Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισµός» στην Εθνική Πινακοθήκη

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | «Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισµός» στην Εθνική Πινακοθήκη
Είναι η «πιο φηµισµένη ηθοποιός που έχει γνωρίσει ο κόσµος». Είναι η θρυλική µορφή του θεάτρου και του βωβού κινηµατογράφου που παντρεύτηκε µε τον έλληνα ηθοποιό Αριστείδη Δαµαλά και έχασε το πόδι της από γάγγραινα. Είναι η εντυπωσιακή Σάρα Μπερνάρ που έρχεται στην Αθήνα για να κλέψει ακόµη µία φορά την παράσταση. Οχι όµως από το σανίδι – πώς άλλωστε, αφού έχουν περάσει 87 χρόνια από τον θάνατό της – αλλά ως πρωταγωνίστρια της νέας έκθεσης που εγκαινιάζει η Εθνική Πινακοθήκη υπό τον τίτλο «Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισµός». Η γοητευτική Σάρα Μπερνάρ όµως δεν αποκαλύπτεται µόνο ως µοντέλο για τον ζωγράφο φίλο της Ζορζ Κλαρέν (1876) σε ένα πορτρέτο του ύψους 2,5 µ. αλλά και µε µια άλλη, λιγότερο γνωστή, ιδιότητά της. Εκείνη της γλύπτριας καθώς δίπλα στον πίνακα του Κλαρέν παρουσιάζεται µία από τις σπάνιες δηµιουργίες της: το µπούστο του δραµατουργού Βικτοριέν Σαρντού µε τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης της «Τόσκα» δε, που έφερε την υπογραφή του, στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν που εκείνη τραυµατίστηκε όταν έπεσε στην τελευταία σκηνή του έργου. Τραύµα το οποίο δεν θεραπεύτηκε ποτέ και οδήγησε στον ακρωτηριασµό της.

εκθεση


Η πρωτοπόρος του βωβού κινηµατογράφου βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης που έρχεται να φέρει στην Αθήνα άρωµα Παρισιού από το 1900 µέσα και από φωτογραφίες της, ακόµη και απεικονίσεις της σε πιάτα, στις οποίες πλαισιώνεται από πολλές ακόµη κυρίες, Παριζιάνες, της εποχής.

Αλλες µε δαντελένια φορέµατα και οµπρελίνα, άλλες µε ζιπ κιλότ για να µπορούν εύκολα να ανεβαίνουν στο ποδήλατό τους, άλλες έτοιµες για µια βόλτα µε το άλογο και άλλες έτοιµες να σαγηνεύσουν τον θεατή µε το τριαντάφυλλο στο στήθος, όλες τους φέρουν διάσηµες υπογραφές καθώς πρόκειται για θησαυρούς που ζωγράφισαν καλλιτέχνες όπως ο Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, ο Πιερ Μπονάρ και η πρωτοπόρος των ιµπρεσιονιστών, παραγνωρισµένη Μπερτ Μορισό. Παριζιάνες οι οποίες µέσα από τον διαφορετικό τρόπο µε τον οποίο ντύνονται δείχνουν πώς αλλάζει η µόδα σε µια εποχή µεταβατική, στο γύρισµα του αιώνα, κατά την οποία, όπως και η νοοτροπία, από τη µια πατά στον παρελθόν και ταυτοχρόνως κάνει ανοίγµατα στο µέλλον.

INFO
«Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισµός, θησαυροί από το Petit Palais και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού» στην Εθνική Πινακοθήκη (Βασ.
Κωνσταντίνου 50). Εως 28/2
ΤΑ ΝΕΑ




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0