Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ομερτά - του Δημήτρη Μητρόπουλου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ομερτά - του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ – όπως και οι παλιές αγάπες – δεν πάνε στον Παράδεισο. Στην Κόλαση πάνε. Η διαπίστωση ισχύει καθ’ υπερβολήν για την υπόθεση του Βατοπεδίου.


ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ότι το Βατοπέδιο σφράγισε την πενταετία Καραµανλή και, πιθανώς, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, δεν έχει παρά να διαβάσει «Vanity Fair». Το αµερικανικό έντυπο, ένα από τα κορυφαία περιοδικά του κόσµου, έστειλε έναν δηµοσιογράφο στην Ελλάδα για να γράψει ένα µεγάλο ρεπορτάζ για την κρίση στη χώρα µας. Δεν είναι τυχαίος. Είναι ο Μάικλ Λιούις, συγγραφέας του οικονοµικού µπεστ σέλερ της χρονιάς «Τhe Βig Short» (ελληνιστί, «Το µεγάλο σορτάρισµα») που εξηγεί µε γαργαλιστικές λεπτοµέρειες τι έγινε µε τα σάπια αµερικανικά στεγαστικά δάνεια και πώς ο καπιταλισµός έφτασε στο χείλος του γκρεµού το 2008.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ, ξεκινώντας να γράψει για το ελληνικό χρέος, ο Λιούις πήρε τελικά τον δρόµο για τη Μονή Βατοπεδίου.

Οι συζητήσεις του µε τον Αρσένιο – δεξί χέρι του Εφραίµ – είναι για δηµοσιογραφική ανθολογία. Τη χρονιά που χρεοκόπησε η Λίµαν και παραλίγο να µη µείνει όρθια ούτε µια τράπεζα διεθνώς, στην Ελλάδα του Καραµανλή ανακαλύπταµε τις δραστηριότητες της Αγίας Τράπεζας µιας αθωνικής µονής.

ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ είναι η µεγάλη εικόνα – από το ρεπορτάζ ενός ξένου δηµοσιογράφου µέχρι όσα λένε οι ταξιτζήδες – που εξηγεί τη µικρή. Δηλαδή την έκρηξη της Κατερίνας Πελέκη-Βουλγαράκη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Η σύζυγος του πρώην υπουργού (Δηµόσιας Τάξης, Πολιτισµού και, τελικά, Ναυτιλίας) της κυβέρνησης Καραµανλή είναι βραδυφλεγής βόµβα και µάλιστα διασποράς. Τα θραύσµατα όσων είπε έφτασαν ώς τα κεραµίδια της Ρηγίλλης και το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Παναγή Κυριακού.

ΟΙ ΠΕΛΕΚΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΔΕΣ πάντα άφηναν να εννοηθεί ότι έχουν πολλά να πουν. Ωστόσο, στη Ν.Δ. δεν τους φοβούνταν. Περίµεναν ότι θα διαχειριστούν το όλο θέµα πολιτικά – δηλαδή ότι θα υποµείνουν στη σιωπή, όπως, ας πούµε, οι Ρουσόπουλοι διεκδικώντας τη δικαστική τους δικαίωση. Οι ανησυχίες της Ν.Δ. πήγαιναν αντιθέτως σε µη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή σε υπαλλήλους ή διοικούντες της Κτηµατικής Εταιρείας του Δηµοσίου, καθώς και σε στελέχη του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους.

Η ΕΚΡΗΞΗ της Κατερίνας Πελέκη είναι το σενάριο - εφιάλτης. Η συµβολαιογράφος δείχνει καθαρά το Μαξίµου ως επισπεύδοντα στις ανταλλαγές λιµνών και οικοπέδων για χάρη της Μονής Βατοπεδίου. Η ανθηρή γλώσσα – για το ποιος φοράει παντελόνια και ποιος όχι – εντυπωσιάζει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάµε πως η ΔΑΠ, όπου η Κατερίνα διακρίθηκε τη δεκαετία του ‘80, δεν µοίραζε λουλούδια στα πανεπιστήµια.

ΩΣΤΟΣΟ, το σηµαντικό είναι άλλο. Ώς τώρα οι δεσµοί αλληλεγγύης του συστήµατος εξουσίας της προηγούµενης πενταετίας ήταν ισχυροί. Είναι η Κατερίνα που σπάει πρώτη την περίφηµη «οµερτά Καραµανλή».








Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0