Παραπέμπονται οι τρεις "Βατοπεδινοί" - Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης "αθώες περιστερές"
Οι πρώην υπουργοί παραπέμπονται σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να παραπεμφθούν στη συνέχεια σε ειδικό δικαστήριο ή αν έχει επέλθει παραγραφή. Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού. Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.
Τα κόμματα της Αριστεράς, (μαζί και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς» ), συμφώνησαν μονάχα στην παραπομπή των τριών υπουργών που έχουν συνδεθεί με την υπόθεση με αποφάσεις τους, και μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία - ενώ παράλληλα στηλίτευσαν τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων για τους χειρισμούς τους, που διόγκωσαν τις αξιώσεις της Μονής επί της Βισθωνίδας και των δημοσίων εκτάσεων γενικότερα. «Όχι σε όλα» είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως θα ψηφίσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» την παραπομπή των πέντε.
ΝΔ: Κατήγγειλαν «σκευωρία» και αποχώρησαν
Καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει», η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε πριν από τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο. Για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους έκαναν λόγο οι κ.κ. Ευ.Μπασιάκος, Αλ.Κοντός, Π.Δούκας, Γ.Βουλγαράκης και Θ.Ρουσόπουλος (ο τελευταίος με επιστολή του). Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών -μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός- οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή.
Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται προϋποθέσεις νηφάλιας νομικής κρίσης, αλλά αντίθετα δείγματα κομματικής εμπάθειας. Η διαδικασία είναι «απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία; Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο Μ.Βορίδης.
Ολοκληρώθηκε μετά τις 03.00 τα ξημερώματα, μετά από αρκετές εντάσεις, η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με την ψηφοφορία, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε διαρρεύσει από προχθές, πράγματι αποχώρησαν από την διαδικασία καταγγέλλοντας «σκευωρία». Από τη διαδικασία αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.
Οι τοποθετήσεις των πέντε
Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής (που εκφράζει τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».
«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός. «Οι κατηγορίες, πέραν από αστήρικτες και ανυπόστατες, ξεπερνούν και την υπερβολή, με αποκορύφωμα την ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε απάτη. Πώς μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό όμως, όταν δεν προέκυψε ροή μαύρου χρήματος και ο φυσικός αυτουργός της; Όταν δεν τεκμηριώνεται ούτε και ροή πολιτικού χρήματος;» αναρωτήθηκε ο κος Κοντός και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, να καλούμαι να αποδείξω πως δεν είμαι ένοχος. Ότι δεν μετείχα σε σκάνδαλο, όταν δεν υπάρχει ούτε στοιχείο ή ένδειξη που να τεκμηριώνει αυτήν την υπόθεση».
Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. Ο πρώην υπουργός τόνισε ενώπιον της Ολομελείας ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως είναι τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε.
Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ». «Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος» ανέφερε.
Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, τόνισε ο πρώην υφυπουργός.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα