Ζωές δύο ταχυτήτων; - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
NAFTEMPORIKI.GR
Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009
Ο γνωστός αυστραλός φιλόσοφος, Πίτερ Σίνγκερ, που διδάσκει βιοηθική στο Πρίνστον, υποστηρίζει στο βιβλίο του «Η ζωή που μπορείς να σώσεις» ότι οι κάτοικοι της εύπορης Δύσης έχουν τη δύναμη να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια του Τρίτου Κόσμου.
Με ποιο τρόπο; Δίνοντας χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αντί να τα ξοδεύουμε για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε. Ο Σίνγκερ είπε την περασμένη εβδομάδα στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ότι προσπαθεί να εφαρμόσει ο ίδιος αυτά που πρεσβεύει δωρίζοντας το ένα τρίτο του εισοδήματός του στην Oxfam και άλλες οργανώσεις. Ο φιλόσοφος δεν προτείνει βέβαια να κάνουν όλοι το ίδιο. Πιστεύει όμως ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης θα μπορούσαν να δίνουν το 1% με 5% των εισοδημάτων τους στους φτωχούς. Και εκείνοι που κερδίζουν περισσότερα θα μπορούσαν να χώσουν πιο βαθειά το χέρι τους στην τσέπη.
Ο ίδιος άνθρωπος υποστηρίζει όμως έχει παίξει ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης κουλτούρας του θανάτου.
Το 2005, η επιθεώρηση Foreign Policy γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της ζητώντας από διάφορους διανοητές να εκτιμήσουν ποιες ιδέες ή αξίες που θεωρούνται σήμερα δεδομένες θα εξαφανιστούν μέσα στην ερχόμενη 35ετία. «Η ιερότητα της ζωής», απάντησε ο Σίνγκερ, προβλέποντας ότι μια μέρα μόνο κάποιοι σκληροπυρηνικοί, αμαθείς φονταμενταλιστές της θρησκείας θα υπερασπίζοντα την άποψη ότι κάθε ανθρώπινη ζωή, από τη σύλληψη ως το θάνατο, είναι ιερή.
Ενα χρόνο νωρίτερα, χαρακτηρίζοντας κλινικά νεκρό ολόκληρο το οικοδόμημα της ιουδαιο-χριστιανικής ηθικής, ο Σίνγκερ είχε υποστηρίξει πως πρέπει να είναι νόμιμο να σκοτώνονται τα μωρά που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές. «Γιατί να περιορίζεται αυτό το δικαίωμα στη μήτρα; Η βρεφοκτονία θα πρέπει βέβαια να ελέγχεται από αυστηρούς κανόνες και να γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις. Δεν πρέπει όμως να αποκλείεται».
Στη συνέντευξή του στη Γουολ Στριτ Τζέρναλ, ο Σίνγκερ αναφέρεται στα διλήμματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, όταν οι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν τα γενετικά γνωρίσματα των παιδιών τους. «Δεν θα ήμουν αντίθετος με την επιλογή της ευφυίας», είπε. «Θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε την υπόθεση ότι οι άνθρωποι υψηλής ευφυίας κάνουν καλό στην κοινωνία».
Είναι έτσι, όμως; Η ευφυία αποτελεί χάρισμα, όχι εγγύηση. Ενα χάρισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να βοηθήσει τους άλλους είτε για να τους βλάψει. Ακόμη και άνθρωποι υψηλής ευφυίας είναι ικανοί για τα πιο τερατώδη πράγματα. Την Τελική Λύση του Χίτλερ τη σχεδίασαν άνθρωποι με διδακτορικά. Τα κείμενα υποστήριξης στον Στάλιν υπογράφονταν από διανοούμενους. Η ευστροφία δεν αποτελεί υποκατάστατο των ηθικών αξιών. Ούτε μπορεί από μόνη της να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Το αποδεικνύει η πνευματική πορεία του ίδιου του Σίνγκερ, ο οποίος έφτασε να προτείνει μια περίοδο 28 ημερών στη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να φονεύεται ένα νεογέννητο.
Πηγή: The Boston Globe, ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------------------------------------------------------------
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο