Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κομοτηνή: Δεν τοιχοκολλήθηκε σε «τουρκικό έδαφος» το ψήφισμα για το ψευδοκράτος, όπως θεωρείται το Προξενείο

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Κομοτηνή: Δεν τοιχοκολλήθηκε σε «τουρκικό έδαφος» το ψήφισμα για το ψευδοκράτος, όπως θεωρείται το Προξενείο
Ακόμη και ο συμβολισμός της ενέργειας έγινε με λάθος τρόπο, αφού οι αστυνομικοί υπέδειξαν το σημείο, ένα ταμπλό πίσω στο γκαράζ κι όχι στην κεντρική είσοδο…

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου


Τοιχοκολλήθηκε σε ταμπλό κι όχι στην πόρτα του τουρκικού προξενείου το ψήφισμα για το ψευδοκράτος. Δεν ξέρουμε ποιανού φαεινή ιδέα είναι εντασσόμενη στο στρογγύλεμα των θεμάτων με την Τουρκία, πάντως έτσι όπως γίνεται η διαμαρτυρία για την συνεχιζόμενη κατοχή του Αττίλα στην Κύπρο, δεν ξέρουμε αν κινητοποιεί και αγγίζει τον μέσο Έλληνα. Η υπόθεση θεωρείται τελικά ζήτημα των Κυπρίων φοιτητών που και οι ίδιοι αν και αριθμούν εκατοντάδες στην Κομοτηνή, σηκώνουν την σημαία και διαδηλώνουν ελάχιστοι. Απορίας επίσης άξιο είναι γιατί δεν συμμετέχουν στο τραγικό για τον ελληνισμό θέμα, που εκθέτει διεθνώς την Τουρκία και άλλες φοιτητικές παρατάξεις του Δημοκριτείου πανεπιστημίου, γιατί δεν συστοιχίζεται το πλατύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, γιατί δεν παίρνουν θέση και δεν συμμετέχουν οι δεκάδες αιρετοί μας άρχοντες και οι εκατοντάδες σύλλογοι της πόλης, που στα προσκλητήρια των γιορτών των χορών και των συνεστιάσεων είναι πρώτοι.



Και φέτος η «περιφρούρηση» της εκδήλωσης έτυχε να είναι πολλαπλάσια του μεγέθους των διαδηλωτών, είδαμε διμοιρία ματ στην έναρξη της οδού Ιώνων να σφραγίζουν την πρόσβαση προς το προξενείο, σύσσωμη την αστυνομική διεύθυνση ιεραρχικά τον ταξίαρχο Δημ. Κοκμοτό, την διευθύντρια Αθηνά Πετροπούλου, τον διοικητή ασφαλείας Λάμπρο Τσιάρα κι ένα πλήθος επιτελικών στελεχών να πλαισιώνουν την διαδήλωση των 100 ατόμων. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ειρηνικότατα αφού διέσχισαν με πορεία που παλλόταν από συνθήματα όλο το κέντρο της Κομοτηνής και από την Λ. Ηρώων, την Χαριλάου Τρικούπη κατέληξαν έξω από την περιοχή του τουρκικού προξενείου. Ήταν φοιτητές της Ένωσης Κυπρίων φοιτητών Κομοτηνής, αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ένωσης φοιτητών και φίλων Ξάνθης που οργάνωναν επίσης κινητοποίηση στην γειτονική πόλη. Διαβάστηκαν ψηφίσματα κι έγινε η θυροκόλληση του ψηφίσματος όπως καταγράφηκε από τα τοπικά ελληνικά και τουρκόφωνα Μέσα που έσπευσαν όλα για την κάλυψη του γεγονότος.


ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μικρή προσέλευση, αλλά δυναμική η διαδήλωση των Κυπρίων φοιτητών



Οι νέοι της Κύπρου καταδικάζουν την απαράδεκτη αυτή τακτική της Τουρκίας που παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακρωτηριάσει την ανεξάρτητη και νόμιμη κυπριακή δημοκρατία, ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Κ.Ε.Φ.Φ. – Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης στο ψήφισμά της όπου διαβάστηκε τονίζει:

