουλήσω φθηνότερα στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά δυστυχώς δεν το δέχτηκε κανείς'' περιγράφει.


Απαντητικό email προς τον κ.Φλωρά, από αντιπρόσωπο ξένων βιβλίων σε άλλη χώρα.Ουσιαστικά του διευκρινίζει οτι δεν μπορεί να εισάγει φθηνότερα στην Ελλάδα.Απαντητικό email προς τον κ.Φλωρά, από αντιπρόσωπο ξένων βιβλίων σε άλλη χώρα.Ουσιαστικά του διευκρινίζει οτι δεν μπορεί να εισάγει φθηνότερα στην Ελλάδα.


''Δυστυχώς για ακόμη μία σχολική χρονιά, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν βιβλία στα παιδιά τους. Αν δεν υπήρχε το καρτέλ και η αγορά ήταν ελεύθερη τότε ένα βιβλίο αξίας 40 ευρώ θα το αγόραζαν 25 ευρώ'' τονίζει χαρακτηριστικά.

NewsIt





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΠΘ-Νομική: «Χάθηκε» η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:57
«Η εξεταστική έλαβε τέλος» τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη συνέλευση  - Η ανακοίνωση ...

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο συμβάν με τον server του Πανεπιστημίου

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:29
Το ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος που, ...

Ποιος πλήρωσε 200.000 ευρώ για να μπλοκάρει τις εξετάσεις των Λυκείων;

30 Μαϊου 2023, 16:55
 Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, μιλούν για 165 εκατομμύρια ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0