Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Τι γράφει ο ξένος Τύπος

THE DAILY STAR

Η ξένη παρέμβαση

Οι δεύτερες γενικές εκλογές στο Ιράκ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα πρέπει να παραμείνουν στη μνήμη ως κάτι εξαιρετικό. Μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, το Ιράκ είναι χωρίς κυβέρνηση. Οι απαισιόδοξοι διατείνονται ότι η χώρα θα παραμείνει ακυβέρνητη για πολλούς μήνες δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί σαφής τρόπος συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Οι ίδιοι εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα αντανακλά τη βούληση των ιρακινών ψηφοφόρων που εξακολουθούν να σκοτώνονται αναιτίως, θύματα της διαπάλης των εθνοτήτων. Εκείνο που ο ιρακινός λαός ζει μετά τις εκλογές είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς παρέμβασης διαφόρων συνομιλητών. Η Τουρκία ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο. Το ίδιο έπραξε το Ιράν, αλλά και η Σαουδική Αραβία και πολλοί άλλοι για τους οποίους δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες. Ετσι, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εθνοτήτων εξελίχθηκαν σε παζάρι για τα λάφυρα του κράτους. Οι ξένοι πρωταγωνιστές -θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει- συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαμεσολαβητική διαδικασία, θέλοντας να διασφαλίσουν προσωπικά τους συμφέροντα.

TODAYS ZAMAN

Μεγάλος ο κίνδυνος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διέθεσε αρκετό χρόνο προκειμένου να συμβάλει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Συνομίλησε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Ηδη δε ακούγεται ότι υπήρξε πρόοδος και ότι το Ιράκ σύντομα θα έχει κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Τουρκία, ως χώρα ικανή να διατηρεί ίσες αποστάσεις απ’ όλες τις πλευρές, όχι μόνον σε προβλήματα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, αλλά και σε εσωτερικής φύσεως προβλήματα στην Ανατολή. Η Τουρκία, επομένως, αποτελεί για τη Δύση την ισχυρότερη εγγύηση. Μια είδηση από τη Βαγδάτη που δημοσιεύτηκε στους New York Times το περασμένο Σαββατοκύριακο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρόεδρο Ομπάμα. Τα νέα ήταν ότι οι σουνίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη μακρά διαβουλευτική διαδικασία και μάλιστα ορισμένοι αντάρτες επιστρέφουν πλέον στην Αλ Κάιντα. Η είδηση αυτή, καθόλα δυσάρεστη, θέτει αυτομάτως σε κίνδυνο το σχέδιο πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

THE NEW YORK TIMES

Συμφωνία

Επιτυγχάνοντας συμφωνία για τον τερματισμό της δίωξης εναντίον το Ομάρ Καντρ, του έφηβου Καναδού που εκρατείτο στις φυλακές του Γκουαντάναμο, η κυβέρνηση Ομπάμα πέτυχε τον πολιτικό της στόχο. Απέφυγε να γίνει η περίπτωση του νεαρού η πρώτη που θα παραπεμφθεί στη δικαιοδοσία των αναδιαρθρωμένων στρατιωτικών επιτροπών. Ομως δεν πρόκειται για μια νομική νίκη για την οποία ο καθένας μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος. Ο 24χρονος Καναδός συνελήφθη στο Αφγανιστάν σε ηλικία 15 ετών. Ενεπλάκη στις ένοπλες συγκρούσεις μέσω του πατέρα του, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και ο οποίος σκοτώθηκε το 2003 από πακιστανικές δυνάμεις. Ο νεαρός Καντρ παραδέχτηκε ότι πέταξε χειροβομβίδα εναντίον Αμερικανού στρατιώτη, σκοτώνοντάς τον και ότι τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σημεία διέλευσης αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Σε αντάλλαγμα η ποινή του μειώθηκε σε οκτώ χρόνια. Μετά την παρέλευση έτους θα μεταφερθεί στον Καναδά, προκειμένου να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του. Ουδείς γνωρίζει τι οδήγησε τον νεαρό να παραδεχτεί την ενοχή του.

DW

Η έξοδος των γιατρών

Τα τελευταία τρία χρόνια συντελείται μαζική έξοδος Τσέχων γιατρών προς τη Γερμανία. Η αιμορραγία σε ιατρικό δυναμικό δεν είναι κάτι άγνωστο στη Γερμανία. Γερμανοί γιατροί, υψηλά εξειδικευμένοι και με πολυετή πείρα, αναζητούν την τελευταία πενταετία την τύχη τους στην Ελβετία, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Το κενό που αφήνουν πίσω τους σε νοσοκομεία και κλινικές καλύπτουν τώρα οι Τσέχοι συνάδελφοί τους που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους. Εκπρόσωποι από 31 νοσοκομεία και κλινικές της Γερμανίας έλαβαν μέρος σε εκδήλωση προσέλκυσης ιατρικού δυναμικού στην Πράγα, με στόχο την άμεση πρόσληψη Τσέχων γιατρών. Τα τσεχικά μίντια δεν είδαν όμως με καλό μάτι την εκδήλωση αυτή και έκαναν λόγο για «ξεπούλημα των κρατικών νοσοκομείων», για «έξοδο των Τσέχων γιατρών» και για «κατεδάφιση του συστήματος υγείας». Εκπρόσωπος Τύπου των γερμανικών νοσοκομείων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι για την Τσεχία θετικότατη, εάν επιστρέψουν οι εξειδικευμένοι γιατροί από τη Γερμανία και μάλιστα μετά από μία πενταετία ή δεκαετία. Ουδείς γνωρίζει όμως τι θα γίνει με τους Τσέχους γιατρούς και αν θα επιστρέψουν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ






Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0