Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι Εβραίοι έποικοι και η Χαμάς, οι δύο όψεις της βίας - της Ντίνας Βαγενά

Αρχική | Απόψεις | Οι Εβραίοι έποικοι και η Χαμάς, οι δύο όψεις της βίας - της Ντίνας Βαγενά

Βία ακραίων: Το ίδιο πάντα συμβαίνει λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε προσπάθειας, για να σαμποτάρει τις όποιες υπάρχουσες προοπτικές για ειρηνευτική συνδιαλλαγή στο Μεσανατολικό και δη στην καρδιά του, το ζήτημα της Παλαιστινιακής Αυτοδιάθεσης με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.


Από τη μια οι Εβραίοι έποικοι και από την άλλη η Χαμάς. Οι μεν ξεκίνησαν ήδη, κυριολεκτικά με το μυστρί στο χέρι, να ξεπαγώνουν πριν της ώρας του το ορισμένο να λήξει στις 26 Σεπτεμβρίου 10μηνο μορατόριουμ της οικοδομικής δραστηριότητας στους εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οι δε, έχοντας ήδη προκαλέσει αίμα εποίκων- Ισραηλινών πολιτών σε δύο διαδοχικές ένοπλες επιθέσεις Τρίτη και Τετάρτη, απειλούν με συνέχεια των «πράξεων αντίστασής» τους. «Με κάθε τρόπο και σε κάθε τόπο», εννοώντας και στη Δυτική Οχθη και μέσα στο Ισραήλ θα συνεχιστούν οι ένοπλες επιθέσεις από άνδρες των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, απείλησε και χθες ο εκπρόσωπός τους Αμπού Ομπέιντα από τη Γάζα. Ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας την ανάληψη της ευθύνης από την ισλαμική οργάνωση των δύο επιθέσεων εναντίον εβραίων εποίκων (με τέσσερις νεκρούς και δύο τραυματίες), τις χαρακτήρισε «χαστούκι στα μούτρα» εκείνων που δεν πίστεψαν ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να «ξυπνήσει» τους εκτός Γάζας ένοπλους θύλακές της. Και, δείχνοντας εμφανώς ότι τον καιρό αυτό έχουν το «πάνω χέρι» οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί της οργάνωσης, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι έταξε κι εκείνος πως «επιχειρήσεις αντίστασης θα συνεχιστούν, και τα μέτρα της κατοχής κσι της Φατάχ δεν θα τις σταματήσουν». Αντίστοιχος ο τόνος του Μαχμούντ Ζαχάρ που αμφισβήτησε το δικαίωμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τον ότι, αποδεχόμενος να διαπραγματευτεί, «παρέχει κάλυψη στην ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ και την κλοπή της γης από τους σιωνιστές». Η άλλη εκδοχή, οι ακροδεξιοί θρησκόληπτοι που κυριαρχούν συντριπτικά στον πληθυσμό και στην εκπροσώπηση περίπου του μισού εκατομμυρίου εβραίων εποίκων σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, φρόντισαν να πετάξουν τους δικούς τους τσιμεντόλιθους. Αυτούς με τους οποίους ξεκινούν πάραυτα να χτίζουν σε τουλάχιστον 80 διαφορετικούς (παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) εποικισμούς, όπως θριαμβευτικά ανήγγειλε χθες ο Ναφταλί Μπένετ, επικεφαλής του YESHA, του συμβουλίου των εποίκων. «Τέρμα το πάγωμα», είπε. «Μόλις καταλάβουν ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται εδώ για να μείνουν και ότι γίνονται όλο και πιο ισχυροί μέρα με τη μέρα, θα παραδοθούν». Το πήγε δε πιο μακριά, προκαλώντας σε ένα επιπλέον βίαιο μπρα ντε φερ, «πραγματική δοκιμασία μεταξύ του ακραίου Ισλάμ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ».

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0