Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Χαιρετισμός αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την ευρεία σύσκεψη της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο

Αρχική | Κύπρος | Χαιρετισμός αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την ευρεία σύσκεψη της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
Η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»
9 Σεπτεμβρίου 2010


Αγαπητοί μας,

Με πολλή αγάπη χαιρετίζουμε τη σημερινή ευρεία Σύσκεψη, την οποία διοργανώνει η «Κίνηση για την Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο».

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, γιατί, σύμφωνα και με την Πρόσκληση που αποστάληκε, κατά τη Σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τη μέχρι τώρα δραστηριότητα, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για συνέχιση της προσπάθειας. Ασφαλώς, όλα αυτά μαρτυρούν την κοινή αγωνία που μας συνέχει, αλλά και τον άσβεστο πόθο που μας διακατέχει, για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας στη γη των πατέρων του και τη σωτηρία της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι διεξαγόμενες συνομιλίες προς λύση του εθνικού μας προβλήματος εις ουδέν κατέληξαν, παρ’ όλες τις κατά καιρούς εκ μέρους μας πολλές και οδυνηρές υποχωρήσεις. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Έρογλου, και γενικότερα οι Τουρκοκύπριοι, δεν είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν μόνοι τους. Πίσω απ’ αυτούς βρίσκεται η Τουρκία, η οποία και υπαγορεύει τις δικές της θέσεις. Και οι θέσεις των Τούρκων, όπως συνεχώς αποδεικνύεται, είναι τόσο σκληρές και μαξιμαλιστικές, που δεν αφήνουν περιθώρια για λύση.

Δυστυχώς, η Άγκυρα και ο εδώ κατοχικός ηγέτης χρησιμοποιούν τις συνομιλίες ως προπέτασμα προς εξαπάτηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Στόχος τους, μέσα από τις θέσεις που διαχρονικά καταθέτουν στις συνομιλίες, είναι μια ρατσιστική και διαιρετική λύση. Και βεβαίως, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι εμείς, ως Εκκλησία, ουδέποτε θα αποδεκτούμε μια τέτοια κακή λύση, η οποία δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του λαού μας και θα κρατεί μοιρασμένη την πατρίδα μας. Αντίθετα, στόχος και επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, η οποία θα επανενώνει τη νήσο μας, θα την απαλλάσσει από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα χωριά και στις πόλεις τους και θα κατοχυρώνει για όλους τους γηγενείς – αυτόχθονες Κυπρίους τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ισονομίας και  ασφάλειας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους σε επαγρύπνηση και συστράτευση. Λέγει μια ξένη παροιμία ότι «για να αλυσοδέσεις ένα λαό, πρέπει πρώτα να τον αποκοιμίσεις»! Και εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την αποκοίμιση του λαού μας.

Ασφαλώς, ο αγώνας μας είναι και δύσκολος και σκληρός. Και σε τούτο δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Και αυτήν την αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ. Να αντλούμε όμως, πρέπει, δύναμη και θάρρος από τη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή «στην κορυφή του ανήφορου είναι η σταύρωση. Και πίσω απ’ αυτήν η Ανάσταση»!

Μπροστά, λοιπόν, στην κρισιμότητα των καιρών, δικό μας χρέος και δική μας ευθύνη είναι να σφυρηλατούμε συνεχώς μέσα στις καρδιές μας το απαραίτητο πνεύμα της ομόνοιας και της ενότητας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε και στη δικαίωση του αγώνα μας. Το χρωστούμε σ’ όλους τους πρόσφυγές μας, στις χαροκαμένες μάνες και στους άλλους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων μας, αλλά και στους εγκλωβισμένους μας, που καρτερικά προσδοκούν την άγια ημέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι θα φτάσουμε στη δικαίωση. Αρκεί να παραμείνουμε όλοι σταθεροί και αμετακίνητοι στους στόχους και στα δίκαια του αγώνα μας. Αρκεί, παρά τις οποιεσδήποτε πιέσεις, να μη συμβιβασθούμε με την αδικία, αλλ’ ούτε και να αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής με την υπογραφή μας.

Θερμά συγχαίροντας την Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη σημερινή ευρεία τούτη  Σύσκεψη, επιδαψιλεύουμε προς όλους τις ευλογίες της Εκκλησίας και ευχόμαστε όπως με τη βοήθεια του Θεού, αλλά και με τη δική μας καθολική συστράτευση, σύντομα ο Ήλιος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης φωτίσει και την Κύπρο μας από τη μια άκρη ως την άλλη. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
9 Σεπτεμβρίου 2010.

Αποστολή: Πάνος Ιωαννίδης





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0