«Γουρούνι των μετόπισθεν» ο Χίτλερ σύμφωνα με συστρατιώτες του στον Ά Παγκόσμιο
Ως μοναχικός, άβουλος και αντικείμενο χλευασμού παρουσιάζεται ο Χίτλερ μέσα από γράμματα και ημερολόγια στρατιωτών που υπηρέτησαν μαζί του στο 16ο Βαυαρικό Σύνταγμα Εφέδρων Πεζικού «Λιστ» στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε βιβλίο. Κάποιοι μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως «γουρούνι των μετόπισθεν».
Το βιβλίο με τίτλο «Ο πρώτος πόλεμος του Χίτλερ» έγραψε ο ιστορικός από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, δρ Thomas Weber. Ο συγγραφέας αναφέρει πως ο ρόλος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο παρουσιάστηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα. Επίσης, το βιβλίο διαλύει τον μύθο ότι ο Χίτλερ ήταν στο επίκεντρο ενός κλειστού συντάγματος στρατού, από το οποίο πολλοί βετεράνοι θα αποτελούσαν αργότερα τον πυρήνα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.
«Ο μύθος του Χίτλερ ως ένας γενναίος στρατιώτης και η συναδελφικότητα στα χαρακώματα χρησιμοποιήθηκαν από το Ναζιστικό Κόμμα από την αρχή προκειμένου να ελκύσουν κι άλλους πέρα από την ακροδεξιά. Έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσουν αυτή την ιδέα, αλλά η πραγματικότητα ήταν η ύπαρξη ενός χάσματος ανάμεσα στην πλειοψηφία των στρατιωτών και τον Χίτλερ. Η πιο γνωστή ιστορία ότι ο Χίτλερ είχε τη δύσκολη δουλειά να τρέχει στα χαρακώματα προκειμένου να μεταφέρει μηνύματα, απλά δεν είναι αλήθεια», αναφέρει ο δρ Weber.
«Ο ρόλος του ήταν να μεταφέρει μηνύματα από το αρχηγείο του στρατιωτικού συντάγματος σε άλλα τάγματα, για παράδειγμα, ή σε αρχηγεία άλλων μονάδων, και όχι σε λόχους, γεγονός που σημαίνει ότι βρισκόταν περίπου τρία με πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του πυρός», συμπληρώνει. Ακριβώς αυτή η απόσταση ήταν που οδήγησε στρατιώτες να τον αποκαλέσουν ως «γουρούνι των μετόπισθεν».
Παράλληλα, ο Weber αποκαλύπτει ότι το παράσημο που του είχε δοθεί το 1917, ο Σιδηρός Σταυρός Πρώτης Τάξης, ήταν επειδή είχε επαφές με ανώτερους αξιωματικούς και όχι για τον ηρωισμό του στη μάχη, μόνο το 2% των συστρατιωτών του είχαν προσχωρήσει στο Ναζιστικό Κόμμα μέχρι το 1933.
«Ο αντισημιτισμός και ο εθνικισμός του Χίτλερ δεν προήλθαν από τις εμπειρίες του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως εκτιμούν αρκετοί, αλλά από τη μετέπειτα πολιτική και οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» είναι το συμπέρασμα του συγγραφέα.
Πηγή: Τelegraph
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα