Η απομυθοποίηση των αξιωμάτων - του Γιώργου Λακόπουλου
Στα κόμματα οι εσωτερικές ψηφοφορίες για τα κομματικά αξιώματα είναι σαν βαρόμετρο που καταγράφει το βεληνεκές της επιρροής του αρχηγού. Ισως γι΄ αυτό οι αρχηγοί τις αποφεύγουν όσο μπορούν- όταν δεν αποφεύγουν να υπάρχουν τα ίδια τα αξιώματα. Π.χ. στο ΠΑΣΟΚ μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκαν. Στην κομματική ιεραρχία με τον εκλεγμένο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής- ή του Εθνικού Συμβουλίου όπως μετονομάστηκε εν συνεχεία. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που εκλέγει έκτοτε τον δικό της γραμματέα.
Στην αρχή αυτή η εσωκομματική διαδικασία είχε πολιτικό ενδιαφέρον. Παράδειγμα η πρώτη εκλογή κομματικού γραμματέα στην επεισοδιακή σύνοδο του «Πεντελικού», όπου ο Ακης Τσοχατζόπουλος νίκησε τον Παρασκευά Αυγερινό, με την υποψηφιότητα του οποίου οι ενωμένες δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της εποχής επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να αμφισβητήσουν το προσωπικό ιμπέριουμ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ή στην ψηφοφορία του Εθνικού Συμβουλίου προ μηνών, που με το ζόρι έβγαλε γραμματέα τον Σωκράτη Ξυνίδη απέναντι στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που προσωποποίησε τις αντιδράσεις σε ιδεολογικές εκτροπές. Αντιστοίχως, η ιστορία του ΠΑΣΟΚ γράφεται στις ψηφοφορίες μεταξύ των βουλευτών για την ανάδειξη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αντικατοπτρίζουν αξιόπιστα τους κυλιόμενους εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Οπως δείχνουν να πράγματα, αυτό το στοιχείο που επιχρωμάτιζε τον εσωκομματικό βίο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι προβλέψεις για δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν αναγκαστικά μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Για το αξίωμα του γραμματέα της Κ.Ο. αυτήν την ώρα δεν βρίσκεται καν ενδιαφερόμενος. Η ισχυρή υποψηφιότητα του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου δεν θα υπάρξει ποτέ. Ισως γιατί θα προτιμούσε να μπει στην κυβέρνηση ή γιατί ενοχλήθηκε που δεν τον ρώτησαν προτού τον χρίσουν υποψήφιο. Πάντως ο ίδιος δεν το απεδέχθη και απάντησε στον Πρωθυπουργό ότι προτιμά να παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο για το αξίωμα του γραμματέα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης έχει απέναντί του μόνο τις ενωμένες εσωκομματικές δυνάμεις του... λευκού. Θα είναι ο έκτος γραμματέας από τότε που πήρε το κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ένατος από το 1990. Αυτό εξηγεί γιατί ούτε στην Ιπποκράτους ούτε στη Βουλή υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν υψηλά αξιώματα: «Το ΠΑΣΟΚ παράγει πλέον περισσότερους γραμματείς από όσους μπορεί να καταναλώσει».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα