Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παρερμηνεία και κατάχρηση των εννοιών “Δημοκρατία” και “Ελευθερία” - του Παύλου Καρκανίδα (Αυστραλία)

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Παρερμηνεία και κατάχρηση των εννοιών “Δημοκρατία” και “Ελευθερία” - του Παύλου Καρκανίδα (Αυστραλία)

 

Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε.

Παρερμηνεία και κατάχρηση των εννοιών “Δημοκρατία” και “Ελευθερία”.

Βλέπουμε κάποια καλά πράγματα αλλά και κάποια άσχημα πράγματα με τη νέα γενιά. Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίον μιλάνε οι νέοι μας, τον τρόπο που εκδηλώνονται και συμπεριφέρονται. ΄Ομως, ας κοιτάξουμε βαθύτερα στις αιτίες αυτών των κάποιων κακών πραγμάτων και συμπεριφορών. Ας δούμε το πρόβλημα από τη σκοπιά της ουσίας του νοήματος και το κοινωνικό και να συλλογιστούμε τι φταίει και τι καλό θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα παιδιά μας, για το μέλλον τους, για το μέλλον της κοινωνίας μας,  της πατρίδας μας.

Αιτία κακών και η τηλεόραση.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η τιβούλα, (TV και κανάλια), όλοι τρέξαμε χαρούμενοι και κατενθουσιασμένοι να την βάλλουμε στο σαλόνι μας. Προϊόντος του χρόνου όμως, άρχισε να γίνεται εμπορικό προϊόν, ( για διαφημίσεις, - κάποιος έπρεπε να πληρώνει -) αλλά και με το αζημίωτο γίνεται εργαλείο για πολιτικοκομματική, κυβερνητική, η, και για αντιπολιτευτική προπαγάνδα, ή, και εργαλείο τρόμου, εκφοβισμού, προσηλυτισμού, γυμνού, πορνό-σεξ και ότι άλλο τραβάει τον θεατή, για να έχει η ΤV μεγαλύτερη τηλεθέαση, με μοναδικό σκοπό να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Όσο πιο μεγαλύτερη τηλεθέαση, τόσο περισσότερα πληρώνουν αυτοί που διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Δηλαδή όλα για το χρήμα. Έτσι σιγά – σιγά, με εξαίρεση λίγων καλών προγραμμάτων, αυτοκαταστρέφεται ποιοτικά η TV  με αποτέλεσμα να βλάπτει τους τηλεθεατές,  παρά να τους ωφελεί. Οι παρακάτω σκέψεις του Κλάϊβ Μπάρνς λένε τα υπόλοιπα και πολύ σημαντικά.

“Television is the first truly democratic culture - the first culture available to everybody and entirely governed by what the people want. The most terrifying thing is what people do want.  “Clive Barnes” --- και σε μετάφραση..,

“ Η τηλεόραση είναι η πρώτη αληθώς δημοκρατική κουλτούρα- η πρώτη κουλτούρα διαθέσιμη σε όλους και εξ ολοκλήρου συντασσόμενη με ό,τι ο κόσμος θέλει. Το πιo τρομακτικό πράγμα είναι τι ο κόσμος θέλει.”

Άλλες αιτίες των κακών.

Το αλκοόλ και η χρήση καπνού και άλλων ναρκωτικών. Η  χρήση  αυτών των ουσιών αλλοιώνουν προς το χειρότερο τον χαρακτήρα του ανθρώπου, και με βλάβη της υγείας του. Είναι μία από τις αιτίες της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και για τις ροπές στη βία και στην εγκληματικότητα.

Αβλαβής και ίσως ωφέλιμη, μπορεί να είναι μόνο η πού και πού μια μέτρια χρήση του ανόθευτου αλκοόλ, κυρίως κρασί, και χωρίς την ανάμειξή του με κάποιο άλλο ποτό. Δυστυχώς πολλοί χρήστες του αλκοόλ και ειδικά οι νέοι σε μεγαλύτερο ποσοστό, προτιμούν τη κατάχρηση από τη χρήση. Μετατρέπουν δηλαδή - το -“μέτρο άριστον”   σε “άμετρο άριστον” και το “τερπνό μετά του ωφελίμου” σε “τερπνό μετά του βλαπτικού.”

Άλλη αιτία κακών είναι η κακώς εννοούμενη Δημοκρατία, και η Ελευθερία.

Δημοκρατία σημαίνει δικαιώματα: Ο λαός να αποφασίζει δια της ψήφου του ποιοι θα κυβερνήσουν. Ο κάθε πολίτης έχει ελευθερία λόγου, ελευθερία έκφρασης σκέψεων, και ελευθερία ιδεών, ακόμη και ελευθερία διαμαρτυρίας, και ελευθερία απεργίας, όλα όμως αυτά μέσα σε ένα πλέγμα νομιμότητας και ορίων, που να μην βλάπτουν την ίδια τη Δημοκρατία, την κοινωνία και την πολιτεία.

Δημοκρατία σημαίνει και υποχρεώσεις: Όχι μόνο να ζητάμε από το κράτος τι μπορεί να κάνει για μας, αλλά να αναλογιστούμε και τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος και τι μπορούμε να κάνουμε εγώ και εσύ για το κράτος.  Να πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν, να υπακούμε στους νόμους και να τους τηρούμε. Στο κάτω – κάτω, κράτος είμαστε εσύ και εγώ και όλοι μας. Επομένως όταν βοηθάς το κράτος, είναι για το καλό το δικό σου, το δικό μου, των οικογενειών μας, για το καλό της κοινωνίας, για το καλό της πατρίδας μας.

Τι δεν σημαίνει η Δημοκρατία: Δεν σημαίνει αναρχία, δεν σημαίνει παρανομία, δεν σημαίνει αν θέλω πληρώνω, ή, δεν πληρώνω φόρους, δεν σημαίνει κάνω ό,τι θέλω, για το δικό μου ατομικό συμφέρον, ή, μιας ομάδας,  ασκώντας βία και  βλάπτοντας τους άλλους και ολόκληρη την κοινωνία.

Η ελευθερία δεν πρέπει να δίνεται  ελεύθερα και αδίδακτα,   παρά με επεξήγηση για τα όρια της και την αξία που έχει για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και μιας ευνομούμενης κοινωνίας, για να την εκτιμήσουν οι πολίτες την ελευθερία και μέχρι που να μάθουν να μη κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας, και για το ατομικό τους συμφέρον,  εφόσον θα έχουν ήδη διδαχθεί την έννοιά της και την αξία της.

Ελευθερία σημαίνει, ότι αρχίζει από σένα για σένα και τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου για τον άλλο.

Τι δεν σημαίνει Ελευθερία: Δεν σημαίνει να παρανομώ, η να κάνω οποιοδήποτε κακό, να μην πληρώνω φόρους, να παρεμποδίζω την ελευθερία των άλλων. Όταν  κάνω κάτι κακό στους άλλους, που δεν θέλω να κάνουν οι άλλοι σε μένα.

Παραδείγματα.

Βωμολοχούν κάποιοι αδιάντροπα (μ....α- στα τέτοια του- κ.α.) δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, στα κανάλια της τηλεόρασης;  σου λένε:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε.

Σκύλο-καβγαδίζουν κάποιοι στα Τήλε-παράθυρα της TV ; σου λένε:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε.;

Κτίζουν κάποιοι αυθαίρετα; σου λένε:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε.

Φτιάχνουν σιχαμερούς και αποπνικτικά βρομερούς λόφους τα σκουπίδια στην Αθήνα αλλά και παντού στα προάστια, επειδή οι συλλέκτες απορριμμάτων έχουν   πολυήμερη απεργία; σου λένε:

Ελευθερία έχουμε, δημοκρατία έχουμε.

Παρκάρουν τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα στις οδικές αρτηρίες και κόβουν την Ελλάδα στα δύο και στερούν τον πληθυσμό από καύσιμα και τρόφιμα; σου λένε:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε να το κάνουμε.

Κάνουν διαδηλώσεις και πορείες και καταλαμβάνουν τους δρόμους, διακόπτοντας τις συγκοινωνίες; σου λένε:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε να το κάνουμε.

Οδηγεί το αυτοκίνητό του μεθυσμένος, δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, πετάει από το παράθυρό του το αναμμένο τσιγάρο του, καβαλάει τη μοτοσικλέτα του και δεν φοράει κράνος, οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, υπερβαίνει τα όρια ταχύτητος κατά 50χλμ., πηγαίνει εξοχή και  στολίζει την περιοχή που τον υποδέχθηκε με τα απορρίμματά του και τα περιττώματά του; σου λέει:

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία έχουμε.

Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά δείγματα παρερμηνείας της έννοιας της ελευθερίας και δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω με περισσότερα. Θα αναφέρω μόνο αυτά που είπε ο Ισοκράτης 24 αιώνες πριν και που  αρμόζουν πιο πολύ για το σήμερα, παρά για το τότε.

« Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. » Ισοκράτης (436π.χ.—338π.χ.)

Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία της ανευθυνότητας και να γίνει νοοτροπία της ευθύνης.