«Η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης, με το παρών ψήφισμα καταδικάζει και καταγγέλλει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Ζητά μια πατρίδα ενωμένη, αποστρατικοποιημένη και ελεύθερη που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη, κάθε ανθρώπου. Αυτό το δικαίωμά μας δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς άσχετα αν είμαστε νεαροί φοιτητές και δεν έχουμε βιώσει τους βομβαρδισμούς, το μίσος και τις κακουχίες του πολέμου. Έχουμε κάθε δικαίωμα σαν Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας. Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίσουμε τους τόπους όπου έζησαν και μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας, να γνωρίσουμε από κοντά την πολιτιστική μας κληρονομιά – ότι έχει απομείνει από τις λεηλασίες και τις καταστροφές του τουρκικού στρατού και των Τούρκων αρχαιοκαπήλων. Αυτή η ιστορία είναι δικιά μας και δεν μπορεί να μας την στερήσει κανείς. Αυτή η κληρονομιά είναι δική μας, είναι παρακαταθήκη που πρέπει να αποδώσουμε στην επόμενη γενιά.
Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια λύση, μόνο αν αυτή είναι δίκαιη και αξιοπρεπής και αν περιέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν μια διαρκή ειρήνη και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων με βάση την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς συνθήκες για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας.
Ζητούμε ακόμη την απομάκρυνση όλων των κατοχικών και ξένων στρατευμάτων, των εποίκων και την άμεση επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Αιτούμαστε την άμεση καταδίκη της Τουρκίας για όλες τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών στην Κύπρο και καλούμε όλα τα κράτη και διεθνείς οργανισμούς που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταδικάσουν άμεσα την Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της και να την αναγκάσουν να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πατρίδα μας την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ψήφισμα για την καταδίκη τα ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους
Για την Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ., το Κυπριακό δεν είναι απλώς θέμα διακοινοτικών ταραχών αλλά είναι θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία καθώς και πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες και ισότιμο μέλος, η συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία, αποτελεί παράλληλα και καταπάτηση τόσο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ευρύτερα.
Το κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα πολιτικού και νομικού δικαίου, με σαφείς τις παρεισφρήσεις του σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η επίλυσή του δεν είναι, και πότε δεν ήταν, καθαρά ζήτημα ικανής δικηγορίας. Είναι ζήτημα πολιτικό, πολύπλοκο και πολυχρόνιο, για το οποίο το αγνό τίμημα της επίλυσης είναι, η βούληση και η γενναιότητα, να αναστραφεί η σκουριά από την αλλοτρίωση για χρόνια, του ατόφιου καημού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ζήσουν σε μια κοινή παρτίδα, χωρίς αυτό να στριμώχνει σε διαθέσεις αλληλοεπιβολής και εξόντωσης, επί της όποιας εθνικής καταβολής. Εργαζόμαστε στη βάση μιας ιθαγένειας που δεν αναιρεί την εθνότητα, αλλά τη σέβεται.
Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει σήμερα το εθνικό μας θέμα καθώς τα όσα διαδραματίζονται, μόνο αρνητικά μπορούν να θεωρηθούν για την προσπάθεια εξεύρεσης μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού.
Ο ασταμάτητος οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, η συνεχής αύξηση των εποίκων, η αναγνώριση της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα (με την οποία η Τουρκία ουσιαστικά πιστώθηκε ότι προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση της περιουσιακής πτυχής του κυπριακού προβλήματος), το γεγονός ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι (μπροστά στην έλλειψη ελπίδας για εξεύρεση λύσης) έχουν αποδεχθεί αποζημίωση για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η πρωτοφανής αύξηση του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα (εις βάρος των ελεύθερων περιοχών), το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η αναγνώρισή του από την Ισλαμική Διάσκεψη ως τουρκοκυπριακό κράτος, αποτελούν ένδειξη των αρνητικών σημερινών δεδομένων σε σχέση με το εθνικό μας πρόβλημα.
Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. δηλώνει ξεκάθαρα πως για την ίδια η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ επιλογή. Σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης. Μίας λύσης, η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις δεσμευτικές συμφωνίες κορυφής του 1977 (Μακαρίου – Ντενκτάς), του 1979 (Κυπριανού – Ντενκτάς) και της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 (Παπαδόπουλου – Ταλάτ), οι οποίες χαιρετίστηκαν στο παρελθόν και δεν επιδέχονται αφορισμούς, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και η οποία λύση θα επιτευχθεί και με τη καταλυτική συμβολή της Ε.Ε. Μια λύση που θα εστιάζεται στο περιεχόμενο και θα προνοεί τα πιο κάτω σημεία τα οποία είναι και θέση της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ.:
Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή τις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους. Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων. Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στη σκέψη της πολιτικής μας ηγεσίας πρέπει να είναι το γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα των εποίκων συνεχώς διογκώνεται με δραματικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα. Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση – διακίνηση – ιδιοκτησία). Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού. Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.
Στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
Στην ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας αδιαίρετης κυριαρχίας. Στη διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Σήμερα, 27 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, σύσσωμοι οι Κύπριοι φοιτητές της Κομοτηνής είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε το παράνομο αυτό καθεστώς στο τμήμα της πατρίδας μας που η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά και εντελώς παράνομα, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές τους Διεθνούς Δικαίου καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι νέοι της Κύπρου καταδικάζουν την απαράδεκτη αυτή τακτική της Τουρκίας που παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακρωτηριάσει την ανεξάρτητη και νόμιμη κυπριακή δημοκρατία, ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αναχρονιστική διαίρεση και κατοχή του τόπου μας και να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κύπρο μας που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούμε την συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν δίνουμε κανένα άλλοθι νομιμότητας στις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων και αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια διχοτόμησης.
Κομοτηνή, 15 Νοεμβρίου 2010.

ΧΡΟΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του

17 Νοεμβρίου 2024, 00:32
  – Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική αποπομπή του από τη ΝΔ Φωτό: Βικιπαίδεια Εκτός ...

Κασσελάκης για το Μάτι: Γνώριζαν για νεκρούς, μα παρίσταναν ότι δεν είχε γίνει κάτι

17 Νοεμβρίου 2024, 01:18
 - Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ   Φωτό: Βικιπαίδεια «Το 2018 στο Μάτι γνώριζαν ότι έχουν χαθεί συμπολίτες μας ...

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0