Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Επέτειος πένθους στο Ναύπλιο για τη δολοφονία του Καποδίστρια

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Επέτειος πένθους στο Ναύπλιο για τη δολοφονία του Καποδίστρια

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας από δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, τα οποία πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος για την δολοφονία του Καποδίστρια στα βρετανικά αρχεία παραμένει απόρρητος.

Ας έχουμε επίσης υπ' όψη μας ότι, ως κυβερνήτης, ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό, όπως επίσης αρνήθηκε χρηματική αποζημίωση από τον Τσάρο για να μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μεροληψία απέναντι στη Ρωσία, ενώ διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς της επανίδρυσης του κράτους.

Ακολουθεί άρθρο της Ελένης Μπίστικα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Λεπτομέρεια από τον πίνακα της δολοφονίας του Ιω. Καποδίστρια σε πίνακα του Κερκυραίου ζωγράφου Παχή – στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα.

 

Η γενέτειρά του Κέρκυρα τίμησε τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος με ανδριάντες, προτομές, στο νεοκλασικό κτίριο της Αναγνωστικής, το γραφείο και η βιβλιοθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια είναι έκθεμα - κειμήλιο, ενώ λειτουργεί το Μουσείο Καποδίστρια στην εξοχική έπαυλη της οικογενείας του, όπου έμεινε τρία χρόνια ο νέος στην ηλικία Ιωάννης. Ολοι οι επισκέπτες αφού ξεναγηθούν στον χώρο που διατηρεί την αύρα της αρχοντιάς στα τέλη του 17ου αιώνα (περισσότερα στα «ΕΛΜΠΙΣΤΕΥ-ΤΙΚΑ», στο περιοδικό «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής»), σταματούν μπροστά στον πίνακα που φιλοτέχνησε ο Κερκυραίος ζωγράφος Παχής, ο οποίος αναπαριστά τη σκηνή της δολοφονίας μέσα στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Δεν είχε καλή πληροφόρηση ο Κερκυραίος Παχής και δείχνει να δέχεται ο Κυβερνήτης τις προδοτικές σφαίρες των αδελφών Μαυρομιχάλη, υιών του Πετρόμπεη, μέσα στον ναό, ενώ η δολοφονία έγινε ακριβώς απ’ έξω από τον ναό. Ηταν Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831 και, όπως κάθε Κυριακή, ο Κερκυραίος Κυβερνήτης είχε πάει να λειτουργηθεί στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου της γενέτειράς του. Αργότερα ο Παχής έκανε και άλλο πίνακα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην είσοδο της εκκλησιάς πλέον... να δέχεται τις σφαίρες και το έργο αυτό βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας. Μπροστά στους πίνακες αυτούς, Ελληνες και ξένοι κοιτούν και κουνούν το κεφάλι τους, πώς είναι δυνατόν να θέλουν Ελληνες να σκοτώσουν τον Ελληνα σωτήρα τους... Αυτές οι σκέψεις αναφορικά με την πρόσκληση που έστειλε ο Δήμος Ναυπλιέων και το Πνευματικό Ιδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» ΝΠΔΔ «για την εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του θανάτου του Ιωάννη Καποδίστρια, Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος». Θα ψαλεί μεθαύριο Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 11.00 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση στον Ιστορικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

 






Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0