Νοοτροπίες του “Ωχ αδελφισμού” (ωχ αδελφέ), του “δε βαριέσαι”, του “εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα του”, του “εγώ δεν φταίω” Να γίνουν, ναι πρέπει να κάνω κάτι και εγώ για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Ναι φταίω και εγώ, ναι φέρω και εγώ ευθύνη για ότι κακό συμβαίνει στη κοινωνία μας.

Η Παιδεία.

Χρειάζονται πολλά να γίνουν, καταρχάς στην παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Όχι μόνο στην επαγγελματική πλευρά της, αλλά και στην πνευματική. Πρέπει από τη 1η τάξη  του Δημοτικού σχολείου, μέχρι την τελευταία  τάξη του Γυμνασίου, να  διδάσκουμε το μάθημα του καλού πολίτη, του καλού Έλληνα, του καλού  κοσμοπολίτη. Πρέπει όμως οι δάσκαλοι να είναι παράδειγμα καλού πολίτη για τους μαθητές τους. Πρέπει να ξέρουν πως όταν διδάσκουν δεν εξασκούν απλώς ένα βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα. Δεν είναι εκεί για να διδάσκουν απλώς και μόνο γνώσεις, αλλά και γνώση και ήθος.

Η γλώσσα μας.

Πρωτεύον πρέπει να είναι το μάθημα της ελληνικής γλώσσας μας, η οποία είναι η πιο όμορφη ακουστικά και η πιο πλούσια σε νοήματα από όλες τις γλώσσες του  κόσμου.

Δεν σας το είπα εγώ, ούτε αναφέρω ότι το είπαν Έλληνες διακεκριμένοι γλωσσολόγοι, επειδή θα κατηγορηθούμε για εθνικισμό και ρατσισμό. Το είπαν δεκάδες ξένοι επιστήμονες. Αναφέρω μονο τι είπαν για την ελληνική γλώσσα τέσσερις μόνο από αυτούς.

Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε:

«Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»

Ιρίνα Κοβάλεβα (Σύγχρονη Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ)

«Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.»

Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832)

«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.»

Diogenes Laertius ( για τη μόρφωση της νεολαίας)

«The foundation of every state is the education of its youth.»

και σε μετάφραση: «To θεμέλιο για κάθε πολιτεία, είναι η μόρφωση της νεολαίας της».

Τα παιδιά είναι τα θεμέλια της αυριανής κοινωνίας.

Τα παιδιά είναι τα θεμέλια του κοινωνικού οικοδομήματος. Κτίστε γερά και υγιή θεμέλια για ένα καλύτερο, πιο γερό, νέο-ανεγειρόμενο κοινωνικό οικοδόμημα. Για καλύτερους πολίτες, καλύτερους Έλληνες, καλύτερη κοινωνία, καλύτερη Ελλάδα, καλύτερο κόσμο.

Διδάξτε στα παιδιά μας την αλήθεια, το ωραίο, το δίκαιο, το σεβασμό προς εαυτούς και αλλήλους, τη ντροπή, το θάρρος, την ανδρεία, την εγκράτεια, το φιλότιμο, το μέτρο, τη λογική, τη σοφία, την εργατικότητα, την τιμιότητα, την φιλαλληλία και την πατριδογνωσία. Και αυτές οι αρετές, θα πλάσσουν τον χαρακτήρα τους και θα γίνουν πράξη και κτήμα τους για όλη τους τη ζωή. Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά και χρήμα. Πρέπει το κράτος να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια για τη  δημόσια παιδεία. Ώστε αυτή να παράγει καλύτερο έργο και να αγκαλιάζει όλα τα Ελληνόπουλα και όχι μόνο αυτά των προνομιούχων και των πλουσίων.

Το μάθημα ..“αγωγή του ανθρώπου - πολίτη”

Πρέπει η πολιτεία να αναθέσει στους αποδεδειγμένα σοφότερους πνευματικούς μας ταγούς, τη συγγραφή τετράτομου βιβλίου, “Αγωγή του ανθρώπου - πολίτη” Δύο τόμοι για να διδάσκονται στη βασική πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δύο τόμοι στη δευτεροβάθμια. Αυτά τα μαθήματα θα γίνoνται όχι μόνο για να τα αποστηθίζει το παιδί, αλλά και να τα καταλαβαίνει και να τα συνειδητοποιεί. ΄Ωστε να κάνει το καλό όχι μόνο επειδή του το υπέδειξε ο δάσκαλος, αλλά γιατί είναι η δική του επιλογή. Γίνανε δικές του πεποιθήσεις. Δηλαδή έμαθε να σκέφτεται, να έχει κρίση, και αυτοβούλως να κάνει το καλό, όχι από μίμηση, αλλά από συνείδηση. Με τον ίδιο τρόπο το παιδί θα γνωρίζει το κακό, και εκ συνειδήσεως θα το αποστρέφεται.

“ If you refuse to be made straight when you are green, you will not be made straight when you are dry.” ( αλληγορικώς ) και σε μετάφραση,

“ Εάν αρνηθείς να γίνεις ΙΣΙΟΣ  όταν είσαι πράσινος, (χλωρό δενδρύλλιο)  δεν μπορείς να γίνεις ΙΣΙΟΣ όταν έχεις γίνει στεγνός. ( ένα μεγάλο και σκληρό δένδρο )

Δεν γεννιέται κάποιος καλός, η, κακός. Γίνεται.

Δεν γεννιέται ο άνθρωπος κακός η καλός. Γίνεται καλός από τη σωστή παιδεία. Και γίνεται κακός από ανεπαρκή παιδεία η ελλείψει παντελούς παιδείας. Αλλά και γίνεται καλός η κακός, από την ισότητα απονομής της δικαιοσύνης η την ανισότητά της. Και ακόμη γίνεται καλός η κακός, από οικονομικές αδικίες. Ο μεν, έχει πλεονασματική οικονομική ευμάρεια, ο  δε άλλος, εξαθλιωτική οικονομική ανεπάρκεια. Αλλά, ανισότητες και στην εργασία. Στον μεν, είναι ανοιχτές όλες οι πόρτες, στον δε, είναι όλες κλειστές. Πρέπει λοιπόν αυτές οι ανισότητες να εκλείψουν από την κοινωνία μας.

Η Γνώση είναι το φώς του κόσμου. Η άγνοια σκοταδισμός.

“Δίδαξε στο παιδί, το καλό, το ωραίο, το μέτρο, το σωστό,  το καθαρό, το σοφό, το λογικό,  το δίκαιο, το ηθικό, το αληθινό, τη σύνεση και το ήθος, εν τη αρχή της οδού της ζωής αυτού και δεν θέλει απομακρυνθεί εξ αυτής ουδέ όταν γεράσει.”  Δηλαδή τις διαχρονικές αρχές και αξίες των προγόνων μας, για μια αν όχι άριστη, τουλάχιστον  πολύ  καλύτερη αυριανή κοινωνία.

Nαι, αυτό είναι αληθές, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, να γίνουμε καλύτεροι και όλοι εμείς οι ενήλικες, ώστε να γίνουμε για τα παιδιά μας το καλό παράδειγμα προς μίμηση και όχι το κακό παράδειγμα. Χρειάζεται και να εκλείψουν και όλες οι ανισότητες όπως  αναφέρθηκα πιο πάνω. Δεν γεννήθηκαν τα παιδιά μας κακά. Έγιναν  κακά μέσα σε μια κακή, ελλιπή και άδικη κοινωνία. Δεν φτιάξανε αυτά αυτή τη κακή κοινωνία, εμείς τη φτιάξαμε. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για τα κάποια κακά παιδιά μας φταίμε εμείς, και όχι εκείνα. Εμείς λοιπόν πρέπει να διορθωθούμε, και εμείς πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Τρίτη γενιά

Τρίτη γενιά είναι τα παιδιά των παιδιών μας που ακόμη δεν έχουν έλθει στο κόσμο μας. Δηλαδή τα εγγόνια μας που πρόκειται στο εγγύς μέλλον να έχουμε. Από αυτή τη τρίτη γενιά που θα είναι τα νέα θεμέλια του ελληνισμού, μπορούμε να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές που προτείνω. Πρέπει όμως αυτές τις ριζικές, προοδευτικές, προς το καλύτερο αλλαγές, να τις αρχίσουμε από τώρα. Εάν δεν αρχίσουμε από τώρα, θα έλθει και η τρίτη με το κακό DNA μας γενιά και θα τρέχουμε για να προλάβουμε τη τέταρτη γενιά. Τρομάζω με τη σκέψη ότι ίσως ποτέ να μην κάνουμε τίποτε και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, γενιά με γενιά. “Αμαρτίες γονέων παιδεύουν τέκνα” Είναι καθήκον όλων μας και υποχρέωσή μας, να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην ακολουθήσουν τον κακό μας εαυτό οι γενιές που έρχονται  και να μην επωμισθούν τα βάρη των δικών μας σφαλμάτων και αμαρτημάτων. Για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,  για μια ΝΕΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Παύλος Καρκανίδας                                        - pakar@bigpond.net.au  -

15 Σεπτεμβρίου 2010


 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0