Εξι νέα στρατηγεία στο Μαξίμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ Ενα πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο που θα παράγει πολιτική και θα αξιολογεί την πορεία του κυβερνητικού έργου θα έχει υπό την εποπτεία της η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία το επόμενο διάστημα θα αναλάβει την υπό σύσταση Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού που θα εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Θέος που εκτελεί χρέη προϊσταμένου του Γραφείου σχεδιασμού στρατηγικής θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και πιθανότατα θα διατηρήσει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό. Ενδεχομένως να σταματήσει να αποτελεί τον σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με τους υπουργούς, καθώς τον ρόλο αυτόν λογικά θα αναλάβει η κ. Βάρτζελη. Στον Σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί και ο προϊστάμενος του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν θα παραμείνει ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Ηρακλής Πολεμαρχάκις ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε δυσμένεια. Κεντρικό ρόλο στο νέο Μαξίμου αναμένεται να διατηρήσει και ο προϊστάμενος του Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης Χρήστος Τζουτζουράκης. Οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν στο Μαξίμου (άγνωστο όμως με ποιον ρόλο) οι νυν επικεφαλής Μονάδων Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ανδρέας Δρυμιώτης, Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Τσακλόγλου και Διά Βίου Μάθησης Αλέξης Κόκκος. Στο νέο Μέγαρο Μαξίμου διατηρείται και ο Νίκος Αθανασάκης ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τη συγκρότηση της νέας γραμματείας, η λειτουργία του Μαξίμου θα υπαχθεί συνολικά στο πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα αποκτήσει και νέα δομή. Οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θα υπαχθούν σε μονάδες- 6 στον αριθμό- οι οποίες θα στελεχωθούν με 120-130 υπαλλήλους, το 70% των οποίων θα επιλεγείόπως όλα δείχνουν- με τις διαδικασίες της ανοιχτής διακυβέρνησης, ενώ θα αξιοποιηθεί και το υπάρχον δυναμικό, αφού όπως λένε οι πληροφορίες στις πρωθυπουργικές μονάδες θα ενταχθούν και οι σημερινοί προϊστάμενοι (σύμβουλοι) στους διάφορους τομείς που λειτουργούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη σημερινή δομή του. Οι έξι νέες μονάδες θα είναι: Σχεδιασμού Κυβερνητικού Εργου, Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, Αξιολόγησης κυβερνητικού έργου, Παραγωγής Πολιτικής, Καινοτομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ποιοι θα στελεχώσουν.
Και νέο μοντέλο προβολής του κυβερνητικού έργου
Αλλαγές στον τομέα επικοινωνίας δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια καλύτερης και αποτελεσματικότερης προβολής του έργου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού που συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσε «τρύπες» στον τρόπο προβολής των κυβερνητικών δραστηριοτήτων και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει... ανοίγματα προς τα ΜΜΕ με στόχο τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας.
Ουσιαστικά, η ομάδα που στην κεντρική της σύνθεση αποτελείται από το επιτελείο της Ιπποκράτους που σχεδίασε και οργάνωσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου (Ραγκούσης, Γερουλάνος, Δρούτσας, Παπακωνσταντίνου, Βάρτζελη) συμφώνησε ότι από την κυβέρνηση απουσίαζε ώς τώρα η ύπαρξη ενός ενιαίου συντονισμένου κέντρου που θα αναλάμβανε την ενημέρωση για τις δράσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, όπως ειπώθηκε σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της, «είτε δεν υπήρχε ροή πληροφοριών προς τους δημοσιογράφους, είτε αυτή γινόταν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης».
Ηδη η ομάδα σχεδιασμού χθες έδωσε μία πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ανακοινώνοντας με SΜS στους συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι: «Από εδώ και στο εξής, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού, θα λαμβάνετε και ενημερωτικά SΜS αναφορικά με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αξιοποίηση στη δουλειά σας. Οταν χρειάζεται, θα συνοδεύονται από σχετικά email».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν δύο σκέψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα άλλαζε το επικοινωνιακό στήσιμο του έργου της. Κάποιοι είπαν ότι αυτό πρέπει να γίνει «επιθετικά», δηλαδή με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενημέρωσης και πληροφόρησης, και άλλοι επέμεναν ότι καλύτερα να υπάρξει μεταβατικό στάδιο προκειμένου σταδιακά και τα ΜΜΕ να εξοικειωθούν με το νέο στυλ επικοινωνίας. Ετσι, τις επόμενες ημέρες οι συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ θα λαμβάνουν ενημερωτικά αναλυτικά email για τις κυβερνητικές δράσεις, στα οποία θα υπάρχει επεξήγηση και αιτιολόγηση της κάθε πρωτοβουλίας, κάτι που ωστόσο θα διαφέρει από τον γνωστό «βασικό σχολιασμό επικαιρότητας» που διανέμεται ηλεκτρονικώς και σε κομματικά στελέχη και βουλευτές και το οποίο θεωρήθηκε ότι λειτουργεί προπαγανδιστικά.
Στις σκέψεις της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού είναι και η αμεσότητα της σχέσης του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. «Δεν θέλουμε έναν φοβικό αρχηγό απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά έναν πρωθυπουργό που θα μεταφέρει ο ίδιος τις απόψεις του για διάφορα θέματα» αναφέρει μέλος της ομάδας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με εκπροσώπους του Τύπου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα