Από την Κόλαση στον Παράδεισο: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων
Ύστερα από 68 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 06:15 ώρα Ελλάδος ο απεγκλωβισμός του πρώτου εκ των 33 μεταλλωρύχων, οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου στο ορυχείο San Jose, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Στις 06:15 ώρα Ελλάδας απεγκλωβίστηκε, σώος και αβλαβής, ο πρώτος μεταλλωρύχος, Φλορένσιο Αβάλος. Κατά την έξοδό του, ο θαραλλέος μεταλλωρύχος δήλωσε: «Η πίστη κίνησε βουνά». Στις 07:10 εξήλθε και ο δεύτερος. Ο 39χρονος, Μάριο Σεπούλβεδα. Οι καμπάνες των εκκλησίων της χώρας χτυπούσουν χαρμόσυνα, όταν ο 31χρονος βγήκε στην επιφάνεια.
Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περίμεναν με ανυπομονυσία έξω από το ορυχείο, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.
Δείτε καρέ-καρέ τον απεγκλωβισμό του πρώτου μεταλλωρύχου
Ο μικρός γιος του μεταλλωρύχου ξέσπασε σε κλάματα βλέποντας τον κλωβό με τον πατέρα του να βγαίνει στην επιφάνεια, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι- συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα- κρατούσαν την ανάσα τους μέχρι τη στιγμή που η πόρτα άνοιξε και ο 31χρονος βγήκε χαμογελαστός.
Φορώντας βαριά ρούχα και γυαλιά ηλίου, για να αντέξει σε συνθήκες που έχει να ζήσει από τον Αύγουστο,
οπότε και εγκλωβίστηκαν οι 33 στο ορυχείο, ο Άβαλος αγκάλιασε και φίλησε την οικογένειά του εν μέσω ζητωκραυγών.
Έπειτα από λίγα λεπτά τον παρέλαβε ιατρική ομάδα προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι πρώτες εξετάσεις και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Η άφιξη του διασώστη, Μανουέλ Γκονσάλες, είναι η τελική απόδειξη ότι ο θάλαμος Phoenix που κατασκεύασε το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό-και δεν είχε δοκιμαστεί-, εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, είναι ικανός να συμβάλλει στην διάσωση των παγιδευμένων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.
Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3
μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Στις 07:10 ώρα Ελλάδος απεγκλωβίστηκε ο δεύτερος μεταλλωρύχος, ο Μάριο Σεπούλβεδα.
Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος-του πρώτου διασωθέντος και του Σεπούλβεδα- ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις.
Αναμένεται να ακολουθήσουν ο Χουάν Ιγιάνες, 52 ετών, και ο Βολιβιάνος Κάρλος Μαμάνι, 23.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Ένας – ένας οι 33 «ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, θα εισέρχονται μέσα στο «Φοίνικα», την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα σωτηρίας, και θα διανύσουν μια απόσταση 625 μέτρων από τα βάθη του ορυχείου μέχρι την επιφάνεια.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, απεύθυνε διάγγελμα από το «Camp Esperanza», εξηγώντας τον τρόπο δράσης των συνεργείων διάσωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο πρώτος μεταλλωρύχος που θα ανασυρθεί από το ορυχείο, ο 31χρονος Φλορένσιο Αβάλος, επελέγη για το σθένος και τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε τους δύο αυτούς μήνες που διήρκεσε το μαρτύριο των 33 στα έγκατα της γης.
Ο Αβάλος επέδειξε επίσης τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα και λειτούργησε ως ο κάμεραμαν για τη μετάδοση των βίντεο μέσα από τα κατάβαθα του ορυχείου σε ολόκληρο τον Κόσμο.
Ο δεύτερος θα είναι ένας ακόμα εξαιρετικός στην επικοινωνία μεταλλωρύχος που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις. Πρόκειται για τον 39χρονο Μάριο Σεπούλβεδα.
Ο Σεπούλβεδα αναμένεται ότι θα απευθυνθεί και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μόλις βρεθεί στην επιφάνεια. Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν.
Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει καθοριστεί σαφώς αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού
Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ανέλκυσης για καθέναν από τους μεταλλωρύχους θα διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά, ενώ ο πρώτος εργάτης αναμένεται να φτάσει στο «επίπεδο μηδέν» στις αμέσως επόμενες ώρες.
Παρών στην επιχείρηση διάσωσης θα είναι και ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατέλθει πρώτα ένας εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος και θα αποφασίσει τη σειρά που θα
ακολουθηθεί για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων.
Τα ειδικά σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε η όλη επιχείρηση να έχει επιτυχή έκβαση, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού για την προστασία των εργατών, όπως γυαλιά για την προστασία από τις ακτίνες του ηλίου μετά από τόσο μακρά παραμονή μέσα στο σκοτάδι.
Επίσης, θα δοθούν στολές για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων υποθερμίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, μέσα στην κάψουλα «Φοίνικας» θα υπάρχουν αισθητήρες μέτρησης και εποπτείας των ζωτικών λειτουργιών των μεταλλωρύχων.
Παράλληλα, τα τελευταία μέτρα του φρεατίου έχουν ενισχυθεί με τσιμεντένιους σωλήνες διαμέτρου ίσης με αυτή του ανοίγματος, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης κατολισθήσεων.
Το χρονικό της «αιχμαλωσίας»
Ήταν Πέμπτη 5 Αυγούστου όταν 33 συνολικά μεταλλωρύχοι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας μιας κατολίσθησης σε ένα ορυχείο εξόρυξης χαλκού και χρυσού κοντά στην πόλη Copiapo της Χιλής, 800 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Σαντιάγκο.
Ύστερα από πολλές προσπάθειες κι ενώ αρχικά είχαν εκφραστεί φόβοι για τη ζωή τους, οι εργάτες κατάφεραν να βρουν ένα ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο σε βάθος 625 μέτρων, το οποίο είχε επαρκή παροχή σε οξυγόνο και να επικοινωνήσουν με την επιφάνεια.
Στις 8 Αυγούστου τα σωστικά συνεργεία πιάνουν δουλειά και ξεκινούν να ανοίγουν κάθετα ένα φρεάτιο, με σκοπό να φτάσουν στο καταφύγιο όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι οι μεταλλωρύχοι.
Έπρεπε να περάσουν συνολικά ένδεκα ημέρες προτού το γεωτρύπανο να φτάσει μόλις λίγα εκατοστά επάνω από το καταφύγιο. Στις 22 Αυγούστου οι γενναίοι εργάτες δένουν στον ιμάντα του γεωτρύπανου ένα σημείωμα, το οποίο διαβάζει μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση στους συγγενείς τους που αγωνιούν, ο πρόεδρος της χώρας, Sebastian Pinera: «Και οι 33 είμαστε στο καταφύγιο και είμαστε καλά». Το πλήθος ξεσπά σε ζητωκραυγές και αμέσως τα συνεργεία πιάνουν δουλειά. Παράλληλα, καταφθάνουν και οι πρώτες εικόνες από το καταφύγιο, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό τόσο των συγγενών όσο και των διασωστών.
Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 3-4 μήνες γεωτρήσεων, στήνεται μια γιγαντιαία διεθνής επιχείρηση με τη συμμετοχή γιατρών, μηχανικών και κατασκευαστών και έτσι γεννάται ο «Φοίνικας», η κάψουλα σωτηρίας.
Στις 17 Σεπτεμβρίου το γεωτρύπανο φθάνει στους εργάτες και αμέσως ξεκινούν οι εργασίες διεύρυνσης του φρεατίου, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση του «Φοίνικα».
Στις 11 Οκτωβρίου, τα σωστικά συνεργεία ενισχύουν τα τελευταία μέτρα του φρεατίου λίγο πριν την επιφάνεια της Γης με τσιμεντένιους σωλήνες, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης μιας πιθανής κατολίσθησης. Όλα, πλέον είναι έτοιμα, για να ξεκινήσει η επιχείρηση σωτηρίας…
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα