Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Δίνουμε στο κοινό τραγούδια αγαπημένα..."

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | "Δίνουμε στο κοινό τραγούδια αγαπημένα..."


04/09/2010

Η πρώτη έχει μείνει γνωστή στον κόσμο ως «ιδεώδης ερμηνεύτρια» του Μίκη Θεοδωράκη, παίζοντας ταυτόχρονα με την κοντράλτο φωνή της και την εξαιρετική δραματική της έκφραση σπουδαίο ρόλο στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής. Η δεύτερη, μια από τις πιο εκφραστικές και αισθαντικές ελληνικές φωνές, που έχει συνεργαστεί με πληθώρα μεγάλων συνθετών και καλλιτεχνών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα μουσικών επιλογών. Η τρίτη, μια από τις πιο σημαντικές και δημιουργικές παρουσίες στο χώρο της ερμηνείας εδώ και χρόνια, με σπάνια φωνητική ποιότητα, ανοιχτή σε πειραματισμούς στο ρεπερτόριό της. Και οι τρεις έχουν μια ιδιαίτερα καταξιωμένη καριέρα εδώ και χρόνια και κουβαλούν τις δικές τους εμπειρίες. Η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά και η Σαβίνα Γιαννάτου, 10 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, έρχονται αύριο για μια και μοναδική συναυλία στο Κάστρο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιάσουν επί σκηνής στους θεατές το κοινό αποτέλεσμα του προσωπικού τους μουσικού ταξιδιού. Και θα μας πάρουν μαζί τους κι εμάς, σε όλο τον κόσμο, με τραγούδια που, όπως υπόσχεται και η Μαρία Φαραντούρη με την οποία το «Ε» μιλάει σήμερα, είναι από αυτά που αγαπήσαμε και άντεξαν στο χρόνο…


Κυρία Φαραντούρη, χαιρόμαστε κατ’ αρχήν πολύ που σας φιλοξενούμε στις σελίδες μας. Βρίσκεστε και πάλι μαζί επί σκηνής με την Έλλη Πασπαλά και τη Σαβίνα Γιαννάτου, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Τι αίσθηση σας είχε μείνει από εκείνη την πρώτη συνεργασία;
«Η τότε συνεργασία μας ήταν μια δική μου ιδέα. Τότε είχαμε πολύ καλή χημεία και πήγε πολύ καλά το σχήμα.»

Τι σας ώθησε ξανά σε αυτά τα κοινά βήματα; Είναι κάτι που το προσπαθούσατε;
«Αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε τελείως τυχαία. Ένα ωραίο ταξίδι - ταξιδεύουμε πραγματικά, παρ’ όλο που είναι προσωρινό, αφού η καθεμία έχει τις δικές της δουλειές. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι στο εξωτερικό. Τόσο η Σαβίνα όσο κι εγώ δε θέλουμε να εμφανιζόμαστε σε μαγαζιά, αλλά σε θέατρα…
Το καλό είναι, πάντως, πως δεν έχουμε ανταγωνισμούς. Η μία θαυμάζει την άλλη. Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε διαφορετικούς χώρους και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε το καλό γνωστό τραγούδι με νέα ακούσματα και χάρη στην καταπληκτική ενορχήστρωση του Τάκη Φαραζή, το πετυχαίνουμε. Είμαστε όλοι μια δημιουργική παρέα, κάτι δύσκολο να το βρεις σήμερα.»

«Δεν κάνουμε σουξέ»
Σε συνέντευξή σας για την τότε συνεργασία σας, έχετε πει ότι οι ομοιότητές σας ήταν πολλές: ποιότητα, γνώση, εμπειρία, κοινή αισθητική. Ισχύει ακόμη αυτό;
«Πάντοτε μαθαίνεις. Έχουμε ωραίες ιδέες, τις ανταλλάσουμε και προσπαθούμε να δώσουμε μια δημιουργική έμπνευση στα τραγούδια, είτε είναι παλιά οπότε τα ξαναδίνουμε ως καινούργια, είτε είναι καινούργια και προσπαθούμε να τα περάσουμε στον κόσμο με ένα πιο αισθητικό και πνευματικό κριτήριο. Δεν κάνουμε σουξέ. Αισθάνομαι ότι αυτός που έρχεται στη συναυλία μας, θέλει να ακούσει καλή μουσική, να ψιθυρίσει τραγούδια γνωστά και ελληνικά, όπως τη “Φαίδρα” του Θεοδωράκη που λέει η Σαβίνα, το “Να με προσέχεις” του Νίκου Πορτοκάλογλου που λέω εγώ, τραγούδια του Χατζιδάκι και της Ρεμπούτσικα, που τραγουδάει η Έλλη. Προσπαθούμε να είναι πρωτότυπα τα ακούσματα. Το χειμώνα π.χ., τραγουδούσα και μπλουζ. Τώρα στη θέση τους βάλαμε ελληνικά.»

Κατά πόσο επηρεάζουν σήμερα το κοινό σας ρεπερτόριο και τη συνεργασία σας τα βιώματα και οι καινούργιες εμπειρίες - μουσικές και μη - που έχετε αποκομίσει και οι τρεις;
«Εννοείται πως το επηρεάζουν πολύ. Η καθεμία έχει ένα ιδιαίτερο ύφος και ιστορία που κουβαλάει στην πλάτη της, ένα ρεπερτόριο συγκεκριμένο από το οποίο αντλούμε και μια ιδιαίτερη φωνή που έχει να δώσει. Δεν υπάρχει ισοπέδωση, δεν καταπιέζουμε αυτό που έχουμε μέσα μας. Εγώ, για παράδειγμα, θα προσπαθήσω να βγάλω το λυρικό και δωρικό μου ύφος, η Σαβίνα τους λαρυγγισμούς, η Έλλη τα δικά της τραγούδια και ύφος.»

Κατά πολλούς, οι παλιότερες τριφωνίες σας ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες στην πορεία…
«Έτσι είναι, το έχουμε ακούσει από πολλούς. Μετά δέθηκαν διάφοροι μουσικοί σε ντουέτα και τρίο. Πλέον, βέβαια, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που γίνεται κάτι τέτοιο, όπως οι οικονομικοί.»

Το αυριανό πρόγραμμα

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της αυριανής κοινής σας εμφάνισης;
«Έχουμε ένα πολύ πλούσιο ρεπερτόριο από παλιά και νέα τραγούδια, που θα μπορούσε να γίνει και δισκογραφία. Το πρόγραμμα οργανώθηκε με το σκεπτικό τού να δώσουμε στο κοινό τραγούδια αγαπημένα από όλο τον κόσμο: γαλλικά, ισπανικά, από τη Λατινική Αμερική, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Παλαιστίνη, την Αμερική, τραγούδια του κινηματογράφου που άφησαν το στίγμα τους, διαχρονικά, που αγαπιούνται ακόμα. Πήραμε ακόμη τραγούδια από τη Θράκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τη Βουλγαρία κ.λπ.. Κάθε μια από τις τρεις μας έχει τα δικά της, υπάρχουν τραγούδια που τα αγαπάμε και οι τρεις, αλλά έχουμε διαλέξει και τα προσωπικά μας.»

«Ο γύρος του κόσμου με τρεις φωνές». Αυτό σημαίνει ότι θα ακούσουμε και τώρα τραγούδια ερμηνευμένα ταυτόχρονα και από τις τρεις ή η καθεμιά θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της;
«Θα έχουμε και ξεχωριστά τα τραγούδια της η καθεμιά, θα τραγουδήσουμε και μαζί.»

Στη Λέσβο έχετε ξαναβρεθεί και οι τρεις μαζί;
«Μαζί και οι τρεις δεν έχουμε έρθει ποτέ, χωριστά όμως ναι, με διάφορα σχήματα. Προσωπικά έχω μια πολύ ωραία εικόνα για το νησί, είναι μοναδικό. Έχω και αρκετούς γνωστούς και φίλους και συνήθως κάθομαι και μια - δυο μέρες μετά τη συναυλία και απολαμβάνω το νησί μαζί τους. Τώρα δε θα μείνουμε όμως, θα γυρίσουμε στην Αθήνα.»


Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Παλμύρα την εποχή του Γκαίτε

29 Φεβρουαρίου 2016, 21:25
H Παλμύρα που βρίσκεται σήμερα στο έλεος του ΙΚ ενέπνευσε την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο ...

Στον «δικό μας» Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

09 Οκτωβρίου 2014, 17:44
Από τη Θεσσαλονίκη η καταγωγή του Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ...

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

28 Απριλίου 2013, 15:59
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0